764
Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία | ΓτΠ/ Andrea Bonetti/ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τα 30 λεπτά του Τσίπρα με τον Ομπάμα για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2016, 18:04
Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία
|ΓτΠ/ Andrea Bonetti/ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τα 30 λεπτά του Τσίπρα με τον Ομπάμα για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2016, 18:04

Ηταν μια δίχως άλλο περίεργη συνάντηση. Εγινε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία – εκεί όπου κάποτε είχε δημιουργηθεί η στρατιωτική συμμαχία των χωρών που ήλεγχε η Σοβιετική Ενωση. Και απέναντι στον πάντα χωρίς γραβάτα έλληνα Πρωθυπουργό ήταν ένας κομψός αμερικανός πρόεδρος που μετρούσε ανάποδα για να αποχωρήσει εσπευσμένα από τη Σύνοδο προκειμένου να επισκεφτεί το αιματοκυλισμένο Ντάλας του Τέξας, να προσπαθήσει να απαλύνει τις ανοιχτές πληγές της βίας στην καρδιά της πατρίδας του.

Ηταν μια συνάντηση 30 λεπτών. Και εκτός του Αλέξη Τσίπρα και του Μπαράκ Ομπάμα παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

158185

Οπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράμ Ομπάμα συζήτησε με τον κ. Τσίπρα την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, αλλά και του ζητήματος του Προσφυγικού. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συζήτηση επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ ανέφερε ότι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, θα επισκεφθεί τη χώρα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα πάντως με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ομπάμα συζήτησαν και για την πορεία του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Τζακ Λιού.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

158188
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση και πάντα σύμφωνα με την ενημέρωση του Μαξίμου, στη συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών «αναδείχθηκε» ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Κατά τα άλλα, μιλώντας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία με αντικείμενο την «Προβολή Σταθερότητας», ο κ. Τσίπρας  αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες ροές προσφύγων και μεταναστών, στον βαθμό που αυτές έχουν επηρεάσει την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες, καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν στο προηγούμενο διάστημα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος στο πλαίσιο του Διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου, και ειδικότερα στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας και στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

«Η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, για την δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πνεύμα και -μαζί με τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνικές, οι Τουρκικές και οι Ευρωπαϊκές Αρχές – επί τη βάσει μιας πολύ καλής συνεργασίας – έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο», είπε ο Πρωθυπουργός ο οποίος ευχαρίστησε τους Συμμάχους που συνεισφέρουν με πλοία τους σε αυτήν την δραστηριότητα.

Παράλληλα ωστόσο, επεσήμανε το ενδεχόμενο η σημαντική μείωση των ροών να είναι προσωρινή και τόνισε την αναγκαιότητα αυτή η μείωση να γίνει διατηρήσιμη, καθώς, όπως ανέφερε, οι διακινητές δεν θα διστάσουν να εκμεταλλευθούν τις όποιες αδυναμίες.

Ως εκ τούτου, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την αναγκαιότητα πλήρους εφαρμογής της δραστηριότητας μέσω της επέκτασής της σε όλες τις επίμαχες περιοχές και την χρήση των ελικοπτέρων των πλοίων που συμμετέχουν.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει σταθερά ότι είναι έτοιμη να εργασθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το καθεαυτό θέμα της συνεδρίας είπε ότι η λογική της «προβολής σταθερότητας» δεν μπορεί να γίνει με λογική «επέκτασης ισχύος» στην περιοχή, αλλά πρέπει να βασίζεται και να ανταποκρίνεται στις εκπεφρασμένες ανάγκες των εταίρων μας στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι σαφής η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυνάμεων της Συμμαχίας εναντίον του κοινού αντιπάλου που είναι η διεθνής τρομοκρατία και ειδικά ο ISIS.

Είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει την παροχή AWACS του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον αυτής της τεράστιας απειλής.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την συνεισφορά – ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης – στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ιράκ αν και η δραστηριοποίηση εντός πολεμικού περιβάλλοντος δημιουργεί επιπρόσθετες προκλήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...