651
Ο Πάολο Τζεντιλόνι μιλά, ο Χρήστος Σταϊκούρας ακούει | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τζεντιλόνι: Δέσμευση-κλειδί για την Ελλάδα η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2020, 12:22
Ο Πάολο Τζεντιλόνι μιλά, ο Χρήστος Σταϊκούρας ακούει
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τζεντιλόνι: Δέσμευση-κλειδί για την Ελλάδα η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2020, 12:22

Ηταν ένα πρώτο τεστ. Ο «φίλος» Πιερ Μοσκοβισί έφυγε, ο Πάολο Τζεντιλόνι ήρθε. Ο νέος επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη χώρα μας και έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής.

Λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η «Καθημερινή» κυκλοφορούσε με συνέντευξή του στην οποία έδωσε ένα σήμα για μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά τόνισε από την άλλη ότι η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας και πως οι θεσμοί επιμένουν σε αυτήν – παράλληλα, δε, κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς…

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε έναν ευγενή στόχο, αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι έγινε κατάχρηση από τους αποκαλούμενους “στρατηγικούς κακοπληρωτές”. Το αποτέλεσμα ήταν να δυσκολέψει η πρόσβαση στις πιστώσεις και να γίνουν αυτές πιο ακριβές για όλους τους δανειολήπτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι η κατάργησή της αποτελεί δέσμευση-κλειδί για την Ελλάδα. Φυσικά, τίποτα δεν απαγορεύει να καθιερωθεί ένα ειδικό δίχτυ ασφαλείας για τις φτωχότερες εισοδηματικές ομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός στη συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Ειρήνη Χρυσολωρά.

Λίγο αργότερα ο Πάολο Τζεντιλόνι συνάντησε τον κ. Σταϊκούρα και εμφανίστηκε και πάλι θετικός στα αιτήματα της κυβέρνησης, τόσο να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για την αλλαγή της χρήσης των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις. Ειδικά για το δεύτερο, ο επίτροπος ανέφερε πως μια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο Eurogroup του Ιουνίου υπό την αίρεση ότι τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, διατηρείται το μεταρρυθμιστικό momentum και τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Σταϊκούρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν επίτροπος –απαντώντας στην ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ «ποια είναι η άποψή του για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα;»– δήλωσε πως «πιστεύω ότι είναι ορθό να ανοίξει η συζήτηση σε αυτά τα θέματα. Υπάρχουν αποτελέσματα που μας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να ξανασυζητήσουμε τους στόχους. Πρόκειται, ωστόσο, για μια σταδιακή διαδικασία και είναι σχετικό το επόμενο βήμα. Μια καλή έκθεση για την 5η αξιολόγηση θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να αλλάξουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα» .

Ωστόσο, και πάλι, ο νέος επίτροπος Οικονομικών έθεσε και τα τρία δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία προσδιόρισε «στο μεγάλο επενδυτικό κενό, το μεγάλο ύψος του δημοσίου χρέους και στο ύψος των κόκκινων δανείων». Είναι σαφής δηλαδή η στόχευση και η επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων, το οποίο συνδέεται με το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας, προσδιόρισε στις δηλώσεις του τους στόχους που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για το 2020 και οι οποίοι έχουν ως εξής:

-Η επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.

-Η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

-Η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

-Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

-Η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.

-Η αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά ως ANFAs και SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.

-Η μεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται ορθολογική δημοσιονομική πολιτική.

-Η προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις της χώρας, διεκδικούμε, όμως, και τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο. Δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών πολιτικών, κυρίως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε και τι απαιτείται για τη συλλογική απάντηση της Ευρώπης στις σημερινές προκλήσεις. Κατά τον υπουργό Οικονομικών, απαιτείται:

1. Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία. Δημοσιονομική πολιτική, η οποία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκειμένου να επιτυγχάνονται τόσο δημοσιονομική πειθαρχία, όσο και υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.

2. Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

3. Η προώθηση της ένωσης των χρηματαγορών και η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης.

4. Η μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...