447
Ηλικιωμένος από το γηροκομείο «Αττικό» διακομίζεται σε νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού | Intime

Από το γηροκομείο στις ΜΕΘ, και η Αθήνα… φρακάρισε

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 3 Οκτωβρίου 2020, 09:35
Ηλικιωμένος από το γηροκομείο «Αττικό» διακομίζεται σε νοσοκομείο αναφοράς κορονοϊού
|Intime

Από το γηροκομείο στις ΜΕΘ, και η Αθήνα… φρακάρισε

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 3 Οκτωβρίου 2020, 09:35

Εντονη είναι η ανησυχία που εκφράζουν οι ειδικοί για τα πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού από το γηροκομείο «Αττικό» στον Αγιο Παντελεήμονα, όχι μόνο για τις ζωές των ανθρώπων που κινδυνεύουν, αλλά και για επικείμενο έμφραγμα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid-19.

Την Παρασκευή στην Αττική υπήρχαν συνολικά 126 κλίνες ΜΕΘ-Covid και κενές από αυτές ήταν οι 43, δηλαδή το 34%.

Και ενώ ο αριθμός φαίνεται «ικανοποιητικός» στην παρούσα φάση, ειδικοί εκτιμούν ότι σε μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενδέχεται μεγάλος αριθμός από τους ασθενείς του γηροκομείου (47 μέχρι τώρα) να χρειαστούν νοσηλεία σε Εντατική (τα βαριά συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται μετά από τουλάχιστον επτά ημέρες) και να προκληθεί απότομα έμφραγμα στις ΜΕΘ.

Και ενώ είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, αν επαληθευτεί ένα τέτοιο σενάριο, αναμένεται να μπλοκάρει εν μιά νυκτί όχι μόνο το σύστημα των ΜΕΘ, αλλά να ληφθούν και νέα, αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική, καθώς η επάρκεια των ΜΕΘ είναι από τους βασικούς παρανομαστές για τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Περισσότερη αυστηρότητα

Μάλιστα, τα μέτρα αναμένεται να είναι σε αυτήν την περίπτωση τόσο αυστηρά, που θα πρέπει να μειώσουν κατακόρυφα τη μεταδοτικότητα, άρα και τη δραστηριότητα της νόσου στην Αθήνα, ώστε να μειωθούν και οι άνθρωποι που νοσούν βαριά, ώστε να μην απαιτούνται νέες Εντατικές για νοσηλεία.

Πέρα από τον φόβο των νέων μέτρων, στόχος της κυβέρνησης είναι να μη γεμίσουν οι ΜΕΘ, διότι αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται οι θάνατοι.

Αλλωστε το υπουργείο Υγείας κάνει προσπάθειες για αύξηση των κλινών ΜΕΘ, όμως φαίνεται πως η κατάσταση μπορεί να γίνει απότομα οριακή ή ακόμη και να ξεφύγει από τα όρια.

«Οσο περισσότερα (περιστατικά) έχουμε στις ΜΕΘ, τόσο περισσότερους θανάτους θα βλέπουμε. Δηλαδή, αν φτάσουμε, θεωρητικά, λέω τώρα, στους 200 που είναι μέσα στη ΜΕΘ, μπορεί να δούμε και 15 και 20 θανάτους την ημέρα. Αρα, λοιπόν, το θέμα δεν είναι να τιγκάρουμε ό,τι ΜΕΘ έχουμε, γιατί αυτομάτως θα αυξηθούν και οι θάνατοι. Και αυτό το λέω, διότι το ποσοστό των ατόμων που είναι στη ΜΕΘ και θα πεθάνουν, είναι λίγο-πολύ σταθερό. Αν μπει ένας 70 plus σε ΜΕΘ, έχει λιγότερο από 20% πιθανότητα να αποσωληνωθεί» είχε αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση των 6 μ.μ. στις 25 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας επίσημα, υπάρχει σχέδιο αύξησης των Εντατικών για Covid-19, ενώ προβλέπεται και επίταξη στις ιδιωτικές κλινικές, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στην περίπτωση που υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι ΜΕΘ σήμερα

Σύνολο χώρας: Κλίνες 944, εκ των οποίων οι 606 κατειλημμένες και οι 338 κενές.

Σύνολο χώρας για Covid: Κλίνες 274, εκ των οποίων οι 100 κατειλημμένες και οι 174 κενές (63,5% κενές)

Αττική για Covid: Κλίνες 126, εκ των οποίων 83 κατειλημμένες και οι 43 κενές (34% κενές)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...