613
Τεστ σε επιβάτες διερχόμενων αυτοκινήτων στη σκεπαστή αγορά της Λάρισας για τον περιορισμό της δραστηριότητας της νόσου Covid-19 | Dimitris Kyriakopoulos /SOOC

Δωρεάν τεστ για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 30 Νοεμβρίου 2020, 17:51
Τεστ σε επιβάτες διερχόμενων αυτοκινήτων στη σκεπαστή αγορά της Λάρισας για τον περιορισμό της δραστηριότητας της νόσου Covid-19
|Dimitris Kyriakopoulos /SOOC

Δωρεάν τεστ για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 30 Νοεμβρίου 2020, 17:51

Τεστ κορονοϊού παντού και σε όλους, είναι το επόμενο βήμα ελέγχου της πανδημίας που βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης, προκειμένου να ελεγχθεί η Covid-19 και να περιοριστούν τα lockdown τους επόμενους μήνες. Κι αυτό διότι από τη στιγμή που θα αρχίσει να ανοίγει η κοινωνία, τα μαζικά τεστ είναι ο μόνο τρόπος άμεσου ελέγχου της δραστηριότητας της νόσου και της απομόνωσης των ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Είναι άλλωστε κάτι που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις, σε χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα, σε περίπου 20 ημέρες θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη κλινική εμπειρία από άλλες χώρες που έχουν εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο, καθώς αρκετές έχουν ξεκινήσει τα μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό με στόχο να… σώσουν τα Χριστούγεννα (εδώ).

Το πρώτο βήμα που έγινε από την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η κατακόρυφη μείωση της τιμής των τεστ που πραγματοποιούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς πριν από μερικές ημέρες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είχε ανακοινώσει διατίμηση και πλαφόν στις τιμές για τα τεστ Covid-19 (εδώ). Με τις νέες τιμές, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει τεστ για κορονοϊό ανά πάσα στιγμή.

Το δεύτερο βήμα, που έγινε ήδη, είναι η έναρξη της διαδικασία δωρεάν rapid test και μοριακού ελέγχου σε μία αρκετά διευρυμένη λίστα δικαιούχων, στην οποία περιλαμβάνονται ακόμη και άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Διευκρινίζεται ότι μέχρι πρόσφατα δεν υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού ούτε οι ύποπτες επαφές κρουσμάτων (εδώ).

Οι κατηγορίες των πολιτών που μπορούν να κάνουν πλέον δωρεάν rapid test, αλλά και έλεγχο PCR για κορονοϊό στις δημόσιες δομές, περιλαμβάνονται στη λίστα της υπουργικής απόφαση που υπογράφει ο Βασίλης Κικίλιας και εκδόθηκε μετά από εισήγηση των ειδικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Ποιοι δικαιούνται

Με απόφασή του το υπουργείο Υγείας ορίζει πλέον με κάθε λεπτομέρεια ποιοι μπορούν να επισκεφτούν Κέντρα Υγείας, Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ή νοσοκομεία για να υποβληθούν σε rapid test, και πότε θα πρέπει κλιμάκιο το ΕΟΔΥ να μεταβαίνει σε συγκεκριμένους χώρους για τεστ σε πολίτη.

Σύμφωνα με την απόφαση δωρεάν τεστ ενδεικτικά μπορούν να κάνουν:

  • Ασθενείς με συμπτώματα συμβατά (ύποπτα) με Covid-19
  • Εργαστηριακός έλεγχος σε νοσηλευόμενο ασθενή σε ώρες που δεν λειτουργεί το εργαστήριο του νοσοκομείου και ο ασθενής θα ωφεληθεί από το αποτέλεσμα του ταχέος τεστ
  • Κατά προτεραιότητα σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών, εγκύους, άτομα με σοβαρή υποκείμενη νόσο (χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή, νεοπλασματικές παθήσεις, αιμοσφαιρινοπάθειες, σοβαρή υπέρταση, νοσογόνο παχυσαρκία, νευρομυικές παθήσεις)
  • Προσωπικό υπηρεσιών υγείας
  • Εργαζόμενοι σε κλειστές δομές όπως δομές φροντίδας ηλικιωμένων
  • Φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές όπως δομές φροντίδας ηλικιωμένων
  • Εργαζόμενοι σε κλειστές δομές όπως χρονίως πασχόντων
  • Εργαζόμενοι σε κλειστές δομές όπως δομές αστέγων
  • Εργαζόμενοι σε κλειστές δομές όπως σωφρονιστικά καταστήματα
  • Εργαζόμενοι σε κλειστές δομές όπως Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών (ΚΥΤ) και Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών (ΚΦΠΜ)
  • Προσωπικό υπηρεσιών 1ης γραμμής για τη λειτουργία του κράτους
  • Ατομα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και πρόκειται να εισαχθούν για οποιοδήποτε λόγο σε χώρο υπηρεσιών υγείας

Δείτε αναλυτικά εδώ ποιος δικαιούται, πότε και που μπορεί να κάνει δωρεάν τεστ για κορονοϊό.

Σημεία ελέγχου εκτός νοσοκομείων

Το τρίτο μέρος της ανάπτυξης των τεστ κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό προβλέπει μόνιμα σημεία ελέγχου εκτός δομών υγείας, προκειμένου να ξεφύγουμε από τον μικρό αριθμό των 20.000 τεστ την ημέρα. Τα σημεία ελέγχου θα δημιουργηθούν σε κέντρα μεγάλων πόλεων (εδώ), αλλά και σε ειδικές δομές.

Ο υπερπολλαπλασιασμός του καθημερινού αριθμού των τεστ αναμένεται να δείχνει σχετικά άμεσα σε ποια περιοχή αναμένεται να αυξηθούν επικίνδυνα τα κρούσματα και ως εκ τούτου να λαμβάνονται νωρίς μέτρα.

Αυτό αναμένεται να βοηθήσει ώστε να ξεπεράσουμε με μικρά lockdown την περίοδο των επόμενων μηνών και μέχρι να πραγματοποιηθεί ικανοποιητικός αριθμός εμβολιασμών, ώστε να αρθεί μόνιμα κάθε περιοριστικό μέτρο για τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...