565
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης κατάφερε να ξαναγίνει ένα δημοφιλές στέκι και σημείο συνάντησης | Impact Hub Athens

Η «Σούπερ Κυψέλη» ξαναζεί στη Δημοτική Αγορά

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 16:41
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης κατάφερε να ξαναγίνει ένα δημοφιλές στέκι και σημείο συνάντησης
|Impact Hub Athens

Η «Σούπερ Κυψέλη» ξαναζεί στη Δημοτική Αγορά

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2019, 16:41

Μία μεγάλη γιορτή συν-δημιουργίας και αλληλοϋποστήριξης της γειτονιάς και των ανθρώπων της. Την Κυριακή 12 Μαΐου, από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης γίνεται ξανά το εμπορικό κέντρο της περιοχής, όπου οι επισκέπτες της Αγοράς γνωρίζουν τους μικρούς κρυμμένους θησαυρούς της Κυψέλης, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μικρά μαγαζιά της γειτονιάς, έρχονται σε επαφή με την ανθρώπινη πλευρά της περιοχής, συναντούν το αληθινό πρόσωπο της γειτονιάς, που είναι μία από τις πιο ιστορικές της Αθήνας.

Φανταστείτε ένα πολύ ιδιαίτερο σύμπαν μέσα στη φιλόξενη στοά: μία υβριδική pop up αγορά στον ανοιχτό χώρο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης με πρόσωπα από την γειτονιά που βρίσκονται εκεί για να δείξουν την τέχνη τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, φέρνοντας κοντά όλους τους τοπικούς τεχνίτες, χειροτέχνες, καλλιτέχνες και μικρές επιχειρήσεις της Κυψέλης με τα προϊόντα τους.

Αυτή είναι η «Σούπερ Κυψέλη», στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μας καλεί για δράση και πειραματισμό, επαναπροσδιορίζοντας τους δεσμούς της πόλης και την έννοια της δημοτικής αγοράς.

Στις 12 Μαΐου λοιπόν, θα ξετρυπώσουμε δίσκους, αντίκες, θα ανακαλύψουμε βιβλία, θα δοκιμάσουμε λαχταριστά γλυκά και νόστιμα φαλάφελ, θα ψωνίσουμε απο το (υπερ)τοπικό, το μεσιτικό γραφείο, θα γνωρίσουμε τις κομμώτριες, θα μάθουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον μας απο το «μαντείο» της γειτονιάς και θα γνωρίσουμε τα πρόσωπα που συνθέτουν τον πολυσυλλεκτικό εμπορικό χαρακτήρα μίας περιοχής που είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης.

Η Σούπερ Κυψέλη είναι μία ευκαιρία για ανατρεπτικές αγορές μέσα από μία ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που σπάνια παρουσιάζονται στο ίδιο μέρος, αλλα και ένας τόπος γνωριμίας και συνάντησης με δημιουργικούς ανθρώπους και ιδιαίτερες προσωπικότητες της γειτονιάς.

Στηρίζοντας τη Σούπερ Κυψέλη, στηρίζουμε ταυτόχρονα την τοπική οικονομία, τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν την δική τους ταυτότητα και μοναδικότητα, μία pop up αγορά με τον αληθινό, πολύχρωμο χαρακτήρα της γειτονιάς.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και απευθύνεται σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, μπορούν να συνθέσουν το μοναδικό εμπορικό ψηφιδωτό της γειτονιάς και των ανθρώπων της.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης ανακαινίστηκε από τον δήμο Αθηναίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, σχεδιάζοντας μέσω του συνΑθηνά μια ανοιχτή διαδικασία για την ενεργό εμπλοκή των πολιτών στη διαχείριση του κτιρίου, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποίησε το Μάιο του 2015 ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να εκφραστεί το όραμα για την Αγορά από τους ίδιους τους κατοίκους.

Με βάση τα αποτελέσματα ο δήμος προσκάλεσε φορείς της κοινωνίας πολιτών να σχεδιάσουν προτάσεις για τη λειτουργία της Αγοράς –με την προϋπόθεση να είναι οικονομικά βιώσιμες όσο και κοινωνικά επωφελές. Το Impact Hub Athens, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προκρίθηκε ως ο φορέας που αναλαμβάνει  τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Η νέα μορφή λειτουργίας της Αγοράς αποτελεί ένα καινοτόμο και πρότυπο μοντέλο με βασικούς άξονες τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνική καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η λειτουργία της Αγοράς ελέγχεται από άμισθη επιτροπή παρακολούθησης που ορίζει ο Δήμος. Το νέο αυτό μοντέλο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε δημόσιο κτίριο και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η λειτουργία της ΔΑΚ είναι αποκλειστική υπευθυνότητα του διαχειριστή, Impact Hub Labs ΜΚΟ.

Η ανακαίνιση του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς υλοποιήθηκε αξιοποιώντας πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα του Περιφερειακού Προγράμματος Αττικής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 -2013.

Info:

Δηλώσεις συμμετοχής για αυτή ή την επόμενη Σούπερ Κυψέλη, στο [email protected] ή στο 2103210146.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης  – Φωκίωνος Νέγρη 42

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...