1327
Ο Πρωθυπουργός πέρυσι στο βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, με κεντρικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» - Φέτος οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το βήμα του «Thessaloniki HELEXPO Forum» ενώπιον ακροατηρίου που δεν θα ξεπερνά τα 50 άτομα, λόγω κορονοϊού | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Thessaloniki HELEXPO Forum: Στην τελική ευθεία το «πακέτο» Μητσοτάκη ύψους €1,5 δισ.

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 11:42
Ο Πρωθυπουργός πέρυσι στο βήμα των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, με κεντρικό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» - Φέτος οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το βήμα του «Thessaloniki HELEXPO Forum» ενώπιον ακροατηρίου που δεν θα ξεπερνά τα 50 άτομα, λόγω κορονοϊού
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Thessaloniki HELEXPO Forum: Στην τελική ευθεία το «πακέτο» Μητσοτάκη ύψους €1,5 δισ.

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 11:42

Μέσα από ένα μείγμα από έκτακτες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων της κρίσης του κορονοϊού και μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στις 12-12 Σεπτεμβρίου, από το βήμα του «Thessaloniki HELEXPO Forum» (ελλείψει ΔΕΘ που ματαιώθηκε λόγω Covid-19) τον σχεδιασμό του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν

Πέραν των φοροελαφρύνσεων που θα εφαρμοστούν με τον Προϋπολογισμό του 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει πλέγμα πρόσθετων μέτρων που, αναφέρει σε δημοσιευμά της η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (εδώ)  θα ισχύσουν μέσα στο 2020 και θα αφορούν:

1. Την καταβολή σε δύο δόσεις, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, του συνόλου των επιδικασθέντων αναδρομικών ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Είναι ένα μέτρο που, όπως λένε από την κυβέρνηση, «στην παρούσα φάση έχει σημαντικό κοινωνικό πρόσημο», καθώς θα ενισχύσει πολλές ελληνικές οικογένειες, όπως επίσης τη ρευστότητα της αγοράς, αλλά και τις εισπράξεις του Δημοσίου, αφού τα χρήματα αυτά θα καταναλωθούν.

2. Την επανάληψη το φθινόπωρο όλων των μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που ελήφθησαν την άνοιξη και συνεχίστηκαν το καλοκαίρι με στόχο να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Ανάμεσά τους είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή No 3, ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά και πρόσθετα μέτρα, όπως κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος του χρόνου, αναστολή δόσεων, οικονομική ενίσχυση εργαζομένων που πλήττονται, των οποίων η έκταση θα οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο 15θήμερο.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις της περασμένης άνοιξης που έλαβαν την Παρασκευή νέα αναβολή για τον Απρίλιο του 2021, καθώς και με το νομοσχέδιο που δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους δανειολήπτες να απαλλαγούν από τα χρέη του παρελθόντος, κυβερνητικοί επιτελείς αναμένουν ότι θα έχουν θετικές επιδράσεις στην οικονομία, περιορίζοντας τις αβεβαιότητες που δημιουργεί η άγνωστη διάρκεια της πανδημίας.

3. Την υγειονομική θωράκιση της χώρας καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του ΕΣΥ σε ανθρώπινους πόρους και υλικά. Η αναγγελία της δωρεάν χορήγησης του εμβολίου για τον κορωνοϊό, όταν αυτό είναι διαθέσιμο, αποτελεί μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση δεν φείδεται χρημάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα γίνουν νέες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και θα αυξηθούν οι διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

4. Την  ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που πρωταγωνίστησαν στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Η κυβέρνηση, εξαντλώντας τα όρια του Προϋπολογισμού, είναι έτοιμη να προχωρήσει στην προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων και άλλων απαραίτητων υλικών που έχουν ανάγκη οι Ενοπλες Δυνάμεις για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Ειδικά για τα αναδρομικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», το οικονομικό επιτελείο καταβάλλει προσπάθεια να δοθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα ποσά στους συνταξιούχους, με την ελπίδα ότι μια ένεση ρευστότητας στην αγορά ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία.

Στην τελική φάση επεξεργασίας για να πιστωθούν στους δικαιούχους, πιθανότατα ως το τέλος Νοεμβρίου, βρίσκονται τέσσερα πακέτα αναδρομικών:

1. Αναδρομικά 2015

Το πρώτο πακέτο αφορά τα αναδρομικά του 2015 από τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 2012, τα οποία θα δοθούν σε 900.000 δικαιούχους του ιδιωτικού και περίπου 500.000 του δημόσιου τομέα.

Δεν αποκλείεται τα αναδρομικά ποσά για τα οποία δικαιώθηκαν οι συνταξιούχοι κύριας σύνταξης μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να καταβληθούν σε δύο δόσεις. Το 50% του ποσού τον Οκτώβριο και το άλλο 50% τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει το φθινόπωρο τα αναδρομικά και στους συνταξιούχους του Δημοσίου, χωρίς να περιμένει απαραίτητα την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είναι το αρμόδιο δικαστήριο για τους συνταξιούχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το ΣτΕ δικαίωσε του συνταξιούχους για το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2015, και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, στις 13 Μαΐου 2016.

