416
Διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ ευχαριστεί τον αμερικανό πρόεδρο για την υπογραφή των νόμων | REUTERS

Οργή Κίνας κατά Τραμπ για νομοσχέδια υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 11:37
Διαδηλωτής στο Χονγκ Κονγκ ευχαριστεί τον αμερικανό πρόεδρο για την υπογραφή των νόμων
|REUTERS

Οργή Κίνας κατά Τραμπ για νομοσχέδια υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 11:37

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας πυροδότησε η υπογραφή από τον Ντόναλντ Τραμπ δύο νομοσχεδίων του Κογκρέσου τα οποία υποστηρίζουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο Τέρι Μπράνσταντ και απαίτησε η Ουάσινγκτον να πάψει αμέσως να επεμβαίνει στις εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις ζημιώνοντας τις διμερείς σχέσεις.

Η εξέλιξη προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, το οποίο απείλησε να προχωρήσει σε «αυστηρά αντίμετρα» και τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις συνέπειες.

Τα δύο νομοσχέδια «αποκαλύπτουν τις κακόβουλες προθέσεις» της Ουάσινγκτον, ανέφερε δελτίο Τύπου σε πολύ υψηλούς τόνους που έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως αναφέρει η Guardian, η κινεζική κυβέρνηση κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «υποστηρίζουν αδιάντροπα τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος αθώων πολιτών, οι οποίοι ξυλοκοπούνται, τραυματίζονται και καίγονται από βίαιους εγκληματίες».

Και συνεχίζει: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι το Χονγκ Κονγκ είναι το Χονγκ Κονγκ της Κίνας. Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ είναι καθαρά εσωτερικής υποθέσεις της Κίνας και καμία ξένη κυβέρνηση ή δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει. Είναι μία κίνηση που αποτελεί απόδειξη του «ηγεμονισμού» της Ουάσινγκτον. Τα νομοσχέδια είναι γεμάτα προκαταλήψεις και αλαζονεία. Η επέμβαση της Ουάσινγκτον είναι καταδικασμένη να αποτύχει».

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε επίσης την έντονη αντίθεσή της, τονίζοντας ότι ο Τραμπ στέλνει «λάθος μήνυμα» στους διαδηλωτές.

Ο Τραμπ υπέγραψε τα νομοσχέδια αψηφώντας τις οργισμένες ενστάσεις της κυβέρνησης της Κίνας. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσε να ασκήσει βέτο, όπως επιθυμούσαν οι Κινέζοι, καθώς πέρασαν από τα δύο σώματα του Κογκρέσου με ψήφους και των δύο κομμάτων.

Προσπαθώντας όμως, να μειώσει τις αντιδράσεις, ο Λευκός Οίκος έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο πρόεδρος υπέγραψε τα δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού», τόσο προς τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όσο «και στον λαό του Χονγκ Κονγκ» και με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».

Τα δύο νομοσχέδια προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές υλικών που χρησιμοποιεί η αστυνομία για την καταστολή των διαδηλώσεων, όπως δακρυγόνα αέρια, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες κλπ. καθώς και την ετήσια αξιολόγηση της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο θα ενημερώνει το Κογκρέσο και αυτό θα κρίνει αν τηρούνται οι όροι της Ουάσινγκτον για τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...