629
|

Ωρα να σεβόμαστε τα ζώα, λένε οι πολυεθνικές των τροφίμων

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2018, 20:35

Ωρα να σεβόμαστε τα ζώα, λένε οι πολυεθνικές των τροφίμων

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2018, 20:35

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων εκτροφής βρήκαν τους πλέον αναπάντεχους και ισχυρούς συμμάχους στον αγώνα τους για να σταματήσει η κακομεταχείριση των ζωντανών κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επτά πολυεθνικές -η Nestlé, η Unilever, η Sodexo, η Ikea Food, η Aramark, η Compass και η Elior- της βιομηχανίας μεταποίησης και διανομής τροφίμων, τα προϊόντα των οποίων προμηθεύονται καθημερινά έως και 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι -αναφέρει η La Repubblica (με συνδρομή)- προέβησαν στη σύσταση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ευημερία των Ζώων – Global Coalition for Animal Welfare (GCAW).

Στόχος του νεοσύστατου οργανισμού είναι η σταδιακή εφαρμογή ηθικών προδιαγραφών στην εφοδιαστική αλυσίδα κρέατος για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Προτείνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση χρήσης κλουβιών, η επιλογή των κατάλληλων βοσκοτόπων, η δραστική αντιμετώπιση του ζητήματος του υπερπληθυσμού σε ορνιθοτροφεία και ιχθυοτροφεία, ο περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων και της μεταφοράς ζωντανών ζώων.

Προς το παρόν η συμμαχία των ισχυρών της βιομηχανίας τροφίμων για την ευημερία των ζώων θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών – μία περίοδος κατά την οποία θα συνταχθεί ένας δεκάλογος «συστάσεων», οι οποίες, ωστόσο, δεν θα είναι υποχρεωτικές για τους προμηθευτές των εν λόγω επτά εταιρειών.

Οι φιλοζωικές ΜΚΟ χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, μην παραλείποντας, ωστόσο, να εκφράσουν και τις επιφυλάξεις τους. «Οι εμπλεκόμενοι όμιλοι διακινούν τεράστιες ποσότητες» σχολίασε η Βίκι Μποντ, μέλος της οργάνωσης Human League UK, «και εάν πραγματικά αποφασίσουν να υιοθετήσουν αυστηρότερους κανόνες, οι ανταγωνιστές θα πρέπει αναγκαστικά να συμμορφωθούν ανάλογα».

Κανένας, ωστόσο, δεν αυταπατάται ότι η συμμαχία παίρνει θέση κατά των πρακτικών εντατικής εκτροφής των ζώων που κυριαρχούν πλέον στην αγορά. «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε, κατά δύναμιν, την ευημερία των ζώων» παραδέχτηκε με ειλικρίνεια η Νίκι Εϊμος, γραμματέας της συμμαχίας. «Αλλά όντας απόλυτα ρεαλιστές, γνωρίζουμε πως βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι δυνατή η κατάργηση αυτών των τεράστιων δομών εκτροφής, δεδομένου ότι εάν η ζήτηση συνεχίσει να αυξάνεται με τους τρέχοντες ρυθμούς, έως το 2050 θα πρέπει να διπλασιαστεί η παραγωγή».

Οι πιέσεις των αγορών για αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης αλλά και στη φυσιολογία των ζώων. Γιατί εάν το 1970 μια αγελάδα στις ΗΠΑ παρήγε ετησίως 4.122 λίτρα γάλακτος, σήμερα παράγει σχεδόν 11.000 λίτρα, γεγονός που μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Η συστηματική χρήση ορμονών (οι οποίες απαγορεύονται στην Ευρώπη) είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί από τα 240 στα 294 κιλά το κρέας που προσφέρει ένα βοοειδές σε ηλικία για σφαγή.

Ο συνωστισμός μεγάλου αριθμού ζωντανών σε περιορισμένους χώρους ανάγκασε τα εκτροφεία να προβούν στη συστηματική χρήση τεράστιων ποσοτήτων φαρμακευτικών ουσιών με στόχο την αποφυγή λοιμώξεων. Αρκεί να σημειωθεί ότι το 80% των αντιβιοτικών που πωλούνται σήμερα στις ΗΠΑ καταλήγει σε αυτά τα τεράστια εκτροφεία. Ως αποτέλεσμα, αναφέρεται σε έρευνα του πανεπιστημίου Cornell, από το 1996 έως σήμερα η θνησιμότητα μεταξύ των ζώων εκτροφής αυξήθηκε κατά 6,2 μονάδες, φτάνοντας στο 10%.

H συμμαχία παίρνει θέση κατά των πρακτικών εντατικής εκτροφής με το να θέση περιορισμούς στον υπερπληθυσμό των ψαριών στα ιχθυοτροφεία

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για την επιστροφή στις μικρότερες μονάδες εκτροφής όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι κατά πολύ καλύτερες. Μια νέα έρευνα, ωστόσο, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Sustainability καταλήγει στο αντίθετο συμπέρασμα. Εξετάζοντας τέσσερις μακροπεριοχές παραγωγής -ρυζιού, γάλακτος, σιταριού και κρέατος- διαπίστωσαν πως η εντατική γεωργία και εκτροφή ζώων είναι το «λιγότερο αρνητικό» μοντέλο για την προστασία της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Γιατί η παραγωγή ανά στρέμμα ή ανά ζώο είναι κατά πολύ αποδοτικότερη, γεγονός που περιορίζει την υπερεκμετάλλευση της γης. Υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερο να αποφευχθεί η περαιτέρω χρήση των φυσικών πόρων. Οσες περιοχές παραμένουν «παρθένες», είτε πρόκειται για δάση και λιβάδια είτε για υδάτινες εκτάσεις, πρέπει να προστατευτούν από τις επιταγές της αγοράς και της κερδοφορίας, στόχος, ο οποίος, δυστυχώς, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος, παρά τις όποιες καλές προθέσεις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...