642
Τακτοποιημένες και σε απόσταση οι ομπρέλες | Intime/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε εφαρμογή το «πείραμα» της οργανωμένης παραλίας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2020, 10:15
Τακτοποιημένες και σε απόσταση οι ομπρέλες
|Intime/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε εφαρμογή το «πείραμα» της οργανωμένης παραλίας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2020, 10:15

Το εσπευσμένο —ελέω του χωρίς ιστορικό προηγούμενο καύσωνα για μήνα Μάιο— άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών της χώρας περιγράφεται από κυβερνητικά και όχι μόνον στελέχη ως μια μεγάλη δοκιμή. Μια πρόβα τζενεράλε για το πώς μπορούμε να κάνουμε καλοκαίρι —και υπό αυτήν την έννοια ως ένας πρώτος έλεγχος για το τουριστικό προϊόν της χώρας, λίγα 24ωρα πριν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις στη χώρα.

Οι 515 οργανωμένες πλαζ της χώρας άνοιξαν στις 8 π.μ. του Σαββάτου με αυστηρούς κανόνες. Και ενδεικτικό της σπουδαιότητας που δίνουν οι αρχές σε αυτό, είναι το γεγονός ότι ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε εκτάκτως, μαζί με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, συνέντευξη Τύπου εξειδικεύοντας και εξηγώντας τα μέτρα.

Κατά κάποιους, όπως πχ τον συντάκτη του «Βηματοδότη», το πείραμα του ανοίγματος των παραλιών θα το παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης, καθώς η Ελλάδα, ως κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα, θα δώσει το στίγμα του πώς θα μπορέσουν οι πολίτες, κάτοικοι και επισκέπτες, να απολαύσουν εφέτος τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Διόλου συμπτωματικά, για το πρωί του Σαββάτου ορίστηκε τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον κ. Τσιόδρα, τον κ. Χαρδαλιά καθώς και τους υπουργούς που θα εμπλακούν στο «restart» της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας: τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ παρόντες θα είναι και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα αποφασιστούν θα ορίσουν και το πλαίσιο του ελληνικού καλοκαιριού που σε πείσμα του κορονοϊού ανυπομονεί να ξεκινήσει. Ετσι κι αλλιώς πάντως το χρονοδιάγραμμα προς τη «νέα καθημερινότητα» μοιάζει να επισπεύδεται. Τα ταξίδια προς την Κρήτη ξεκινούν από την Δευτέρα 18 Μαΐου με συγκεκριμένα πρωτόκολλα (εδώ), ενώ οι μετακινήσεις στα νησιά έχει προεξοφληθεί πως θα απελευθερωθούν στις 25 Μαΐου (μια εβδομάδα νωρίτερα δηλαδή).

Παράλληλα συζητείται να έρθει και πιο κοντά το άνοιγμα των εποχικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων (στις 10 Ιουνίου, δηλαδή μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος), ενώ κατά πληροφορίες έχει υπάρξει αίτημα της κυβέρνησης προς την την Υγειονομική Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα, στις 25 Μαΐου, τα καταστήματα εστίασης, εφόσον βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν.

Οι κανονισμοί για τις παραλίες

Οι 515 οργανωμένες παραλίες στην Ελλάδα άνοιξαν από τις 08:00 του Σαββάτου με λεπτομερείς κανόνες που έχει ορίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.

Οσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.

Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away. Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο. Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους. Στα σημεία αυτά απαγορεύεται το delivery.

Σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής, το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες-καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου. Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή. Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι απαραίτητο στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...