816
Θέση μπροστά στο Μνημείο Λίνκολν για την παρέλαση έχει πάρει ένα τανκ | REUTERS

«Παρωδία ενός νάρκισσου», η στρατιωτική παρέλαση του Τραμπ για την 4η Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2019, 14:05
Θέση μπροστά στο Μνημείο Λίνκολν για την παρέλαση έχει πάρει ένα τανκ
|REUTERS

«Παρωδία ενός νάρκισσου», η στρατιωτική παρέλαση του Τραμπ για την 4η Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2019, 14:05

Ο Τραμπ ήθελε παρέλαση και θα έχει παρέλαση. Πρόεδρος είναι άλλωστε, ό,τι θέλει κάνει. Τα σημερινά γενέθλια των ΗΠΑ, την πατροπαράδοτη 4η Ιουλίου, θα εορταστούν στην Ουάσινγκτον, για πρώτη φορά μετά το 1850, με μία στρατιωτική παρέλαση, απόφαση που αποκαλείται «παρωδία ενός νάρκισσου» και δέχεται πυρά από πολλές πλευρές στην Αμερική.

Οι λόγοι για τις αντιδράσες είναι πολλοί: το δυσανάλογο κόστος, που υπολογίζεται στα 90 εκατ. δολάρια, αν και ο Λευκός Οίκος δεν αποκαλύπτει το ακριβές ποσό. Διόμισι εκατ. δολάρια έδωσε υποχρεωτικά η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων, ποσό που προοριζόταν για τη συντήρηση των πάρκων.

Επειτα, ο δήμος της αμερικανικής πρωτεύουσας, το διοικητικό συμβούλιο της περιοχής της Κολούμπια (όπου υπάγεται η πρωτεύουσα) και οι κάτοικοί της -οι οποίοι στις εκλογές του 2016, ψήφισαν κατά 90% την Χίλαρι Κλίντον και μόλις κατά 4% τον Τραμπ- διαμαρτύρονται ότι τα τανκς που βγήκαν στους δρόμους της πόλης, για να φτάσουν στο Μνημείο του Λίνκολν, είναι πολύ βαριά για το παλιό σε πολλά σημεία οδόστρωμα και τις γέφυρες, και ότι θα υπάρξουν πολλές ζημιές. Το κόστος για την επιδιόρθωσή τους, θα πρέπει να πληρώσει ο Λευκός Οίκος και όχι ο δήμος.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντον Μπάιγερ, από τη γειτονική Βιρτζίνια, δεν έκρυψε την ανησυχία του:

«Οι επιδείξεις του Τραμπ, που θυμίζουν ολιγαρχικά καθεστώτα, θα κοστίσουν πολλά στους φορολογούμενους και θα απειλήσουν με βαριές ζημιές δρόμους και γέφυρες. Ανησυχώ ότι η γέφυρα Arlington Memorial δεν θα αντέξει το βάρος. Αν ο Τραμπ μετατρέψει το γεγονός σε κομματική συγκέντρωση για να τονώσει το ευπαθές εγώ του, θα πρέπει να αποζημιώσει τους φορολογούμενους για όποια ζημιά προκαλέσει».

Αστυνομικός και το άλογό του «επιθεωρούν» ένα από τα τανκς μπροστά στο Μνημείο Λίνκολν
Σειρά από τανκς, φορτωμένα σε πλατφόρμα τρένου, μεταφέρονται στην Ουάσινγκτον

Επίσης, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί αλλά και στρατιωτικοί, που θεωρούν την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας, «αδυναμία» χωρίς καμία ουσία: «Μου θυμίζει τις παρελάσεις που έβλεπα στη Σοβιετική Ενωση. Δεν είναι το κατάλληλο θέαμα για την 4η Ιουλίου», είπε ο Μάικλ Μακφάουλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Αλλοι επικριτές του, φοβούνται ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει την παρέλαση σε μία ημέρα που είναι η μεγαλύτερη γιορτή των ΗΠΑ, για να επιτεθεί στους πολιτικούς του αντιπάλους και ως μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρούν ότι θα πρέπει να πληρώσει όλο το κόστος από το ταμείο της καμπάνιας του και όχι από τα χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων.

