854
| REUTERS

Τζασίντα Αρντερν, η άθεη που δείχνει ότι η αγάπη θα νικήσει το μίσος

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 22:36

Τζασίντα Αρντερν, η άθεη που δείχνει ότι η αγάπη θα νικήσει το μίσος

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 22:36

Τον περασμένο Ιανουάριο, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας μετέβη στην Ελβετία για να συμμετάσχει στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Εκεί η 38χρονη Τζασίντα Αρντερν συναντήθηκε με τους δισεκατομμυριούχους και τους επαΐοντες και διαμορφωτές της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, επαίνεσε τις προσπάθειες όλων όσοι μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής και προασπίστηκε την πρόθεση της κυβέρνησής της να εργαστεί υπέρ της κοινωνικής, πέραν της οικονομικής, ευημερίας.

Δεν παρέλειψε επίσης να επιπλήξει (με τρόπο μειλίχιο και διακριτικό) τον Ντόναλντ Τραμπ και τους ομοϊδεάτες του, δηλώνοντας ότι ελπίζει πως οι παγκόσμιοι ηγέτες θα αντιληφθούν και θα αναγνωρίσουν την αξία της εφαρμογής «περισσότερο συμπονετικών» πολιτικών στο εσωτερικό των χωρών τους, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστήσουν περιττή «την ψευδή υπόσχεση του προστατευτισμού και την απομόνωσης».

Από το 2017, χρονιά κατά την οποία οδήγησε το Εργατικό Κόμμα της στην εξουσία, η Αρντερν πόζαρε για τους φωτογράφους της Vogue και εμφανίστηκε σε μια νυχτερινή τηλεοπτική εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της έγινε μητέρα ενώ στη συνέχεια δεν δίστασε να συμμετάσχει στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κρατώντας στην αγκαλιά της την μόλις τριών μηνών κόρη της. Αναπόφευκτα, οπότε, κατέστη αυτόματα ίνδαλμα του φεμινιστικού κινήματος με τα διεθνή Μέσα να κάνουν λόγο για «Jacindamania», για μανία με την Τζασίντα.

Αλλά λιγότερο από ενάμιση χρόνο αφότου ανήλθε στην εξουσία, η Αρντερν έχει δεχτεί ήδη επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίζεται την οικονομία ενώ δυσάρεστη εντύπωση προκαλεί και το ότι αδυνατεί να εφαρμόσει την προεκλογική δέσμευσή της περί «προσιτής κατοικίας» για όλους τους Νεοζηλανδούς λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. «Οι επικριτές της δήλωναν πως ήταν όλο πόζα και καθόλου περιεχόμενο», σημειώνει σε κείμενό της η Αννα Φάιφιλντ της Washington Post.

Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ένας διαχειριστής κεφαλαίων που συμμετείχε στη σύνοδο του Νταβός, υποστήριξε, για παράδειγμα, πως η Αρντερν είναι «απλά λιγότερο ενοχλητική από τον Τζάστιν Τριντό και με μια πιο εύκολη χώρα να κυβερνήσει», υπονοώντας πως η νεαρή και προοδευτική και φιλελεύθερη πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας έχει καταφέρει περισσότερα στο επίπεδο της αυτοπροβολής παρά της διακυβέρνησης, κατά το πρότυπο του καναδού ομολόγου της.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ωστόσο, όταν ο 28χρονος ακροδεξιός και υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής Μπρέντον Τάραντ εισέβαλε σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς και έσπειρε τον θάνατο, δολοφονώντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τόσους, η Τζασίντα Αρντερν μεταλλάχτηκε αυτοστιγμεί σε υποδειγματική ηγέτιδα. Εκφράζοντας την οδύνη και τη θλίψη όλων των Νεοζηλανδών αλλά και την αποφασιστικότητά τους να ξεπεράσουν την ανήκουστη τραγωδία, την χειρότερη μαζική δολοφονία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.


