548
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα με τον Προκόπη Παυλόπουλο επιθεωρούν το τιμητικό άγημα | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός» και άλλα παρατράγουδα

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 28 Οκτωβρίου 2018, 14:33
Ο Σέρτζιο Ματαρέλα με τον Προκόπη Παυλόπουλο επιθεωρούν το τιμητικό άγημα
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός» και άλλα παρατράγουδα

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 28 Οκτωβρίου 2018, 14:33

Πρέπει να είχε σοβαρή έμπνευση όποιος σκέφτηκε τη μετάδοση του τραγουδιού «Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός» την ώρα που έφτανε στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης ο ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα. Οσο και να το κάνεις, στίχοι όπως «Που ‘σαι ορέ Μπενίτο, κρυμμένος στη σπηλιά, όρε κατέβα παρακάτω, φοβάμαι τον τσολιά, έρι, φοβάμαι τον τσολιά» δεν ταιριάζουν στην πρόσκληση προς τον ιταλό πρόεδρο να παρακολουθήσει από την εξέδρα των επισήμων της Θεσσαλονίκης την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου. Με την ίδια λογική, του χρόνου μπορούμε να καλέσουμε τον πρόεδρο της (νυν) ΠΓΔΜ και να περνάνε οι παρελαύνοντες φωνάζοντας «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Φίλος Ιταλός έλεγε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών του δεν έχει ιδέα για το «ΟΧΙ», για τον Μεταξά και για την 28η Οκτωβρίου. Οτι για την ιταλική παρουσία στα Επτάνησα οι περισσότεροι έμαθαν από την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Πιθανώς. Πάντως, η «συγγνώμη» του Σέρτζιο Ματαρέλα ήταν κάτι το αναμενόμενο. Η είδηση για δήλωση που θα γινόταν μετά το τέλος της παρέλασης είχε κυκλοφορήσει πριν από λίγες ημέρες. Η παρουσία του από μόνη της, πάντως, ήταν μια «συγγνώμη». Και να σκεφθείτε ότι η παρέλαση γίνεται μπροστά ακριβώς στην πολυκατοικία του γερμανικού προξενείου.

Χιούι και Απάτσι, Mirage και F16 στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, επίσημοι και Αρχές του τόπου μας (νυν, πρώην και wannabe) στην εξέδρα των επισήμων, χιλιάδες κόσμου στοn δρόμο για να παρακολουθήσουν την παρέλαση της Θεσσαλονίκης. Το «κλου» εδώ και τέσσερα χρόνια είναι το μήνυμα του πιλότου του F16 από το cockpit. ‘Ένα μήνυμα πατριωτικό, ενθαρρυντικό, αισιόδοξο, με αναφορά φέτος στην παρουσία του κ. Ματαρέλα και την ενότητα που αυτή σηματοδοτεί. «Έλληνες και Ιταλοί, Ιταλοί και Έλληνες, αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν, έχοντας πάρει τα διδάγματα από το παρελθόν», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας αναφορά στο φασισμό και στον ναζισμό.

Το μήνυμα του πιλότου

Ο πιλότος του μαχητικού, επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, ένα από τα μέλη της ομάδας «Ζευς», έστειλε το δικό του μήνυμα για την εθνική εορτή.

«Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Μακεδονία. Το “όχι” των Ελλήνων αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας όπως αποδεικνύει η παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Χρόνια Πολλά», είπε από το πιλοτήριο του F16.

Στη συνέχεια, του μετέφερε τις ευχές του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος:

«Κύριε επισμηναγέ, τόσον εγώ όσο και ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς, για τις διεθνώς αναγνωρισμένες ικανότητές σας αλλά και για το απαράμιλλο θάρρος σας. Αποδεικνύετε καθημερινά και εμπράκτως πόσο αποτελεσματικά υπερασπίζεσθε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και, επομένως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να θωρακίζει τα φτερά σας και να χαλυβδώνει τις ψυχές σας. Χρόνια πολλά».

Ακολούθως, και ενώ ο εκφωνητής της ΕΡΤ είχε αναγγείλει μήνυμα του κ. Ματαρέλα, πήρε τον λόγο ο Πάνος Καμμένος, για να προειδοποιήσει όποιον μπορεί να επιβουλεύεται τη χώρα μας. Εκείνη τη στιγμή, κάποιος από το πλήθος φώναξε «Καμμένε παραιτήσου».

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης και μετά πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Είδαμε live δυο παραληρήματα: του Κασιδιάρη και του Λεβέντη, τα οποία ήταν απλώς ντροπή. Ακολούθησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε κριτική στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ευτυχώς, αμέσως μετά η μετάδοση από την ΕΡΤ1 διακόπηκε, διότι ποιος ξέρει τι άλλα παρατράγουδα μας περίμεναν… Εννοείται ότι ο πρόεδρος Ματαρέλα είχε ήδη αποχωρήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...