401
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής | George Vitsaras / SOOC

Πιερρακάκης: Γιατί δεν εστάλησαν SMS του 112 για την πυρκαγιά στον Υμηττό

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 10:24
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής
|George Vitsaras / SOOC

Πιερρακάκης: Γιατί δεν εστάλησαν SMS του 112 για την πυρκαγιά στον Υμηττό

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2019, 10:24

Το σύστημα με αποστολή SMS από το 112, που τόση συζήτηση προκάλεσε το Σαββατοκύριακο, είναι μια ενδιάμεση λύση -το υψηλής ακρίβειας σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2020. Αυτό τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο ίδιος εξήγησε γιατί δεν εστάλησαν SMS του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης 112 για την πυρκαγιά στον Υμηττό. Ο υπουργός είπε ότι αρμόδια για το θέμα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Η ΓΓΠΣ είναι η μόνη αρμόδια αρχή να χειριστεί το σύστημα, εμείς το αναπτύξαμε σε συνεργασία με τους ειδικούς, αυτή αποφασίζει, κι αυτό είναι το σωστό, ο ειδικός πρέπει να αποφασίζει σε ποιους πρέπει να στείλει το μήνυμα, πώς πρέπει να φτάσει και ποιο είναι αυτό, επέλεξαν να το κάνουν με πιο παραδοσιακά μέσα» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν με την αποστολή του SMS το Σάββατο, σχολίασε ότι έχει να κάνει με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που είναι μεγάλες, και ακριβώς λόγω της φύσης του SMS κάποιοι έλαβαν περισσότερα μηνύματα.

«Στείλαμε πολλά SMS μαζί, εκατομμύρια, είχαμε πολλά “πεντάρια” (δηλαδή υψηλή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης) και το ίδιο μήνυμα το βλέπουν περισσότερες κεραίες, με αποτέλεσμα το ίδιο κινητό να λαμβάνει δυο φορές το ίδιο μήνυμα» αποσαφήνισε.

Οπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης (με το νέο σύστημα) από τις αρχές του νέου έτους, θα επιτρέπονται παρεμβάσεις σε πολύ μικρή κλίμακα, διευκρίνισε ωστόσο ότι το νέο πλήρες σύστημα (CBS) δεν δουλεύει σε όλα τα κινητά. «Τα έξυπνα κινητά έχουν δυνατότητα να λάβουν CBS, και θα πρέπει να ενημερώνεις τον πολίτη με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχεις σκοπό ως κράτος για να διαχειριστείς μια κρίση. Το 112 θα έχει τη δυνατότητα να χτυπά και το σταθερό τηλέφωνο» σημείωσε.

Οσο για την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε από διάφορους αφελείς και μη ότι τα μηνύματα ήταν προς όφελος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ο υπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου πως «τα μηνύματα είναι όλα δωρεάν».

Είχε προηγηθεί, δήλωση από υπηρεσιακούς παράγοντες που το βράδυ της Κυριακής είχαν σημειώσει:

«Σχετικά με την κακόβουλη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες από τους κήρυκες της μιζέριας, η αποστολή μηνυμάτων SMS από το 112 (ενδιάμεση λύση έως 31/12) γίνεται χωρίς δαπάνη για τον ελληνικό λαό και για το Κράτος, έπειτα από σχετική συνεννόηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι «δεν ετέθη ποτέ θέμα χρέωσης των μηνυμάτων αυτών, τα οποία είναι σχεδιασμένα για να σώζουν ζωές. Εξάλλου, για να υπάρχει χρέωση, θα έπρεπε να υπάρχει σχετική σύμβαση, η οποία δεν υφίσταται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...