Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη Σουηδία αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες της Σκανδιναβίας, γεγονός που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση της χώρας να εγκαταλείψει την… χαλαρή προσέγγισή της στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Ήδη την Κυριακή (05/04), η χώρα καταμετρά συνολικά 401 θανάτους από τη νόσο Covid-19, παρουσιάζοντας αύξηση στον αριθμό των νεκρών κατά 8% σε σχέση με το Σάββατο.
Το σουηδικό “πείραμα” έχει προκαλέσει διεθνή αμηχανία καθώς τα σχολεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες έχουν παραμείνει ανοιχτά.
Και ενώ άλλες χώρες ψήφισαν νόμους που περιορίζουν τη μετακίνηση, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν προχώρησε μόνο στην απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων.
Αυτό όμως φαίνεται πως θα αλλάξει: μετά από μια εβδομάδα απογοητευτικών δεδομένων, ο Λέβεν φαίνεται να αλλάζει στάση.
Σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο το βράδυ, ο πρωθυπουργός άλλαξε τη ρητορική του και προειδοποίησε ότι η Σουηδία «μπορεί να αντιμετωπίζει χιλιάδες θανάτους από τον κορονοϊό» προσθέτοντας ότι «η κρίση είναι πιθανό να συνεχιστεί για μήνες και όχι απλά για κάποιες εβδομάδες».
Οπως σημειώνει ο Guardian, το σουηδικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει μέσα στην εβδομάδα υπέρ της ανάληψης νέων αυστηρών μέτρων έκτακτης ανάγκης όπως το κλείσιμο αεροδρομίων, σταθμών τρένων και λεωφορείων, καταστημάτων και εστιατορίων, καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό των δημόσιων συγκεντρώσεων.
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας, Αντερς Τέγκνελ, λέει ότι ο στόχος στη χώρα του, όπως και παντού, είναι να «ισοπεδώσουν την καμπύλη» για να αποφύγουν προβλήματα στα νοσοκομεία.
Από την Πέμπτη 2 Απριλίου, είπε ότι η καμπύλη «αρχίζει να γίνεται κάπως πιο απότομη, αλλά συνολικά» παραμένει «αρκετά επίπεδη».
«Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια πολιτική που να μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να μένουν υποχρεωτικά οι πολίτες στο σπίτι τους εάν αισθάνονται άρρωστοι» δήλωσε ο Τέγκνελ, καταλήγοντας με νόημα ότι η καραντίνα δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα στη Σουηδία.
Αντιδρούν οι ειδικοί
Η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης έχει δεχτεί σφοδρά πυρά από αναρίθμητους ειδικούς υγείας στη χώρα. Πάνω από 2.300 γιατροί, ερευνητές και καθηγητές υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει πιο αυστηρά μέτρα. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νομπέλ, Χένρικ Χέλντι.
«Πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια φάση απόλυτου χάους. Κανείς δεν έχει δοκιμάσει αυτήν τη στρατηγική, γιατί λοιπόν θα πρέπει να γίνουμε εμείς οι πρώτοι, χωρίς συγκατάθεση;» αναρωτιέται η καθηγήτρια Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νοκλέρ, ερευνήτρια της ιικής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska.
«Η κυβέρνηση δεν θέλει να αποδεχτεί τα επιστημονικά δεδομένα που τους παρουσιάζονται. Εμπιστεύονται την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τυφλά, αλλά τα δεδομένα που έχουν εκεί είναι λειψά, σχεδόν ντροπιαστικά. Βλέπουμε σημάδια ενός ρυθμού διπλασιασμού που είναι ψηλότερος απ’ ό,τι στην Ιταλία. Η Στοκχόλμη σύντομα θα αντιμετωπίσει έλλειψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Και δεν θέλουν να καταλάβουν ότι τότε θα είναι πολύ αργά για να δράσουν», λέει η ίδιεα.
Ο Στέφαν Χάνσον, ειδικός στις μεταδοτικές ασθένειες, προειδοποιεί πως στη Στοκχόλμη η κατάσταση γίνεται γρήγορα κρίσιμη. «Υπάρχει πραγματικό ρίσκο τώρα ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν τόσο πολύ που τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η επιλογή για τις θεραπείες αρχίζει ήδη να γίνεται με κριτήριο την ηλικία των ασθενών». Ο ίδιος αποδίδει την κατάσταση στην «μπερδεμένη και ασαφή πολιτική, χωρίς καθαρούς στόχους» πέρα από την προστασία των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών και κάποια ήπια μέτρα για αποστάσεις ασφαλείας.
Ο Στεν Λίναρσον, καθηγητής στο Ινστιτούτο Karolinska, ανησυχεί και από την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για το σκεπτικό της πολιτικής που εφαρμόζεται. Ο ίδιος το παρομοιάζει με φωτιά στην κουζίνα ενός σπιτιού που την αφήνουν να καίει, σκοπεύοντας να τη σβήσουν αργότερα. «Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι να καεί ολόκληρο το σπίτι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News