748
Η παρουσίαση του νέου πλαισίου προστασίας και φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων έγινε σε κοινή συνέντευξη των υπουργών Παιδείας Νίκης Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη | ΙΝΤΙΜΕnews

Χρυσοχοΐδης – Κεραμέως: 1.000 προσλήψεις ειδικών φρουρών για το νέο Σώμα Φύλαξης ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 14:20
Η παρουσίαση του νέου πλαισίου προστασίας και φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων έγινε σε κοινή συνέντευξη των υπουργών Παιδείας Νίκης Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
|ΙΝΤΙΜΕnews

Χρυσοχοΐδης – Κεραμέως: 1.000 προσλήψεις ειδικών φρουρών για το νέο Σώμα Φύλαξης ΑΕΙ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 14:20

Στην πρόσληψη 1.000 ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα αναλάβουν τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων στο πλαίσιο της σύστασης του νέου ειδικού Σώματος φύλαξης ΟΠΠΙ (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος), προχωρά η Ελληνική Αστυνομία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το νομοσχέδιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», διευκρινίστηκε ότι τα μέλη της νέας Ομάδας, που θα επιφορτιστούν με τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα έχουν πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα, θα έχουν όμως χειροπέδες και γκλομπ και ειδικά σπρέι, ενώ θα φορούν ειδικές στολές – διακριτές από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Οι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν το νέο Σώμα θα έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση και θα διατεθούν στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής. Πρόθεσή μας, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι το «προσωπικό να διατεθεί σε κάθε ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος».

«Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το πλαίσιο ασφάλειας για τα ΑΕΙ. Ιδιαίτερα, όπως είπε, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον απειλές, πέραν φυσικών καταστροφών, κυβερνοεπιθέσεων, κ.ά., όπως είναι η βίαιη δράση ορισμένων ομάδων.

Αναφερόμενος στα περιστατικά βίας στα ΑΕΙ, σημείωσε ότι υπήρξαν 20 σοβαρές επιθέσεις από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και τον Νοέμβριο του 2020 και από θαύμα –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

«Με το νομοσχέδιο αυτό», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ, επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Οι τρεις βασικές αλλαγές που φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων αφορούν την ελεγχόμενη είσοδο και σύσταση δομών ασφαλείας, τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και την ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Οπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που, π.χ., συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες τους (200 ανά βάρδια).

Παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από τους πρυτάνεις, η ΟΠΠΙ θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Σε περίπτωση σοβαρών περιστατικών εγκληματικότητας εντός των χώρων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, θα επεμβαίνουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

«Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και βρίσκονται στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Οι αλλαγές στην εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ

Οσον αφορά την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (π.χ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα.

Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα τη δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται, εν τέλει, για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022), εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού.

Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας κ.τ.λ.).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...