281
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης | Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μηταράκης: Ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταθέσει ποτέ ισολογισμό

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 14:07
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης
|Intimenews/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μηταράκης: Ο ΕΦΚΑ δεν έχει καταθέσει ποτέ ισολογισμό

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2019, 14:07

Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρέωση του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα να καταθέτει ισολογισμούς, τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, ο οποίος εξήγησε ακόμη ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν προβλέπουν αναδρομική ισχύ.

Οπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ΕΦΚΑ (που ιδρύθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου) δεν έχει καταθέσει ισολογισμό για κανένα έτος λειτουργίας του. Πρόσθεσε ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί διάταξη για να καταθέσει ο φορέας αναδρομικά ισολογισμούς.

«Με νόμο που θα ψηφίσει τώρα η κυβέρνηση, μπαίνουν συγκεκριμένες προθεσμίες για να καταθέσει αναδρομικά ισολογισμούς για τα παρελθόντα έτη και φυσικά από εδώ και πέρα κάθε έτος, στην ώρα του, να υπάρχει έκθεση ορκωτού λογιστή και τελικά στοιχεία», είπε.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει μια επίσημη καταγραφή, αποτύπωση και επιβεβαίωση των στοιχείων».

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Μηταράκης είπε ότι αυτές δεν δημιουργούν υποχρέωση καταβολής νέων αναδρομικών.

«Αντίθετα», πρόσθεσε, «αυτές οι αποφάσεις κρίνουν ως νόμιμη τη βάση υπολογισμού την 31η Δεκεμβρίου 2014 και κρίνουν ότι τα θέματα τα οποία οι αποφάσεις θεωρούν πρέπει να αλλάξουν δεν έχουν αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου και μετά».

Σχετικά με τις παλαιότερες υποθέσεις, ο υφυπουργός τόνισε ότι επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί δικαστικά δεν μπορεί ακόμη το ελληνικό Δημόσιο να έχει εικόνα της συνολικής οφειλής του.

«Διακεκριμένοι εργατολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους για το ποιο ακριβώς είναι το τελικό ύψος των αναδρομικών. Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει και άλλες αποφάσεις», είπε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στόχος της κυβέρνησης είναι να μη δημιουργηθεί κενό στο διάστημα μεταξύ της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με ημερομηνία 4 Οκτωβρίου και της έναρξης ισχύος του νέου Ασφαλιστικού που θα προωθήσει η κυβέρνηση εντός του 2019.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...