350
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στη Λισαβώνα | ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης για τις διερευνητικές του Τσαβούσογλου: Να μην παίζουμε τις κουμπάρες

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 17:45
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στη Λισαβώνα
|ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης για τις διερευνητικές του Τσαβούσογλου: Να μην παίζουμε τις κουμπάρες

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 17:45

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στη Λισαβώνα με τον πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, απαντώντας στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διευρενητικές επαφές.

«Προσδοκούμε σε μια πλήρη και γόνιμη παραγωγική σχέση. Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης να αλλάξει στάση η Τουρκία. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές για το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών», είπε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας και σημειώνοντας το αυτονόητο, ότι τέτοιου είδους προσκλήσεις δεν γίνονται βάσει πρωτοκόλλου και όχι με δηλώσεις σε δημοσιογράφους όπως έκανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί σχετική ημερομηνία, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που έχει δώσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που δεν είναι άλλες από το να συνεχίσουμε ουσιαστικά από εκεί που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή πρόοδο στο θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Επειδή άκουσα τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, η διαδικασία είναι πολύ απλή, εφόσον υπάρχει διάθεση. Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων Εξωτερικών έρχονται σε επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια ανακοινώνεται από κοινού. Αυτό δεν έχει ακόμα γίνει, όταν γίνει θα μπορούμε και μεις να επιβιώσουμε ότι υπάρχει ημερομηνία», συμπλήρωσε με νόημα ο Πρωθυπουργό.

«Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Ομως, ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε “να παίζουμε τις κουμπάρες” και να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές», κατέληξε.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην πορτογαλική προεδρία, για ένα «πολύ δύσκολο εξάμηνο».

Τα κρίσιμα ζητήματα για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η αντιμετώπιση δεύτερου και τρίτου -σε πολλές χώρες- κύματος του κορονοϊού, καθώς και η επέκταση των εμβολιασμών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιστροφή στην ευρωπαϊκή ομαλότητα, με πυροδότη το ταμείο ανάκαμψης.

«Η επιτυχία της Πορτογαλίας θα είναι επιτυχία και της Ελλάδας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες ανήκουν στον ευρωπαϊκό Νότο, «με αντίστοιχα βιώματα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...