742
Ακινητοποιημένα οχήματα στην Εθνική Οδο | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Αποκλεισμένοι στην Εθνική Οδό – τι συνέβη και έκλεισε ο δρόμος από το χιόνι

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 17:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/12/2019, 22:50
Ακινητοποιημένα οχήματα στην Εθνική Οδο
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Αποκλεισμένοι στην Εθνική Οδό – τι συνέβη και έκλεισε ο δρόμος από το χιόνι

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2019, 17:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/12/2019, 22:50

Με πολύ αργούς ρυθμούς αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνικής Οδό Αθηνών – Λαμίας, η οποία από το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν κλειστή εξαιτίας της χιονόπτωσης, στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες και βορειότερα, προς την Υλίκη και το Μαρτίνο.

Η ενημέρωση από την πλευρά των Αρχών ήταν ότι γύρω στις 20:00 ο δρόμος είχε ανοίξει και πάλι στη Μαλακάσα. Παράλληλα, από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, οπότε κινούνται και αυτά κανονικά στην οδό.

Η ομαλοποίηση της κυκλοφορίας αναμενόταν αργά τη Δευτέρα, καθώς έχει σχηματιστεί ουρά 3,5 χιλιομέτρων.

Το πρώτο θύμα της «Ζηνοβίας» καταγράφηκε στις Πλαταιές της Βοιωτίας. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο ο οποίος πέθανε από αναθυμιάσεις μέσα στην κατοικία του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο 94χρονος μαζί με τον 64χρονο γιο του είχαν τοποθετήσει μία γεννήτρια για παραγωγή ρεύματος για να ζεσταίνονται και να έχουν και φωτισμό καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί λόγω της κακοκαιρίας. Τα καυσαέρια όμως από τη γεννήτρια πήγαιναν μέσα στο σπίτι και στο χώρο όπου βρίσκονταν οι δυο άνδρες με συνέπεια να χάσουν τις αισθήσεις τους.

Το βράδυ της Δευτέρας ο εγγονός του 94χρονου όταν πήγε στο σπίτι βρήκε και τους δυο αναίσθητους και ειδοποίησε τις Αρχές, ζητώντας βοήθεια .

Αμέσως σήμανε συναγερμός για να ανοίξουν διαβάσεις για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί τα σωστικά συνεργεία. Λίγο αργότερα ασθενοφόρο παρέλαβε τον πατέρα ο οποίος ανέκτησε τις αισθήσεις του ενώ ο 94χρονος δεν κατάφερε να επιζήσει.

Πολύωρη ταλαιπωρία

Στη Μαλακάσα έπεφτε μετά τις δυο το μεσημέρι της Δευτέρας πυκνό χιόνι δυσκολεύοντας παρά πολύ τον αποχιονισμό από τα μηχανήματα της Νέας Οδού, της εταιρείας που διαχειρίζεται την εθνική οδό. Η τροχαία προκαλούσε συνεχώς τεχνητές ανασχέσεις τις κυκλοφορίας για να διευκολύνει τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να ελέγξει τη ροή της κυκλοφορίας.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η κατάσταση επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα η Νέα Οδός να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών για όσους κατευθύνονταν προς Λαμία και στα Διόδια των Θηβών για όσους κατευθύνονταν προς Αθήνα, δίνοντας παράλληλα διεξόδους για όσους ήθελαν να επιστρέψουν προς τα πίσω.

Παρόλα αυτά στα διόδια των Αφιδνών παρότι επετράπη η ελεύθερη διέλευση δημιουργήθηκε μεγάλη ουρά αυτοκινήτων. Το όλο πρόβλημα επιδεινώθηκε από τα φορτηγά που είχαν σταθμεύσει στις λωρίδες έκτακτης κυκλοφορίας, καθώς είχε απαγορευτεί από το πρωί η κυκλοφορία τους, ανέφερε το ΑΠΕ.

Καραμανλής: «Η ασφάλεια πάνω από όλα»

Η ασφάλεια τίθεται πάνω απ’ όλα, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, από την Μαλακάσα όπου είχαν ακινητοποιηθεί τα οχήματα λόγω της κακοκαιρίας και κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Νέας Οδού στις Αφίδνες.

«Μαζί με τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, έχουμε συνεχή συνεργασία με τους υπεύθυνους της Νέας Οδού, τον αστυνομικό διευθυντή Βοιωτίας, Αναστάσιο Βρούβα και τον αστυνομικό διευθυντή της Τροχαίας Αττικής, Σπυρίδωνα Λάσκο, για την ταχύτερη δυνατή ομαλοποίηση της κυκλοφορίας» δήλωσε ο κ.Καραμανλής.

«Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, αλλά αυτή τη στιγμή ο δρόμος είναι ανοιχτός και στα δυο ρεύματα. Συνεννοήθηκα, με τη Νέα Οδό, η διέλευση από τα διόδια να είναι ελεύθερη, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», επισήμανε νωρίτερα τη Δευτέρα.

Πρόσθεσε: «Ζητάμε την κατανόηση των οδηγών και οπωσδήποτε να μην ξεκινούν καν, χωρίς να έχουν τοποθετήσει αλυσίδες στα οχήματά τους, γιατί έτσι επιβαρύνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους άλλους. Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα, όλα τα ΚΤΕΛ από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, έχουν ακυρώσει τα δρομολόγιά τους προς Αθήνα, χωρίς οι οδηγοί τους να έχουν κάποια ενημέρωση για το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου. Η αστυνομία έχει ακινητοποιήσει εκατοντάδες φορτηγά και δεκάδες λεωφορεία σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου από Λαμία έως Τραγάνα.

Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα, δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής βρέθηκαν κατά μήκος της εθνικής οδού διευκολύνοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων και παίρνοντας μέτρα έτσι ώστε να μην εγκλωβιστούν, εκεί όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία της εθνικής οδού, η Νέα Οδός, ενημέρωνε τους οδηγούς ότι «έπειτα από σχετικές αποφάσεις των αστυνομικών διευθύνσεων, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων στις περιοχές Μαλακάσας, Υλικής & Μαρτίνου και με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία στα διόδια των Αφιδνών και στο ρεύμα προς Αθήνα πριν τα Οινόφυτα».  Αναφέρει ακόμη ότι «για το ρεύμα προς Λαμία και την τεχνητή ανάσχεση στις Αφίδνες, οι οδηγοί μπορούν ακολουθώντας τις υποδείξεις της Τροχαίας να αναστρέψουν στο ρεύμα προς Αθήνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...