301
O Αντόνιο Γκουτέρες στο βήμα της συνόδου | Reuters

Δέσμευση 66 κρατών για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 18:27
O Αντόνιο Γκουτέρες στο βήμα της συνόδου
|Reuters

Δέσμευση 66 κρατών για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 18:27

Το δεσμεύτηκαν -σε λίγα χρόνια θα φανεί κατά πόσο θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο μετά την έναρξη της συνόδου για το κλίμα παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο, 66 χώρες προσχωρούν εις στο εφεξής στον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Αυτές οι 66 χώρες θα ενωθούν με 10 περιοχές, 102 πόλεις και 93 επιχειρήσεις προκειμένου να φθάσουν σε μηδενικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα, ένας στόχος που όρισαν οι επιστήμονες προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού του 2015, δηλαδή το ανώτερο στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το τέλος του 19ου αιώνα.

«Η επείγουσα ανάγκη για το κλίμα είναι μια κούρσα που είμαστε σε πορεία να χάσουμε, αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προσκάλεσε επίσης στο βήμα τη Γκρέτα Τούνμπεργκ, σύμβολο της παγκόσμιας νεολαίας που έχει εξεγερθεί ενάντια στην αδράνεια των κυβερνήσεων.

Μεταξύ των άλλων ανακοινώσεων του ΟΗΕ, 68 χώρες δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν επίσημα προς τα πάνω τα σχέδιά τους για το κλίμα έως το 2020, οπότε οι 195 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού θα θέσουν τις νέες τους δεσμεύσεις.

Επίσης, 30 χώρες έχουν ήδη προσχωρήσει σε μια συμμαχία που υπόσχεται να σταματήσει την κατασκευή σταθμών άνθρακα από το 2020.

Η σημερινή μέση θερμοκρασία της Γης είναι κατά 0,85 C υψηλότερη σε σχέση με το τέλος του 19ου αιώνα.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή θεωρείται από τους επιστήμονες ως το όριο πέραν του οποίου θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για επικίνδυνες και πιθανώς καταστροφικές αλλαγές στο περιβάλλον του πλανήτη.

Για τον λόγο αυτόν, η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2°C.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...