386
Στο τραπέζι της Συνόδου, σύμφωνα με το Politico, και σχέδιο μπλοκαρίσματος της ερευνητικής δραστηριότητας του «Oruc Reis» | Reuters

Προσχέδιο Συμπερασμάτων με κυρώσεις κατά Τούρκων (και όχι της Τουρκίας)

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 13:13
Στο τραπέζι της Συνόδου, σύμφωνα με το Politico, και σχέδιο μπλοκαρίσματος της ερευνητικής δραστηριότητας του «Oruc Reis»
|Reuters

Προσχέδιο Συμπερασμάτων με κυρώσεις κατά Τούρκων (και όχι της Τουρκίας)

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 13:13

Σχέδιο κυρώσεων κατά τούρκων υπηκόων και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας, πρoωθείται τελικά στη Σύνοδο Kορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Πρόκειται για κυρώσεις στα πρότυπα εκείνων που επιβλήθηκαν πρόσφατα στη Λευκορωσία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καλούνται να επικυρώσουν το προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιρειών τουρκικών συμφερόντων, με «πάγωμα» λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Περιορίζοντας τις όποιες αποφάσεις, σε ατομικές κυρώσεις, η ΕΕ θα συντονίσει περαιτέρω μέτρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι εν λόγω τούρκοι υπήκοοι και οι εταιρείες θα υποστούν κυρώσεις για τη συμμετοχή τους σε «μη εξουσιοδοτημένη γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου».

Δεν διευκρινίζεται σε ποιους πολίτες ή εταιρείες αναφέρεται, Τα νέα φυσικά και νομικά πρόσωπα έρχονται να προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

Σε δήλωσή της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απορρίψει χωρίς δεύτερη σκέψη το σχέδιο συμπερασμάτων:

«Το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προβλέπει και πάλι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Βρίσκεται ακόμη πιο πίσω και από τις χαλαρές αποφάσεις του Οκτωβρίου και οδηγεί σε νέα αναβολή κάθε ουσιαστικής συζήτησης για τον Μάρτιο.

Αυτή η τακτική δίνει ουσιαστικά άφεση στην Τουρκική επιθετικότητα και αποθρασύνει την Τουρκία. Μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων χωρών, πλήττει όμως ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει ασυζητητί το συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης να απαιτήσει ουσιαστικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τέλος στην υποχωρητικότητα, είναι ώρα για αποφασιστική στάση».

Politico: Σχέδιο για μπλόκο στο «Οruc Reis»

Επικαλούμενο υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, το Politico μιλά για σχέδιο μπλοκαρίσματος της ερευνητικής δραστηριότητας του «Oruc Reis» το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τον αποκλεισμό των τουρκικών ερευνητικών σκαφών από την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά λιμάνια και υπηρεσίες – μια κίνηση, που εξετάζεται ως πιο προωθημένο μήνυμα αποτροπής προς την Αγκυρα και ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Παράλληλα ωστόσο, ως θετική παράμετρος θα μνημονεύεται η (πρόσφατη) απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού, με την επισήμανση ότι Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί, έτσι ώστε να «επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...