Εκτός του λογαριασμού μένουν τα κομμένα δώρα και οι περικοπές στις επικουρικές. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι θα είναι μειωμένα από 800 έως 2.000 ευρώ.

Εκτός επιστροφών μένουν πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων και όλοι οι πρώην αγρότες, που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό εισόδημα από συντάξεις. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα αφού δεν είχαν υποστεί περικοπές. Παρά ταύτα αν θέλουν να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή των κομμένων δώρων, θα πρέπει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη τους επόμενους 4 μήνες έως το τέλος του 2020.

Το ύψος των επιστροφών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 έως 7.200 ευρώ μεικτά, μεσοσταθμικά 900 με 1.000 ευρώ.

Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 κύρια σύνταξη ή δύο κύριες συντάξεις:

1.000-1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ
1.100-1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ
1.500-2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ
2.000-3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

2. Αναδρομικά για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση

Μία ακόμη κατηγορία που αναμένεται να ωφεληθεί είναι 180.000 συνταξιούχοι που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς. Η ελάχιστη αύξηση εκτιμάται γύρω στο 2%, ενώ η μέγιστη κοντά στο 12%. Συνεπώς, η μέση αύξηση εκτιμάται γύρω στο 5%-6% ή στα 70-80 ευρώ/μήνα.

Η βελτίωση στα ποσοστά αναπλήρωσης που προέβλεψε ο νόμος Βρούτση δεν οδηγεί μόνο σε αύξηση των συντάξεων, αλλά και στην καταβολή αναδρομικών 12 μηνών, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο 2019, που εκδόθηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ. Τα αναδρομικά υπολογίζονται έως 2.156 ευρώ στην περίπτωση των συνταξιούχων που προσεγγίζουν τα 40 χρόνια ασφάλισης.

Με βάση τις εξαγγελίες, τα αναδρομικά ποσά αναμένεται να καταβληθούν τον Νοέμβριο, αλλά με διαφορετικό βηματισμό για κάθε ομάδα συνταξιούχων.

Πρώτον, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016, θα πάρουν τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις σε μία δόση.

Δεύτερον, οι παλιοί συνταξιούχοι που είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (δηλαδή πριν από τις 12 Μαΐου του 2016) και δικαιούνται αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα πάρουν τα αναδρομικά σε συνολικά πέντε δόσεις.

Τρίτον, μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, περίπου 700.000, θα έχουν μόνο λογιστικές αλλαγές στο εκκαθαριστικό τους, λόγω της ύπαρξης της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», η οποία θα μειωθεί ή ακόμα και θα μηδενιστεί.

3. Αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι των απασχολούμενων συνταξιούχων

Στις αυξήσεις του φθινοπώρου συγκαταλέγεται και η αύξηση των συντάξεων για όσους εργάζονται, καθώς ο νόμος 4670/2020 μειώνει την «ποινή», με αποτέλεσμα η περικοπή της σύνταξης από 60% να περιορίζεται στο 30%. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το νέο ποσό της σύνταξης ισχύει από τον Φεβρουάριο, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση. Επομένως, οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και αναδρομικά 8-9 μηνών.

Οι αυξήσεις αφορούν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους, ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα, πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος έπαιρνε σύνταξη 900 ευρώ τον μήνα. Οταν ξεκίνησε να εργάζεται του επιβλήθηκε «ψαλίδι» 540 ευρώ. Μετά τις αλλαγές η περικοπή στη σύνταξη θα είναι 270 ευρώ και τα υπόλοιπα 270 ευρώ θα πιστωθούν ως αύξηση στον λογαριασμό του.

Να σημειωθεί ότι με τον ίδιο νόμο δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους που εργάζονται να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν.

4. Αναδρομικά από την αύξηση της προσωρινής σύνταξης

Από τον Νοέμβριο του 2017 όσοι υπέβαλαν ή θα υποβάλλουν στο μέλλον ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης δικαιούνται το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης. Ωστόσο, ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων που είχαν καταθέσει χειρόγραφες αιτήσεις μετά τον Μάιο του 2016 είχαν αδικηθεί καθώς ελάμβαναν ως προσωρινή σύνταξη το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών κατά τους 12 τελευταίους μήνες ασφάλισης. Με τη νέα διάταξη που θα τεθεί σε εφαρμογή το ύψος της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται και γι’ αυτούς και μάλιστα αναδρομικά στο 80% της οριστικής σύνταξης για τους μισθωτούς και στο 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ. Η αλλαγή αφορά τα Ταμεία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και όχι τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Επομένως, οι εν λόγω συνταξιούχοι που θα πάρουν αύξηση δικαιούνται και αναδρομικά 2-3 μηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...