454
Διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον κρατούν μια μεγάλη αφίσα με τον Τζορτζ Φλόιντ | REUTERS/Jonathan Ernst

Ιστορική απόφαση: Η Μινεάπολη θα διαλύσει την αστυνομία της

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2020, 19:05
Διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον κρατούν μια μεγάλη αφίσα με τον Τζορτζ Φλόιντ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ιστορική απόφαση: Η Μινεάπολη θα διαλύσει την αστυνομία της

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2020, 19:05

Την πρωτοφανή όσο και ιστορική απόφαση να διαλυθεί η αστυνομία στη Μινεάπολη και να «χτιστεί» από την αρχή πάνω σε ένα νέο μοντέλο πήρε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις κατηγορίες που ακούγονται από κάθε γωνιά των ΗΠΑ για τη ρατσιστική συμπεριφορά των Αρχών.

Δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να συγκλονίζονται από διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες είχαν πάρει και βιαιότερη τροπή.

Την Κυριακή τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, αποφάσισαν να διαλύσουν τις υπηρεσίες της αστυνομίας «όπως τις γνωρίζουμε και να οικοδομήσουμε από κοινού με τους πολίτες μας ένα νέο μοντέλο δημόσιας ασφάλειας που θα εγγυάται αληθινά την ασφάλεια του πληθυσμού μας», όπως εξήγησε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Λίζα Μπέντερ.

Εννέα από τα 13 μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Μινεάπολης τάχθηκαν υπέρ της διάλυσης της αστυνομίας, η οποία θα αρχίσει μέσω μιας διαδικασίας αποεπένδυσης κεφαλαίων (defunding). Τα τρία εναπομείναντα μέλη ήταν και αυτά γενικά σύμφωνα με την διάλυση του σώματος, αν και δεν ήταν έτοιμα να υπογράψουν, ανέφερε ο Guardian.

…Και ο Τραμπ βλέπει σχέδιο της Αριστεράς

Πίσω από το αίτημα για την αποεπένδυση στην αστυνομία είναι κατά τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο ένα σχέδιο της Αριστεράς να διαλύσει την αστυνομία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνεται στο μοντέλο «Νόμος και Τάξη» όπως υπενθυμίζει συχνά-πυκνά από το Twitter. Για την περίπτωση της Μινεάπολης, ζητά να τηρηθεί η τάξη και όχι να διαλυθεί η αστυνομία. «Οι ριζοσπάστες αριστεροί των Δημοκρατικών τρελάθηκαν!», έγραψε αργά την Κυριακή.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε επιτεθεί για άλλη μια φορά στον «κοιμισμένο» Τζο Μπάιντεν που συντάσσεται με το αίτημα της αποεπένδυσης για να κραυγάσει με κεφαλαία γράμματα ότι «θέλω νόμο και τάξη!».

Ασαφές είναι ακόμη ποια μορφή θα πάρει η διαδικασία διάλυσης και επανασύστασης και πόσο θα κρατήσει.

Μία πιθανότητα είναι να διατεθούν κονδύλια από την αστυνομία σε κοινωνικές υπηρεσίες ή προγράμματα. Σε αυτό βοηθά με τον τρόπο της και η κρίση του κορονοϊού που έχει μειώσει τα έσοδα της πόλης. Μια άλλη λύση είναι να εφαρμοστούν μοντέλα επίλυσης προβλημάτων (κυρίως για τους φτωχότερους πολίτες) που δεν εμπλέκουν την αστυνομία.

Ο δήμαρχος Τζέικομπ Φρέι τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης, αλλά όχι της διάλυσης της αστυνομίας, η οποία κατηγορείται για ρατσισμό. Ωστόσο η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο είναι τόσο ευρεία ώστε δεν μπορεί να την παρακάμψει.

Στη Μινεάπολη ο δήμαρχος έχει την εποπτεία επί της αστυνομίας, αλλά το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για τον προϋπολογισμό και την πολιτική, άρα έχει και αποφασιστικό λόγο για την αναδιοργάνωση του σώματος.

Μόλις πριν από ένα μήνα μια τέτοια απόφαση θα ήταν αδιανόητη, ωστόσο στο εκρηκτικό κλίμα έπειτα από τη δολοφονία του Αφροαμερικανού πολλά έχουν αλλάξει. Θα υπάρχουν φυσικά και αντιδράσεις, από τους συνδικαλιστές της αστυνομίας ή τις Αρχές επιβολής του νόμου, οι οποίες μένει να φανεί ποια κατεύθυνση θα πάρουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...