Μετέβη αμέσως, φέροντας μια μαύρη μαντίλα στο κεφάλι, από το Ουέλινγκτον στο ματωμένο Κράιστσερτς, όπου θρήνησε μαζί με συγγενείς και φίλους των θυμάτων. Υποσχέθηκε επίσης πως οι 50 νεκροί συνάνθρωποί της θα κηδευτούν με δημόσια δαπάνη. Στηλίτευσε την εθνικιστική και ρατσιστική ιδεολογία των υπέρμαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής και υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες της πατρίδας της.

«Αντιπροσωπεύουμε τη διαφορετικότητα, την καλοσύνη, τη συμπόνια. (Αποτελούμε) ένα σπίτι για εκείνους που έχουν τις ίδιες αξίες, καταφύγιο για όσους το χρειάζονται. Και αυτές οι αξίες δεν πρόκειται και δεν είναι δυνατό να κλονιστούν από αυτή την επίθεση», δήλωσε την ημέρα της σφαγής. Και επισήμανε πως τα θύματα – από το Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, την Τουρκία, την Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν – ανήκουν «σε εμάς», προειδοποιώντας, συγχρόνως, τον αυστραλό δράστη του μακελειού πως «εσύ μπορεί να επέλεξες εμάς (αλλά) εμείς σε απορρίπτουμε και σε καταδικάζουμε απόλυτα». Και τώρα, η Αρντερν δεσμεύεται για την άμεση αλλαγή της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

Η «λέαινα» και τα «γαϊδούρια»

Το ότι από την προηγούμενη Παρασκευή έως και σήμερα ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας «να δείχνει στον κόσμο τι σημαίνει πραγματική ηγεσία», υποστηρίζει σε κείμενό της και η αρθρογράφος του Guardian Σούζαν Μουρ.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, όλους εκείνους που υποστήριζαν πως η Τζασίντα Αρντερν είναι μια πρωθυπουργός κενή περιεχομένου θέλησε να σημειώσει πως «τώρα, κάτω από τις πιο φρικιαστικές συνθήκες, είδαμε το περιεχόμενο. Είδαμε τις ιδιότητες που καθορίζουν την ηγεσία με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι εκείνη είναι μια λέαινα αλλά και πως το να αποκαλούμε τόσους πολλούς από τους σύγχρονους ηγέτες μας ‘γαϊδούρια’ αποτελεί προσβολή για τα σκληρά εργαζόμενα γαϊδούρια όλου του κόσμου».

Γιατί όταν ρωτήθηκε ευθέως εάν συμφωνεί με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά τη σφαγή αρνήθηκε, εμμέσως, πως η λευκή τρομοκρατία αποτελεί απειλή, εκείνη απάντησε ξεκάθαρα «Όχι». Όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η Αμερική, η Αρντερν περιορίστηκε να πει «με αγάπη και συμπάθεια για όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες».

Η βρετανίδα αρθρογράφος διερωτάται ποιος άλλος ηγέτης ή ηγέτιδα θα μπορούσαν να μιλήσουν με αυτά τα λόγια σε έναν κόσμο όπου «ανεγείρονται τείχη και φυλακίζονται παιδιά». Σίγουρα όχι ο Τραμπ ο οποίος «όλους τους απειλεί με τον στρατό και το σχεδόν μουσολινικό στιλ του». Αλλά ούτε και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι η οποία δεν μπόρεσε να τα προφέρει την επομένη της τραγωδίας στον πύργο Γκρένφελ του Δυτικού Λονδίνου κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 72 άνθρωποι. Τουλάχιστον είναι σίγουρο πως εάν η τρομοκρατία θέλει να αφανίσει τη διαφορετικότητα, η Τζασίντα Αρντερν «μια άθεη που δείχνει πως η αγάπη θα νικήσει το μίσος, την σέβεται, την ενστερνίζεται και συνδέεται μαζί της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...