1391
| REUTERS/Dylan Martinez

Με 200 εκατ. ευρώ πάει να φτιάξει την… Μπαρτσελόνα του Βορρά

Sportscaster Sportscaster 2 Φεβρουαρίου 2016, 22:16

Με 200 εκατ. ευρώ πάει να φτιάξει την… Μπαρτσελόνα του Βορρά

Sportscaster Sportscaster 2 Φεβρουαρίου 2016, 22:16

Το πρώτο πράγμα που συνέβη μόλις ανακοινώθηκε -το απομεσήμερο της Δευτέρας- η συμφωνία συνεργασίας του Πεπ Γκουαρντιόλα με τη Μάντσεστερ Σίτι, ποιο λέτε οτι ήταν; Βγήκε νοκ-άουτ ο επίσημος διαδικτυακός τόπος της ομάδας. Από τους χιλιάδες χρήστες – οπαδούς της που προσπάθησαν, όλοι την ίδια στιγμή, να επιβεβαιώσουν το μεγάλο νέο. Κάποιοι… κακοήθεις στη Βρετανία έγραψαν, σήμερα, οτι στο site της Σίτι επιχείρησε να μπει και η κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ, η οποία έτρεφε ελπίδες -μέχρι την τελευταία στιγμή- πως ο περιζήτητος προπονητής δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στο κάλεσμα της μουράτης Γιουνάιτεντ. Κι έπειτα, όταν απογοητεύτηκαν, συνέχισαν να… βρίζουν τον Φαν Χάαλ στα social media.

Ηταν το χειρότερα φυλαγμένο μυστικό στη γειτονιά του ποδοσφαίρου. Ολοι ψυχανεμίζονταν οτι ο Πεπ θα καταλήξει στη Σίτι, όμως έκαναν τους ανήξερους. Από αυτές τις ειδήσεις που τις περιμένεις, μα εκπλήσσεσαι όταν τις ακούς. Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση, οι πληροφορίες, οι φήμες, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις άρχισαν να πέφτουν βροχή. Πώς τον «έψησε» η Σίτι, πόσα του έταξε ο Σεΐχης, ποιούς παίκτες θέλει να πάρει στο Μάντσεστερ, πόσα χρήματα θα ξοδέψει το καλοκαίρι για μετεγγραφές, αν θα τον ακολουθήσει ο Μέσι, αν θα τα καταφέρει το ίδιο καλά σε ένα τόσο απαιτητικό πρωτάθλημα όπως το αγγλικό ή αν -αυτή τη φορά- θα φάει τα μούτρα του. Κι αυτός ο «ντόρος», απείρως μεγαλύτερος από εκείνον που τον συνόδευσε κατά την άφιξή του στο Μόναχο -για την Μπάγερν- το καλοκαίρι του 2013, δικαιώνει απολύτως την επιλογή του: αν όντως αναζητούσε μια μεγάλη πρόκληση, μεγαλύτερο στοίχημα καριέρας από αυτό που έβαλε, δεν υπάρχει.

Στη Σίτι δεν πηγαίνει για τα χρήματα, όμως είναι πολλά τα λεφτά. Χωρίς τα μπόνους επίτευξης στόχων (τίτλος στην Αγγλία, κατάκτηση ευρωπαϊκής κούπας κ.λπ.), στα τρία χρόνια του συμβολαίου του θα εισπράξει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Είκοσι εκατομμύρια το χρόνο! Σήμερα, στην Μπάγερν, εισπράττει 17.000 ευρώ ετησίως. Αλλά, αυτό που «σοκάρει» περισσότερο, δεν είναι ο απόλυτος αριθμός. Ούτε η αύξηση των τριών εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Είναι η σύγκριση με τις αποδοχές του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της εποχής μας, του Λιονέλ Μέσι. Οπως αποκαλύφθηκε προσφάτως, για την τρέχουσα σεζόν ο Μέσι θα εισπράξει συνολικά 22,8 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωσή του, μπόνους δεν υπάρχουν. Αρα, με το μίνιμουμ των επιτυχιών, ο Γκουαρντιόλα θα παίρνει περίπου τα ίδια λεφτά με τον πρώην παίκτη του. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που ένας προπονητής θα αμείβεται με τις αποδοχές του πιο ακριβοπληρωμένου ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Εστω προσωρινά, αφού για την επόμενη σεζόν το συμβόλαιο του αργεντινού σταρ προβλέπει οτι θα παίρνει 39,4 εκατ. ευρώ.

