243
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά με σκιτσογράφο στο φεστιβάλ κόμικ της Ανγκουλέμ | EPA/LUDOVIC MARIN

Γαλλία: Αστυνομικοί κατά Μακρόν με αφορμή ένα σκίτσο

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 13:18
Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά με σκιτσογράφο στο φεστιβάλ κόμικ της Ανγκουλέμ
|EPA/LUDOVIC MARIN

Γαλλία: Αστυνομικοί κατά Μακρόν με αφορμή ένα σκίτσο

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 13:18

Με τις διαδηλώσεις και τις –συχνά ευφάνταστες- διαμαρτυρίες κατά του ασφαλιστικού να επιμένουν, μία κίνηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έρχεται να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με αστυνομικούς.

Ο Μακρόν επισκέφτηκε το διάστημα φεστιβάλ κόμικ της Ανγκουλέμ εμφανίστηκε να κρατά ένα μπλουζάκι, ποζάροντας χαμογελαστός δίπλα στον σκιτσογράφο Ζιλιέν Μπερζό που του το χάρισε.

Το σκίτσο ήταν ευθεία αναφορά στην αστυνομική βία, η οποία καταγγέλλεται από πολλές πλευρές το τελευταίο διάστημα. Απεικονιζόταν μια γάτα με ένα μάτι ενώ υπήρχε αναφορά στο όπλο LBD, η χρήση του οποίου έχει απαγορευθεί στις δυνάμεις ασφαλείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αν και η γαλλική αστυνομία ακόμη το χρησιμοποιεί.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον σκιτσογράφο Jul και το επίμαχο σκίτσο | Twitter

«Περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον πρόεδρο», δήλωσε ο Ιβ Λεφέμπρ, γενικός γραμματέας του σωματείου των αστυνομικών. «Η φωτογραφία είναι ένδειξη δυσπιστίας και περιφρόνησης σε εκείνους που του επέτρεψαν να παραμείνει πρόεδρος, χάρη στις ενέργειές τους για την τήρηση της τάξης», εξήγησε.

Και άλλος αστυνομικός, από το σωματείο UNSA, επισήμανε ότι «έχουν γίνει περισσότερες διαδηλώσεις από ποτέ από τον Μάιο του 2017, όταν εξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν. Η αστυνομία, δυστυχώς, έχει ξοδέψει περισσότερο χρόνο για την τήρηση της τάξης, αντί να αφοσιωθεί στην ασφάλεια των Γάλλων».

Η απάντηση του προέδρου Μακρόν ήταν ότι «πρέπει να υπερασπιστώ τη δημιουργικότητα και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτό το μπλουζάκι λέει κάτι πολύ προφανές για τη χώρα μας και την ελευθερία έκφρασής της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...