727
Mελίντα Γκέιτς: ο επανακαθορισμός του καπιταλισμού (όπως λέει και το βήμα του ομιλητή) είναι στον πυρήνα της σκέψης και της δράσης της | EPA/YOAN VALAT

Μελίντα Γκέιτς: «Εχω λεφτά, φορολογήστε με!»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 11:15
Mελίντα Γκέιτς: ο επανακαθορισμός του καπιταλισμού (όπως λέει και το βήμα του ομιλητή) είναι στον πυρήνα της σκέψης και της δράσης της
|EPA/YOAN VALAT

Μελίντα Γκέιτς: «Εχω λεφτά, φορολογήστε με!»

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 11:15

Η Μελίντα Γκέιτς, 55 ετών, σύζυγος του ιδρυτή της Microsoft Mπιλ Γκέιτς, είναι μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο αλλά και φιλάνθρωπος, αφού προβαίνει σε αγαθοεργίες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και μέσω του Ιδρύματος Γκέιτς.

Από την κατοικία της – αξίας άνω των 130 εκατ. δολαρίων- μίλησε σε συντάκτρια της La Repubblica για τα πάθη της φτώχειας όλου του (υπόλοιπου) κόσμου. Η πεποίθησή της είναι ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα θα γίνει ταυτόχρονα με τη γυναικεία χειραφέτηση. Η ισότητα, για αυτήν, είναι το «κλειδί».  Δηλώνει δε ότι μόνο και μόνο η ιδιότητά της ως πλουσίας καθιστά τη μεγαλύτερη φορολόγησή της επιβεβλημένη.

Ξεκινά τη συνέντευξή της με το δυναμικό παράδειγμα της Αφρικανής η οποία μαζί με τον άντρα της έσπασαν μία παράδοση εξαντλητικής εργασίας για τις γυναίκες Μασάι. Πλέον ένα χωριό ολόκληρο άλλαξε: εκεί οι άντρες μοιράζονται τις οικογενειακές υποχρεώσεις με τις γυναίκες τους.

Η Γκέιτς, με αφορμή αυτήν την εισαγωγή, τοποθετείται γενικότερα:

«Η κατ’ οίκον εργασία των γυναικών δεν είναι αμειβόμενη δουλειά. Ωστόσο, αν πληρωνόταν, θα ήταν ο κύριος τομέας της παγκόσμιας οικονομίας, όπως λέγεται». Είναι απολύτως βεβαία για την ορθότητα των συνεπαγωγών της: «Η βελτίωση της ζωής των γυναικών σημαίνει βελτίωση της ζωής της οικογένειας και, ως εκ τούτου, ολόκληρης της κοινότητας και επομένως του κόσμου». Δίδει κιόλας ένα απλό, καθημερινό παράδειγμα από τη δική της ζωή: «Ακόμη και στον προνομιούχο γάμο μας, γάμο χωρίς οικονομικές έγνοιες, έπρεπε να μάθουμε να είμαστε ίσοι. Και ένα βήμα ήταν η απόφαση ότι ο Μπιλ θα συνοδεύει την κόρη μας, την Τζεν, στο σχολείο, 40 λεπτά από το σπίτι. Επειτα από μερικές εβδομάδες, ένας άλλος πατέρας στη γειτονιά έκανε το ίδιο. Τους είπαμε ότι αφού ένας Μπιλ Γκέιτς μπορεί να συνοδεύσει την κόρη του στο σχολείο, θα μπορούσαν να το κάνουν και αυτοί. Και κατάλαβαν».

Τον Απρίλιο του 2018 η Μελίντα και ο Μπιλ Γκέιτς συμμετείχαν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον | EPA/PETE MAROVICH

Η ιταλίδα ρεπόρτερ ρωτάει: «Γιατί θεωρείτε ότι ο χώρος που αποκτούν οι γυναίκες εξελίσσει και την κοινωνία;» Και παίρνει την απάντηση: «Οπου οι γυναίκες έχουν χώρο, το επίπεδο εκπαίδευσης και το επιχειρηματικό επίπεδο αυξάνονται, ενώ η πείνα και η φτώχεια μειώνονται. Τα δικαιώματα των γυναικών και η υγιέστερη κοινωνία συμβαδίζουν, και με αυτή την έννοια ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι καθοριστικός. Εχω δει όλον τον κόσμο: καμία κοινωνία δεν αναπτύσσεται αν δεν ξεκινήσει από τη βάση της ισότητας».

Οσον αφορά την ιδέα της ισότητας, η Γκέιτς γίνεται πιο αναλυτική: «Εμείς κάνουμε καμπάνια πολλών δισ. για αυτό το θέμα. Η ισότητα δεν μπορεί να περιμένει. Ας ξεκινήσουμε με τις ΗΠΑ και στη συνέχεια ας την επεκτείνουμε και στον υπόλοιπο κόσμο. Αποτελείται από τρία σημεία: άρση όλων των εμποδίων στην επαγγελματική πρόοδο των γυναικών, περισσότερες γυναίκες σε νευραλγικούς τομείς (τεχνολογία, δημόσια διοίκηση, μίντια) και πιέσεις στις λιγότερο ανοιχτές εταιρείες να προσαρμοστούν στις επιταγές της ισότητας».

Για την έξαψη του ειδικού ενδιαφέροντος του ιταλικού κοινού, η επόμενη ερώτηση της ρεπόρτερ αφορούσε τον συνδυασμό «καθολικής πίστης» και «δέσμευσης υπέρ της αντισύλληψης και της άμβλωσης». Η Γκέιτς είπε ότι τα συνδυάζει όλα αυτά περίφημα και έδωσε και μία ατάκα: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα χωρίς να αρχίσουμε με τα αντισυλληπτικά».

Περνώντας στις ρίζες της κοινωνικής δράσης της, είπε ότι και η δική της οικογένεια και η οικογένεια του συζύγου της δεν ήταν πλούσιες, ότι αναγκάστηκαν να εργαστούν πολύ για να επιτύχουν και μάλιστα με τη βοήθεια της τύχης. Ετσι δεν θεωρούν τίποτε δεδομένο στη ζωή.

Οι κατέχοντες πρέπει να πληρώσουν

Ερώτηση: «Λέτε ότι όσοι έχουν περισσότερα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Τέτοια θέση δεν είναι και πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ…»

Απάντηση: «Αυτοί που έκαναν την τύχη τους στην Αμερική έχουν επωφεληθεί από τα καλά πανεπιστήμιά της, από την τεχνολογία της και από τις υποδομές της. Εάν αυτά τα πράγματα ωφελούν μόνο τους πλούσιους ανθρώπους, η χώρα δεν μεγαλώνει. Οι κατέχοντες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους για να εξασφαλιστεί το μέλλον των νέων γενεών».

Η τελευταία ερώτηση αφορούσε την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ: «Σήμερα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο αριθμός των γυναικών αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Βλέπετε μια γυναίκα πρόεδρο στο εγγύς μέλλον;»

Η Γκέιτς απάντησε αισιόδοξα, λέγοντας ότι η Αμερική περιμένει ήδη τη γυναίκα πρόεδρό της: «Η γυναικεία παρουσία αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία. Η χώρα, ωστόσο, είναι σίγουρα έτοιμη για μια γυναίκα πρόεδρο. Ελπίζω να τη δω σύντομα. Κατόπιν θα γράψουμε Ιστορία»…

Δείτε ένα βίντεο για την παραλίμνια κατοικία των Γκέιτς:

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...