482
Ο Μπόικο Μπορίσοφ βγάζει τη μάσκα καθώς καταφθάνει στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες | REUTERS

Βουλγαρία: Ακόμα και στις Βρυξέλλες διαδηλώσεις κατά του «μαφιόζου» πρωθυπουργού Μπορίσοφ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 19:09
Ο Μπόικο Μπορίσοφ βγάζει τη μάσκα καθώς καταφθάνει στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες
|REUTERS

Βουλγαρία: Ακόμα και στις Βρυξέλλες διαδηλώσεις κατά του «μαφιόζου» πρωθυπουργού Μπορίσοφ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 19:09

Ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία από έναν άνθρωπο σε μία παραλία και έχει μετεξελιχθεί στο μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας της Βουλγαρίας εδώ και χρόνια, φέρνοντας αντιμέτωπους τον πρόεδρο της χώρας με τον πρωθυπουργό και μία σειρά από κατηγορίες για διαφθορά στη «μαφιόζικη» κυβέρνηση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα του Ιουλίου στη Σόφια και άλλες πόλεις ζητώντας την παραίτηση του 61χρονου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ και του Ιβάν Γκέσεφ, του 49χρονου γενικού εισαγγελέα, τους οποίους κατηγορούν ότι χρησιμοποιούν τακτικές μαφίας για να παραμένουν ανενόχλητοι στην εξουσία.

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αυτές τις ημέρες έφτασαν οι βούλγαροι διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενοι κατά του Μπορίσοφ.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια, που διαδηλωτές φωνάζουν «έξω η μαφία» και ανεμίζουν σημαίες της ΕΕ. Αυτό έχει ξεκινήσει από το 2013 ήδη, όταν έπεσε η τότε κυβέρνηση του Μπορίσοφ, ο οποίος όμως, δεν είχε πρόβλημα να ξαναβγεί πρωθυπουργός τον επόμενο χρόνο.

Αυτή τη φορά, όλα ξεκίνησαν στις 7 Ιουλίου σε μία παραλία του Ευξείνου Πόντου όταν ο 45χρονος Κρίστο Ιβάνοφ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ηγέτης του «κόμματος κατά της διαφθοράς» με την επωνυμία «Ναι, Βουλγαρία», παρενοχλήθηκε από φρουρούς ασφαλείας, επειδή η ακτή ανήκει στον Αχμέντ Ντογκάν, πρώην επικεφαλής του λεγομένου «τουρκικού κόμματος».

Την επομένη ο ίδιος ο πρόεδρος Ράντεφ αποκάλυψε ότι οι φρουροί στην ακτή του Ντογκάν ήταν μυστικοί πράκτορες του κράτους, και το σκάνδαλο κλιμακώθηκε στις 9 Ιουλίου, όταν εισαγγελείς εισέβαλαν στο γραφείο του προέδρου και συνέλαβαν δύο από τους βοηθούς του.

Το βίντεο της εκδίωξης του Ιβάνοφ από τους πράκτορες έγινε viral στα σόσιαλ μίντια και έτσι ξεκίνησε το κύμα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

Διαδηλωτές κατά της βουλγαρικής κυβέρνησης έξω από το κτίριο της Συνόδου Κορυφής

«Δεν περίμενα να γίνει τόση φασαρία. Η ιστορία ότι άνθρωποι της κρατικής ασφάλειας φυλάσσουν πρώην πολιτικούς έχει γραφτεί πολλές φορές σε περιθωριακά ΜΜΕ, όχι στα κρατικά. Τώρα το δείξαμε στην πράξη», είπε ο Ιβάνοφ στους Times.

Ενας στενός φίλος του Μπορίσοφ, ο 39χρονος Ντέλιαν Πεέβσκι, θεωρείται ο μεγιστάνας του Τύπου στη Βουλγαρία και έχει στην κατοχή του ένα από τα τρία κρατικά κανάλια, το 80% (!) των δημοσιογραφικών εντύπων της χώρας και πολλές ιστοσελίδες, τα οποία εξυμνούν το έργο της κυβέρνησης και κατηγορούν τους αντιπάλους.

Ο Γκέσεφ έγινε γενικός εισαγγελέας τον Νοέμβριο και έχει κατηγορηθεί ότι καθυστερεί τις έρευνες για διαφθορά αξιωματούχων και ολιγαρχών.

Σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια, η Βουλγαρία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είχε μπει υπό παρακολούθηση το 2007, από την ΕΕ, η οποία, τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη χώρα.

«Πολλοί ηγέτες πιστεύουν ότι μπορούν να πειραματιστούν με το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν χωρίς να τιμωρηθούν, ακόμα και μέλη της ΕΕ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο βουλγαρικός λαός είναι υπέρ της Ευρώπης γιατί πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει στην επιβολή του κράτους Δικαίου», πρόσθεσε ο Ιβάνοφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...