Φυσικά, θα εξακολουθήσει να είναι ο πιο καλοπληρωμένος τεχνικός στον κόσμο. Με δεύτερο στον σχετικό κατάλογο, τον διάδοχό του στην Μπάγερν Μονάχου. Ο Κάρλος Αντσελότι έχει συμφωνήσει με τους βαυαρούς να παίρνει -από το καλοκαίρι, που θα αναλάβει την ομάδα- περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τη Mundo Deportivo, ακολουθούν οι:

Γιούργκεν Κλοπ (Λίβερπουλ): 13,9 εκατ. ευρώ
Αρσέν Βενγκέρ (Αρσεναλ): 11,3 εκατ. ευρώ
Λουίς φαν Χάαλ (Μάντσεστερ Γιουν.): 10 εκατ. ευρώ
Αντρέ Βίλας Μπόας (Ζενίτ): 8,5 εκατ. ευρώ
Σβεν Γκόραν Έρικσον (Σανγκάι SIPG): 8 εκατ. ευρώ
Λουίς Ενρίκε (Μπαρτσελόνα): 7,5 εκατ. ευρώ
Λοράν Μπλαν (Παρί Σ.Ζ.): 7 εκατ. ευρώ
Ρομπέρτο Μαντσίνι (Ιντερ): 5,8 εκατ. ευρώ.

Κάπου ανάμεσα στις κορυφαίες θέσεις της λίστας θα… χωθεί, οσονούπω, και ο Ζοσέ Μουρίνιο  (στην Τσέλσι έπαιρνε περίπου 15 εκατ. ευρώ), ο οποίος -ασφαλώς- δεν θα μείνει άπραγος για πολύ καιρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πέντε πρώτες θέσεις φιγουράρουν τέσσερις τεχνικοί ομάδων της Premier League…

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει το ποσό που ο Γκουαρντιόλα θα μπορεί να δαπανήσει για μετεγγραφές, το προσεχές καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον Guardian, θα έχει στη διάθεσή 150.000.000 στερλίνες. Περίπου 200 εκατ. ευρώ. Αν σας φαίνονται… λίγα, υπάρχει κι ένας αστερίσκος: σε αυτό το ποσό θα προστεθούν και τα χρήματα που θα εισπράξει η Σίτι από παραχωρήσεις παικτών της. Και αυτοί που θα φύγουν από το Μάντσεστερ, με την έλευση του Πεπ, δεν θα είναι λίγοι. Πρώτος και καλύτερος, ο Γιάγια Τουρέ. Το δήλωσε και ο μάνατζέρ του.

Ποιους θέλει κοντά του ο Γκουαρντιόλα; Η Daily Mail υποστηρίζει πως στην κορυφή της λίστας με τα… ψώνια του είναι ο Πολ Πογκμπά (ο γάλλος μέσος της Γιουβέντους, ο οποίος κοστολογείται στα 100 εκατ. ευρώ) και ο Τζον Στόουνς (της Εβερτον, που πωλείται προς 70 εκατ. ευρώ). Αν αποχωρήσει ο Σίλβα, ο καταλανός προπονητής θεωρεί ιδανικό για να καλύψει το κενό στη μεσαία γραμμή, τον Πογκμπά ή τον Βεράτι. Ο Αγουέρο του κάνει στον ρόλο του Μέσι, ενώ φέρεται να τον ενδιαφέρουν, επίσης, οι Ντιμπάλα, Γουντογκάν, Μόντριτς και Λεβαντόφσκι. Αλλά, για τον τελευταίο, οι άγγλοι γράφουν πως αν εγκαταλείψει την Μπάγερν, θα το κάνει για χάρη της Λίβερπουλ και του παλιού προπονητή του, Γιούργκεν Κλοπ. Λογικό.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα -βρετανικά και ισπανικά- ο Πεπ θα στραφεί και σε δοκιμασμένες λύσεις, που τον δικαίωσαν στις προηγούμενες ομάδες του. Οπως ο Χαβιέ Μασεράνο, ο οποίος λέγεται οτι βρίσκεται ψηλά στη λίστα του, παρά τα 31 του χρόνια. Διότι ο Γκουαρντιόλα, γράφουν οι ισπανοί, πιστεύει πως ο Αργεντινός μέσος μπορεί ακόμα να κάνει τη διαφορά. Η Μπαρτσελόνα θα δεχόταν να τον παραχωρήσει, αν πάρει τα λεφτά που ζητάει, ενώ και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θέλει να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ (έχει παίξει στη Λίβερπουλ και τη Γουέστ Χαμ).

Σε κάθε περίπτωση, ο νυν προπονητής της Μπάγερν συνεργάζεται ήδη -παράλληλα με τα καθήκοντά του στο Μόναχο- μαζί με τον τεχνικό διευθυντή του αγγλικού συλλόγου, τον Τσίκι Μπεγκιριστάιν, με τον οποίο συνυπήρξαν και στην Μπαρτσελόνα. Στόχος των δυο ανδρών είναι, με το τέλος της φετινής σεζόν να έχουν προσδιοριστεί ακριβώς οι παίκτες – στόχοι, ώστε στην προετοιμασία ο Γκουαρντιόλα να τους έχει όλους διαθέσιμους για… μάθημα.

