696
O Βασίλης Σπανούλης στο Βελιγράδι. Κινήθηκε κάτω από τα ραντάρ, αλλά είναι εμφανές ότι όλη η ομάδα μπάζει. Αλλωστε head coach δεν έχει ακόμα... | ΙΝΤΙΜΕSports

Το «τρελό ασανσέρ» του Ολυμπιακού

Sportscaster Sportscaster 21 Δεκεμβρίου 2019, 13:10
O Βασίλης Σπανούλης στο Βελιγράδι. Κινήθηκε κάτω από τα ραντάρ, αλλά είναι εμφανές ότι όλη η ομάδα μπάζει. Αλλωστε head coach δεν έχει ακόμα...
|ΙΝΤΙΜΕSports

Το «τρελό ασανσέρ» του Ολυμπιακού

Sportscaster Sportscaster 21 Δεκεμβρίου 2019, 13:10

Βάλθηκε να τους τρελάνει, τους οπαδούς του, ο Ολυμπιακός. Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη νίκη επί της Χίμκι, με ανατροπή που θύμισε την πάλαι ποτέ πιο μαχητική ομάδα της Ευρώπης, μπήκε με φόρα στην «Σταρκ Αρίνα» του Βελιγραδίου και… έπιασε τον Ερυθρό Αστέρα από το λαιμό. Πήρε διαφορά 12 πόντων και πήγε στα αποδυτήρια, για το ημίχρονο, ακούγοντας τους θεατές να αποδοκιμάζουν τους γηπεδούχους. Πώς να το χάσει, αυτό το παιχνίδι; «Κανείς δεν περίμενε ότι θα επιστρέφαμε στο ματς», παραδέχτηκε ο Ντράγκαν Σάκοτα. Κι όμως…

Στο δεύτερο εικοσάλεπτο εμφανίστηκε στο παρκέ μια «άλλη» ομάδα. Που έπαιζε άμυνα… με τα μάτια. Που έκανε 13 λάθη και επέτρεψε στους αντιπάλους της επτά κλεψίματα. Που είχε μόλις πέντε ασίστ. Που δέχτηκε 52 πόντους σε 20 λεπτά. Απείθαρχη στην επίθεση, με τον καθέναν να κάνει ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι. Λες και δεν υπήρχε προπονητής να την καθοδηγήσει. Ο Ολυμπιακός έδωσε στον Ερυθρό Αστέρα το δικαίωμα να του βάλει, στο σύνολο, 88 πόντους – 16 περισσότερους από τον μέσο όρο του. Η συγκλονιστική εμφάνιση του Μιλουτίνοφ (15 πόντοι, 11 ριμπάουντ, τρεις ασίστ) πήγε χαμένη. Το ίδιο και οι 21 πόντοι του Πολ.

Αυτή η αναπάντεχη ήττα (88-81), για τη 15η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, αφήνει τους «ερυθρόλευκους» στο 6-9, δύο νίκες μακριά από την πόρτα της εισόδου στα πλέι-οφ. Δέκατους στην κατάταξη (κάτω και από τη Βιλερμπάν), ισόβαθμους με τη Βαλένθια, τον Ερυθρό Αστέρα, την Μπασκόνια και την Μπάγερν Μονάχου. Την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη, όπου το γήπεδο… γέρνει επικίνδυνα. Οπως όλα δείχνουν, ο Ολυμπιακός άφησε στο Βελιγράδι τις τελευταίες του ελπίδες για πρόκριση στους «8». Οχι πως δεν υπάρχει χρόνος για να αλλάξει την κατάσταση, αλλά φαίνεται ότι του είναι αδύνατο να κάνει δυό τρία καλά παιχνίδια στη σειρά.

