268
Ο Πάολο Ταβιάνι στις Κάννες το 2015 | EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Πέθανε ο ιταλός σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2018, 13:59
Ο Πάολο Ταβιάνι στις Κάννες το 2015
|EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Πέθανε ο ιταλός σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2018, 13:59

Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε στη Ρώμη ο σκηνοθέτης Βιτόριο Ταβιάνι, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του, Πάολο υπέγραψαν μερικά αριστουργήματα του ιταλικού κινηματογράφου.

Μεταξύ τους, ο «Πατέρας Αφέντης» που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1977, το «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» (Χρυσή Άρκτος στο Βερολίνο) , «Η Νύχτα του Σαν Λορέντσο», «Το Χάος» και το «Αλονζαφάν».

Τον θάνατο του Βιτοριο Ταβιάνι ανακοίνωσε η κόρη του, Τζιοβάννα. Με απόφαση της οικογένειας του η σορός του μεγάλου σκηνοθέτη θα αποτεφρωθεί σε μια αυστηρά ιδιωτική τελετή.

Ο Βιτόριο Ταβιάνι γεννήθηκε στο Σαν Μινιάτο, στην επαρχία της Πίζας, στις 20 Σεπτεμβρίου 1929. Με τον αδελφό του Πάολο, που είναι δύο χρόνια νεότερος του, είχε γράψει μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες του ιταλικού κινηματογράφου.

Υπήρξαν δάσκαλοι του σινεμά από τη δεκαετία του ΄60 στρέφοντας το βλέμμα τους στη σύγχρονη ιστορία και την κοινωνία της χώρας τους.

Το έργο τους συχνά έχει την αφετηρία του στη λογοτεχνία, αφού περιλαμβάνει πλήθος διασκευών έργων κλασικών συγγραφέων όπως του Τολστόι, του Γκαίτε, του Πιραντέλο και του Αλέξανδρου Δουμά.

76423
Ο Βιτόριο (αριστερά) και ο Πάολο Ταβιάνι στη Θεσσαλονίκη το 2015 (Intimenews/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ)

Οι αδελφοί Ταβιάνι αναγορεύτηκαν πριν από τρία χρόνια επίτιμοι διδάκτορες του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την αναγόρευσή τους, εκφώνησαν τον δικό τους απόλυτα κινηματογραφικό λόγο, με τίτλο «Εκ του σύνεγγυς στην ελληνική γη», ο οποίος ήταν μια μαρτυρία απευθείας μέσα από το εργαστήρι τους, με ό,τι πιο προσωπικό μπορούσαν να προσφέρουν.

«Κοιτάζοντας μέσα στο πηγάδι του παρελθόντος, αισθανόμασταν ανέκαθεν εγγύτερα στον ελληνικό πολιτισμό παρά στο ρωμαϊκό», ανέφεραν τότε οι δυο ιταλοί δημιουργοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...