511
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πάνελ της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης | Youtube

Σταϊκούρας: Γιατί όχι και (νέο) κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο;

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 14:47
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο πάνελ της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης
|Youtube

Σταϊκούρας: Γιατί όχι και (νέο) κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο;

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2019, 14:47

«Παράθυρο» για την παροχή κοινωνικού μερίσματος στα τέλη του έτους άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «πρόλαβε» να το καταβάλει για το 2019, λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε, για προεκλογικούς λόγους, μέρισμα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αντί τον Δεκέμβριο του 2019, κάτι που -όπως είπε- «ουσιαστικά σημαίνει ότι το ποσό του φετινού μερίσματος έχει καταβληθεί».

«Η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σοβαρότητα και χωρίς συνθήματα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ωστόσο όπως θέλησε να σημειώσει  η κυβέρνηση κάθε δύο μήνες φέρνει… εκπλήξεις και ερωτηθείς εκ νέου για το κοινωνικό μέρισμα είπε: «Αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, τότε προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί».

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επίσης την καταβολή διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης (και με προκαταβολή) τα νοικοκυριά για τη χειμερινή περίοδο.

Αναλυτικότερα, ο Χρήστος Σταικούρας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή», ανακοίνωσε, διευκρινίζοντας πως τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη.

Οπως εξήγησε, την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος και επιλογή του Πρωθυπουργού είναι να χρησιμοποιηθεί για το επίδομα θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών, ο υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να πει, αναφερόμενος στο 2019 , πως «εάν το Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί».

Αντίστοιχα, για το 2020, σημείωσε πως «αν προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, από αυτόν που εκτιμάμε σήμερα και κλείνουμε τον προυπολογισμό του 2020, μπορεί να αξιοποιηθεί ενδεικτικά για την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος ή την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Οσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τοποθέτησε χρονικά στον Μάιο του 2020 τις αποφάσεις για τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό.

Για τις συντάξεις επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και διαβεβαίωσε ότι θα τις σεβαστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

Πώς τα πήγαν οι 120 δόσεις – έρχεται νέα πάγια ρύθμιση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών για τον απολογισμό της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, αναφέρεται ότι υπέβαλαν αιτήσεις ρύθμισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

Οπως διευρινίζεται απο τις 722.109 αιτήσεις, 217.276 είναι ακόμη εκκρεμείς.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι ένας στους τρεις  οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.500 ευρώ έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, γεγονός που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι το  70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ (οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση), καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε πάντως, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι από την 1.1.2020 να τεθεί σε ισχύ η νέα ρύθμιση οφειλών σε 24 – 48 δόσεις, η οποία θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για όποιον επιθυμεί να ενταχθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...