Το γεγονός ότι η παρέλαση και η ομιλία του Τραμπ θα γίνουν μπροστά στο Μνημείο του Λίνκολν, το οποίο χτίσθηκε προς τιμή του προέδρου που κατήργησε τη δουλεία και το σημείο της περίφημης ομιλίας «Εχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, επίσης έχει εξαγριώσει πολλούς.

Ο πάστορας Γουίλιαμ Μπάρμπερ, πρόεδρος της οργάνωσης «Εκστρατεία για τους φτωχούς: Εθνικό κάλεσμα για την αναβίωση της ηθικής», δεν μάσησε τα λόγια του: «Ο Τραμπ δημιουργεί ένα θέαμα με τανκς και πυραύλους εκεί όπου έχουν γίνει οι μεγάλες διαδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και γίνεται τη στιγμή που 140 εκατ. Αμερικανοί είναι φτωχοί ή με πολύ χαμηλό εισόδημα. Λέει ότι είναι ένδειξη ισχύος, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία ναρκισσιστική παρωδία».

Ο Τραμπ βέβαια, δεν κρύβει τη χαρά του: «Θα είναι το σόου της ζωής μας», έγραψε στο Twitter.

Στρατιωτική ορχήστρα κάνει πρόβα για την παρέλαση

Εδώ και δεκαετίες, οι αμερικανοί πρόεδροι έχουν κρατήσει χαμηλό προφίλ στους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας του 1776. Κάθε 4η Ιουλίου, το σημείο όπου θα γίνει η παρέλαση, γεμίζει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που απολαμβάνουν συναυλίες και σόου με πυροτεχνήματα.

Αλλά βέβαια, όπως γράφει η Guardian, ο Τραμπ ήθελε -και σήμερα- να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Την Τρίτη έγραψε στο Twitter: «Μεγάλη γιορτή την 4η Ιουλίου, «Χαιρετισμός στην Αμερική». Το Πεντάγωνο και οι σπουδαίοι στρατιωτικοί μας ηγέτες είναι ενθουσιασμένοι που θα δείξουν στον αμερικανικό λαό τον ισχυρότερο και πιο προηγμένο στρατό του κόσμου. Απίστευτες υπερπτήσεις και τα μεγαλύτερα πυροτεχνήματα που έχουμε δει ποτέ!».

Στην παρέλαση, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. τοπική ώρα (1:30 το πρωί της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας), θα συμμετέχουν στρατιωτικές ορχήστρες και τεθωρακισμένα μάχης M1 Abrams, η περίφημη ναυτική μοίρα αεροπορικής επίδειξης Blue Angels, μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-22, βομβαρδιστικά B-2, το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, το προεδρικό ελικόπτερο Marine One και το Boeing 747 που έχει υποστεί μετατροπές για να μεταφέρει τον αμερικανό πρόεδρο.

Μέλη των στρατιωτικών ακαδημιών κάνουν πρόβες μπροστά στο Μνημείο Λίνκολν

Μπροστά στο μνημείο, θα υπάρχει ένας χώρος για τους VIP με εισιτήριο. Εκεί θα βρίσκονται η οικογένεια του προέδρου και οι οικογένειες των ανώτερων αξιωματούχων.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιμένουν ότι ο λόγος του προέδρου θα επικεντρωθεί σε πατριωτικά ζητήματα και δεν θα είναι προεκλογικός. «Είναι γελοίες οι κατηγορίες. Θα είναι ένας χαιρετισμός στην Αμερική και όχι πολιτική», είπε ο Χόγκαν Γκίντλεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...