323
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα της Κούβας | EPA/ALEJANDRO ERNESTO

Φταίνε οι… γρύλοι για την «ηχητική επίθεση» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Κούβα;

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 14:33
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα της Κούβας
| EPA/ALEJANDRO ERNESTO

Φταίνε οι… γρύλοι για την «ηχητική επίθεση» στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Κούβα;

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 14:33

Μερικές φορές η εξήγηση πίσω από ένα περιστατικό που έχει όλα τα φόντα να γίνει θεωρία συνωμοσίας ίσως είναι πολύ πιο απλή από όσο πιστεύαμε.

Οι ΗΠΑ το 2017 απομάκρυναν σχεδόν το μισό προσωπικό της πρεσβείας τους στην Αβάνα της Κούβας, η οποία είχε ανοίξει εκ νέου το 2014 μετά από δεκαετίες ανύπαρκτων διπλωματικών σχέσεων.

Η αιτία δεν ήταν κάποια ανατροπή στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά μια σειρά από ανεξήγητα και ενοχλητικά συμπτώματα. Το προσωπικό κατήγγειλε πονοκεφάλους και ναυτία, πολλοί έλεγαν ότι άκουγαν συνεχώς στην κατοικία τους και στα γραφεία της πρεσβείας έναν επίμονο, οξύ ήχο.

Δεν άργησε να διατυπωθεί η θεωρία ότι οι ΗΠΑ δέχονταν επίθεση από κάποιο «ηχητικό όπλο» που προκαλούσε όλα αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Φαίνεται πάντως, όπως γράφει ο Guardian, ότι η αιτία δεν ήταν κάποια ψυχροπολεμικού τύπου επίθεση με μυστηριώδη όπλα, αλλά οι γρύλοι (ή τριζόνια).

Η ανάλυση του επίμονου ήχου που άκουγε το προσωπικό έδειξε ότι προέρχεται από γρύλους του είδους Anurogryllus celerinictus, οι οποίοι ζουν στην Καραϊβική.

Το κάλεσμα των αρσενικών του εντόμου προς τα θηλυκά γίνεται σε υψηλή συχνότητα (7 kHz) με γρήγορο ρυθμό, κάτι που δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι ακούγεται μια συνεχής και οξεία τρίλια.

Ο καθηγητής Φερνάντο Μοντεαλέγκρε-Ζαπάτα, που έλυσε τον γρίφο, θυμήθηκε την παιδική του ηλικία στη Νότια Αμερική και τους γρύλους που έβρισκε και έκλεινε σε κουτάκια. Μια νύχτα, λέει στον Guardian, ξύπνησε από ένα διαπεραστικό ήχο που, όπως αποδείχτηκε, ήταν από ένα γρύλο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, το ότι εντοπίστηκε η προέλευση του ήχου δεν σημαίνει ότι δεν έγινε επίθεση κατά των διπλωματών.

Η φύση και η αιτία των συμπτωμάτων που εμφάνισαν παραμένουν ασαφείς. Εξετάσεις σε πάνω από 20 άτομα έδειξαν ότι υπέφεραν από συμπτώματα παρόμοια με αυτά της διάσεισης, αλλά η διάγνωση αμφισβητήθηκε από άλλους επιστήμονες. Σε κάθε περίπτωση, οι περιγραφές από τους διπλωμάτες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αν και κάποιοι ανέφεραν ότι άκουσαν ήχους σαν από τριζόνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...