Θα τα καταφέρει στη Σίτι; Το αγγλικό πρωτάθλημα δεν είναι «παίξε – γέλασε». Ενας από τους σπουδαιότερους αντιπάλους του -στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και προσεχώς- ο Γιούργκεν Κλοπ, λέει οτι «θα του αρέσει εδώ, γιατί έχει αληθινό ανταγωνισμό – και ο Πεπ είναι μαχητής»

Δυο φορές στο παρελθόν, η Σίτι είχε χτυπήσει την πόρτα του Πεπ. Εκείνος, όμως, δεν… άνοιξε. Η πρώτη ήταν τον Αύγουστο του 2005, στα 34 χρόνια του, όταν ακόμη έπαιζε μπάλα. Ο τότε τεχνικός της ομάδας, Στιούαρτ Πιρς, ήθελε να τον εντάξει στο δυναμικό της, και ο καταλανός άσος (που μόλις είχε αφήσει την Αλ-Αχλί του Ντουμπάι) δέχτηκε να δοκιμαστεί για μία εβδομάδα. Αλλά η Σίτι του προσέφερε εξάμηνο συμβόλαιο, κι εκείνος ήθελε πολυετές.

Η δεύτερη κρούση έγινε το 2012, όταν έφευγε από την Μπαρτσελόνα – προπονητής, πλέον. Ο Τσίκι Μπεγκιριστάιν, ο παλιός συμπαίκτης και καλός του φίλος, ο οποίος είχε μόλις προσληφθεί από τον Σεΐχη, του ζήτησε να αναλάβει τους «Πολίτες». Ο Πεπ αρνήθηκε, παρέμεινε για έναν χρόνο εκτός γηπέδων, για να περάσει λίγο καιρό με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους (στη Νέα Υόρκη) και, το καλοκαίρι του 2013, προτίμησε την Μπάγερν. Ισως να μην ήταν έτοιμος -ακόμη- για τη μεγάλη πρόκληση της Premier League.

Αυτή είναι και η πιο μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει από χθες: Θα τα καταφέρει στη Σίτι; Το αγγλικό πρωτάθλημα δεν είναι «παίξε – γέλασε». Ενας από τους σπουδαιότερους αντιπάλους του -στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και προσεχώς- ο Γιούργκεν Κλοπ, λέει οτι «θα του αρέσει εδώ, γιατί έχει αληθινό ανταγωνισμό – και ο Πεπ είναι μαχητής». Αν και τονίζει οτι στην Αγγλία θα τα βρει πιο σκούρα, από ό,τι στην Μπαρτσελόνα ή στην Μπάγερν.

Οσοι τον γνωρίζουν καλά -με πρώτο τον πατέρα του, ο οποίος το τελευταίο 24ωρο έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις- επιμένουν οτι ο βαθμός δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει, ουδέποτε τον απασχόλησε. Απλούστατα, διότι ο Γκουαρντιόλα είναι «άρρωστος» με το ποδοσφαίρο. Οσες ώρες του 24ωρου δεν κοιμάται, σκέφτεται την μπάλα: πώς θα εξελίξει την ομάδα του, πώς θα την κάνει καλύτερη από την Μπαρτσελόνα του 2011 -που άγγιξε την τελειότητα- πώς θα δώσει στους παίκτες του να καταλάβουν τι τους ζητάει. Οπως είπε ο Βαλεντί Γκουαρντιόλα (ο πατέρας) στο BBC, «σε όλη τη διάρκεια των 24 ωρών, ψάχνει τρόπους για να νικήσει τον αντίπαλο»…

Αντίπαλός του θα είναι και το διαφορετικό στιλ παιχνιδιού των άγγλων. Δεν μοιάζει καθόλου με το ποδόσφαιρο που ο Πεπ έχει στο μυαλό του. Εντάξει, δεν είναι πια «τρέχω πάνω – κάτω, σεντράρω, βάζω γκολ με κεφαλιά», όμως η αφέλεια ακόμη το χαρακτηρίζει. Ιδίως στην άμυνα. Αλλά ο Γκουαρντιόλα φιλοδοξεί να το αλλάξει κι αυτό – όχι μόνο τη Σίτι. Να δημιουργήσει μια άλλη «σχολή» – και η Premier League να ακολουθήσει. Οπως -περίπου- συνέβη με τον Αρσέν Βενγκέρ, πριν από σχεδόν μια εικοσαετία. Υπερβολικά φιλόδοξο; Αλαζονικό; Πάντως αυτός είναι ο Πεπ. Σαν απόστολος του ποδοσφαίρου στο οποίο πιστεύει, διδάσκει παντού την αλήθεια του. Και «όσοι πιστοί, προσέλθετε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...