725
Ενα σκάνδαλο, δύο πρόσωπα: αριστερά, ο βασιλιάς του βουλγαρικού τζόγου Βασίλι Μπουσκόφ και, δεξιά, ο επικεφαλής της βουλγαρικής κυβέρνησης Μπόικο Μπορίσοφ | CreativeProtagon

Βουλγαρία: Πίσω από το σκάνδαλο με τις φωτογραφίες του Μπορίσοφ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 11:20
Ενα σκάνδαλο, δύο πρόσωπα: αριστερά, ο βασιλιάς του βουλγαρικού τζόγου Βασίλι Μπουσκόφ και, δεξιά, ο επικεφαλής της βουλγαρικής κυβέρνησης Μπόικο Μπορίσοφ
|CreativeProtagon

Βουλγαρία: Πίσω από το σκάνδαλο με τις φωτογραφίες του Μπορίσοφ

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 11:20

Είναι συμβολικές εικόνες μεγάλης δύναμης αν μιλάμε για μαφιόζο (όχι Ιταλό), αλλά μάλλον ντροπιαστικές ή κυνικές (ό,τι προτιμάτε…) αν μιλάμε για πολιτικό πρόσωπο (ευρωπαϊκής χώρας, τουλάχιστον). Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Περίεργες, λοιπόν, φωτογραφίες του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας ήρθαν στο φως, μέσα από τα σόσιαλ μίντια, και τον δείχνουν να κοιμάται δίπλα σε ένα πιστόλι Glock, σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και σε ράβδους χρυσού! Ο ίδιος ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των φωτογραφιών τόσο, όσο ασχολήθηκε με το άτομο που του έστησε τη δουλειά.

Γεγονός πάντως είναι ότι το χρονικό πλαίσιο της δημοσίευσης των φωτογραφιών αυτών περιλαμβάνει και τη σύγκρουση του Μπορίσοφ με έναν από τους βουλγάρους κροίσους, τον Βασίλι Μπουσκόφ, ο οποίος κάνει κουμάντο στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών αλλά δεν ζει πια στη Βουλγαρία: έφυγε και διαμένει στα Εμιράτα «εξόριστος», ύστερα από ρήξη με τον Μπορίσοφ και την κυβέρνησή του.

Οι φωτογραφίες διανεμήθηκαν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανωνύμως, δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα και επικυρώθηκαν ως γνήσιες από τους ειδικούς οι οποίοι κατέληξαν και στο συμπέρασμα ότι τραβήχτηκαν μεταξύ 2017 και 2019.

Η φωτογραφία υποτίθεται ότι δείχνει το υπνοδωμάτιο του Μπορίσοφ στη βίλα της Σόφιας

Κατόπιν αυτών, δύο είναι τα σοβαρά ερωτήματα: α) γιατί ο Μπορίσοφ έχει στο προσκέφαλό του αυτά τα πράγματα που ταιριάζουν σε γκάνγκστερ δευτεροκλασάτης χολιγουντιανής παραγωγής και β) ποιος κακοήθης τράβηξε τις φωτογραφίες την ώρα που ο Μπορίσοφ κοιμόταν και για ποιον λόγο τις δημοσίευσε.

Το πιστόλι πάνω στο κομοδίνο

Ο κ. Μπορίσοφ κατήγγειλε με θυμό τη δημοσίευση των φωτογραφιών: «Ο στόχος του είναι να μας συντρίψει» είπε. Και προσπάθησε να αντεπεξέλθει στο πρόβλημα των καθαρών απαντήσεων, όσον αφορά τα λεφτά και το όπλο, με έναν αστεϊσμό: «Τουλάχιστον δεν με φωτογράφησαν με ένα μικρό αγόρι στο κρεβάτι». Φρόνισε κιόλας να κατηγορήσει έναν πολιτικό αλλά και θεσμικό παράγοντα για την ιστορία αυτή, τον σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, λέγοντας ότι για την όλη επιχείρηση χρησιμοποίησε κάποιο drone.

Το μάτσο με τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ μέσα στο συρτάρι του κομοδίνου

Σημειωτέον ότι και οι δύο άνδρες κατοικούν σε ακριβή συνοικία της Σόφιας, σε βίλες που απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους. Εννοείται ότι ο Ράντεφ αρνήθηκε τη μομφή: «Ναι, έχω χειριστεί αεροπλάνα και αεροσκάφη, αλλά δεν έχω καμία σχέση με αυτό για το οποίο μιλάει ο Μπορίσοφ» δήλωσε ο πρόεδρος που έχει υπηρετήσει στη βουλγαρική πολεμική αεροπορία ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Μπορίσοφ κοιμάται αμέριμνος και ο φωτογράφος δουλεύει ανενόχλητος
Ο βασιλιάς του τζόγου

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες βλέπουν πίσω από την υπόθεση το… μακρύ χέρι του Μπουσκόφ, του πλουσιότερου ανθρώπου στη γειτονική χώρα, με περιουσία που υπολογίζεται περί το 1,2 δισ. ευρώ. Ο Μπουσκόφ έχει προηγούμενα με τον Μπορίσοφ, αφού η βουλγαρική κυβέρνηση επιδιώκει τη δίωξη του επιχειρηματία για φορολογικές υποθέσεις κυρίως. Ο Μπουσκόφ κατηγορήθηκε από το βουλγαρικό κράτος και για εγκλήματα (φόνος και βιασμός) αλλά και κλοπή αρχαιοτήτων!

Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου φωτογραφίζονται μαζί σε αθώο ενσταντανέ: αριστερά ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ (με το άσπρο πουκάμισο) και δεξιά ο κροίσος του τζόγου Βασίλι Μπουσκόφ (με το κοντομάνικο μπλουζάκι)

Ο κροίσος έκτοτε διαδίδει μέσω Facebook και Twitter φήμες περί δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων. Προσφάτως ισχυρίστηκε ότι κατέχει έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τον χρηματισμό του Μπορίσοφ και του υπουργού Οικονομικών του (με το ποσό των 24 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε το βρετανικό Μέσο Independent). Τους έδωσε τα λεφτά, λέει, για να του δώσουν την «πολιτική προστασία» τους ώστε να συνεχίσει ανενόχλητος τις επιχειρήσεις τζόγου. Φυσικά, ο Μπορίσοφ αρνήθηκε τις κατηγορίες, και σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του ορκίστηκε στη ζωή του, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία είναι αναληθείς.

Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Βουλγαρία αφορούν και μία άλλη πλευρά στις σχέσεις κυβέρνησης – Μπουσκόφ: ο Μπορίσοφ, λέει, επιδίωξε να εθνικοποιήσει τις επιχειρήσεις του επιχειρηματία, κάτι που ο θιγόμενος θα αμφισβητήσει με νομικά μέσα, στη βουλγαρική Δικαιοσύνη.

Σε πολιτικό επίπεδο πάλι, μεταδίδεται ότι ο Μπορίσοφ αντιμετωπίζει και την εχθρότητα των αριστερών κομμάτων, καθώς θέλει να εντάξει τη Βουλγαρία στην Ευρωζώνη. Η κριτική που του ασκούν οι αριστεροί αφορά τα παρεπόμενα της ένταξης στο σύστημα του ευρώ: δηλαδή την οριστική απώλεια άσκησης νομισματικής πολιτικής από πλευράς Βουλγαρίας και την ανατίμηση βασικών ειδών κατανάλωσης στη χώρα.

Ασφαλώς έπεται συνέχεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...