Ο Κεστούτις Κεμζούρα δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του, για μια ακόμη φορά. Οι παρεμβάσεις του στον αγώνα, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα έφεραν. Εκανε μια ακατανόητη διαχείριση, αφήνοντας εκτός rotation τον καλύτερό του περιφερειακό αμυντικό. Κράτησε στο παρκέ επί 24 λεπτά τον Τσέρι, που είχε 0/2 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 0/2 βολές, 2 ασίστ και 2 λάθη, και έδωσε στον Κόνιαρη μόλις 4′. Τον έβαλε στην αρχική πεντάδα, τον έκανε αλλαγή και, έκτοτε, δεν τον (ξανα)είδαμε! Τον Πολ, που ήταν από τους κορυφαίους στο πρώτο 20λεπτο (πέτυχε 21 πόντους στο ματς), τον «θυμήθηκε» στο 29′, καθώς τελείωνε η (καταστροφική για τον Ολυμπιακό) τρίτη περίοδος. Ο κόουτς δεν φρόντισε, καν, να φρενάρει τον ρυθμό του Ερυθρού Αστέρα με ένα γρήγορο τάιμ-άουτ.

Στο παιχνίδι με τη Χίμκι έβαλε… τον Τσέρι πάνω στον Σβεντ. Θα το έχανε κι αυτό εάν στο τέλος δεν έσωζαν την παρτίδα, ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου και ο Πολ. Στο Μόναχο έκανε αλλαγές εντελώς ακατανόητες. Στο ΟΑΚΑ έπαιξε το φινάλε του ντέρμπι με τον Μπόλντγουιν στο παρκέ και τον Σπανούλη να βλέπει από τον πάγκο… Ο Λιθουανός είναι καλός χαρακτήρας (γι’ αυτό τον συμπαθούν οι παίκτες), εργατικός, από τους καλύτερους βοηθούς προπονητή που υπάρχουν στην αγορά. Αλλά δεν είναι head-coach. Σίγουρα, όχι επιπέδου Euroleague.

Ο Ολυμπιακός, που το 2017 έπαιξε στον τελικό της Ευρωλίγκας και το 2018 προκρίθηκε (με πλεονέκτημα έδρας) στα πλέι-οφ, εφέτος προκαλεί θλίψη. Δεν φταίει, βεβαίως, ο Κεμζούρα. Αλλά και δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα αυτής της ομάδας, που ακόμη και στις καλές της βραδιές παίζει άναρχα, στηριζόμενη στην ατομική ποιότητα τεσσάρων πέντε παικτών της. Είτε κερδίζει είτε χάνει, δεν εμφανίζει κανένα σημάδι σταθερής προόδου. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ήταν ευκαιρία να πατήσει από τώρα το κουμπί της επανεκκίνησης εν όψει της επόμενης σεζόν.

Υπάρχουν εκεί έξω εξαιρετικοί παίκτες, σε τιμές που δεν είναι απαγορευτικές για τους Αγγελόπουλους. Ο Λορένζο Μπράουν και ο Μπίλι Μπάρον, για παράδειγμα, που χθες διέλυσαν την άμυνα του Ολυμπιακού, πετυχαίνοντας συνολικά τους 51 από τους 88 πόντους του Ερυθρού Αστέρα, κοστίζουν -μαζί- λιγότερο από 800.000 ευρώ. Τον Μπράουν τον… ζαχαρώνει, ήδη, η Αρμάνι Μιλάνο. Μάλιστα, επειδή ο Αστέρας δεν τον αφήνει να φύγει, ο αμερικανός γκαρντ επρόκειτο να μην αγωνιστεί. Δυστυχώς, άλλαξε γνώμη. Και σταμάτησε στους 34 πόντους, με 11/18 δίποντα και 2/4 τρίποντα.

Τις επιλογές, όμως, πρέπει να τις κάνει ο προπονητής που θα «τρέξει» τον Ολυμπιακό την επόμενη σεζόν. Που, ασφαλώς, δεν θα είναι ο Κεμζούρα. Και το καλοκαίρι μπορεί να είναι πολύ αργά, για να βρεθούν καλοί και φθηνοί ξένοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...