311
Σε ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, | REUTERS

Ιστορικό! Η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια: στο -0,02% το επιτόκιο στα έντοκα τριμήνου

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 13:14
Σε ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας,
|REUTERS

Ιστορικό! Η Ελλάδα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια: στο -0,02% το επιτόκιο στα έντοκα τριμήνου

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 13:14

Για πρώτη φορά η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο, καθώς η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, στην οποία προχώρησε την Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κατρακύλησε στο  -0,020%, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε από τη δημοπρασία 487,5 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό κατά 2,71 φορές έναντι 1,59 φορές στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση.

Στις αρχές Αυγούστου, το αντίστοιχο επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων είχε κατρακυλήσει στο 0,095% δηλαδή 60% σχεδόν χαμηλότερα από το επιτόκιο της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, στις 10 Ιουλίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,23%.

Η νέο ιστορικό χαμηλό του επιτοκίου στα έντοκα τριμήνου αποδίδεται στην άκρως επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδα στις αγορές (περισσότερα εδώ).

Πλέον, όπως ανέφερε και στην ανακοίνωση του για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ, στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την αγορά εντόκων ομολόγων.

Οπως επεσήμανε ο Οργανισμός, η (επαν)έκδοση του δεκαετούς μειώνει την εξάρτηση του Δημοσίου από έντοκα γραμμάτια, ενώ αυξάνει τη ρευστότητα του 10ετούς τίτλου αναφοράς και εδραιώνει την ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές

Το 87,2% της χθεσινής επανέκδοσης του δεκαετούς ομολόγου καλύφθηκε από θεσμικά χαρτοφυλάκια (real money investors) και μόλις το 12,8% από hedge funds, κάτι που σημαίνει πως οι πιθανότητες άτακτης ρευστοποίησης του ομολόγου σε περιόδους αναταραχής θα είναι σαφώς πιο περιορισμένες.

Οι επενδυτέ που συμμετείχαν ξεπέρασαν τους 250, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τις τάξεις των διαχειριστών κεφαλαίων (63,4%), ενώ ακολούθησαν hedge funds (12,8%), τράπεζες (10,9%), ασφαλιστικές/συνταξιοδοτικά ταμεία (8,6%) και CB/OIs (4,3%).

Η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών του δεκαετούς (ποσοστό 95,3%) προήλθε από το εξωτερικό και μόλις το 4,7% ήταν Έλληνες.

Η προέλευση των επενδυτών με κριτήριο τη γεωγραφική κατανομή τους ήταν η ακόλουθη: Βρετανία 49%, Σκανδιναβικά κράτη 10,1%, Γερμανία/Αυστρία 8,7%, ΗΠΑ 7,5%, Γαλλία 7,5%, Ελλάδα 4,7%, Ιταλία 4,5%, Κράτη της Ιβηρικής 1,3%, Υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη 4,2%, Λοιπές χώρες 2,5%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...