616
Πώς απευθυνόμαστε στον ξένο; Κατά τους ειδικούς, ξεχνάμε τις διαφορές και εστιάζουμε στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μας | CreativeProtagon / Shutterstock

Μιλούν οι ειδικοί: Πώς γοητεύω, επηρεάζω, κάνω φίλους;

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 23:24
Πώς απευθυνόμαστε στον ξένο; Κατά τους ειδικούς, ξεχνάμε τις διαφορές και εστιάζουμε στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μας
|CreativeProtagon / Shutterstock

Μιλούν οι ειδικοί: Πώς γοητεύω, επηρεάζω, κάνω φίλους;

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 23:24

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να προσεγγίσουμε κάποιον άγνωστο; Πώς κάνουμε φίλους; Πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τους ανθρώπους; Πώς καταλήγουμε σε μια συμφωνία; Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη απάντηση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για την εξεύρεση εργασίας;

Είτε πρόκειται για τις καθημερινές συναναστροφές απλών κοινών ανθρώπων είτε για την συζητούμενη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, το ζήτημα της ανθρώπινης επικοινωνίας απασχολεί τους πάντες.

Και για τον λόγο αυτόν ο Guardian ζήτησε από τον Μίκαελ Κρόγκερους και τον Ρόμαν Τσάπελερ, συγγραφείς του παγκόσμιου best-seller «The Decision Book: 50 Models for Strategic Thinking», να συμπυκνώσουν σε ένα άρθρο τους, όλα όσα υποστηρίζουν στο τελευταίο τους πόνημα, το «The Communication Book: 44 Ideas for Better Conversations Every Day». Γιατί αν είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις, άλλο τόσο είναι να επικοινωνούμε καλύτερα.

Πώς μπορώ να κάνω φίλους

Οι δύο απόφοιτοι του KAOSPILOT, μίας από τις πιο καινοτόμες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων στον κόσμο, που βρίσκεται στο Ααρχους της Δανίας, μας συμβουλεύουν να μην ξεκινάμε ποτέ μια συζήτηση μιλώντας για τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα. Είναι προτιμότερο να δείχνουμε ενδιαφέρον για τον άλλον έχοντας κατά νου πως «ο καθένας που συναντάς γνωρίζει κάτι που εσύ αγνοείς». Και συνήθως οι άνθρωποι ξεχνάνε το θέμα για το οποίο συζήτησαν με κάποιον αλλά θυμούνται πάντα την εντύπωση, καλή ή κακή, που αποκόμισαν.

Πώς μπορώ να επηρεάσω τους άλλους

Αν και αυτή η ερώτηση ενδέχεται να ακούγεται καιροσκοπική, οι δύο ειδικοί στην επικοινωνία και τη λήψη αποφάσεων δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να τονίσουν πως δεν γίνεται να είμαστε πάντα αυθόρμητοι. Οπότε, αν κάποια στιγμή χρειαστεί να κερδίσουμε την εύνοια ή την εμπιστοσύνη κάποιου, τότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να του ζητήσουμε τη γνώμη του για κάτι, οτιδήποτε, και ασχέτως αν αυτό είναι ασήμαντο ή σημαντικό. Διότι οι άνθρωποι λατρεύουν να εκφράζουν τη γνώμη τους και να νουθετούν. Και η οικειότητα που δημιουργείται μέσω αυτής της απλής διαδικασίας καθιστά δυσκολότερη, στη συνέχεια, την απόρριψη.

Πώς απευθύνομαι σε κάποιον ξένον

Προσεγγίζοντας κάποιον άγνωστο, ειδικά αλλοδαπό, οι δύο επικοινωνιολόγοι μάς προτείνουν να θυμόμαστε πάντα ότι «υπήρχε κάποτε ένας Φινλανδός ο οποίος αγαπούσε τόσο πολύ τη γυναίκα του, που σχεδόν της το είπε». Φυσικά, πρόκειται για ένα αστείο, το οποίο, ωστόσο, ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα, επειδή οι Φινλανδοί είναι όντως εσωστρεφείς και λιγομίλητοι άνθρωποι. Ο βασικός κανόνας της αποκαλούμενης διαπολιτισμικής επικοινωνίας είναι απλός: ξεχάστε τις όποιες διαφορές σάς χωρίζουν και εστιάστε στον τρόπο με τον οποίο θα διευκολυνθεί η επικοινωνία με τον συνομιλητή σας.

Πώς κλείνω μια συμφωνία

Για την επίτευξη μιας συμφωνίας οι δύο επικοινωνιολόγοι παραπέμπουν στους Ρότζερ Φίσερ και Ουίλιαμ Γιούρι, δημιουργούς ενός από τα πιο γνωστά διαπραγματευτικά μοντέλα στον κόσμο. Οι δύο ακαδημαϊκοί, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μας καλούν να φανταστούμε μια σύνθετη κατάσταση, όπως η διαπραγμάτευση λύτρων με έναν εκβιαστή ή εκείνη των χρημάτων που θα δώσουμε για χαρτζιλίκι σε ένα μικρό παιδί. Θα πρέπει να εστιάζουμε περισσότερο στο όποιο ζήτημα παρά στο πρόσωπο και να μην παρασυρόμαστε από το κατά πόσο συμπαθούμε ή αντιπαθούμε τον συνομιλητή μας. Να σκεφτόμαστε αυτό που επιζητεί ο άλλος, δίχως να μας απασχολεί ιδιαίτερα εάν βρισκόμαστε σε πλεονεκτική ή μειονεκτική θέση. Να εντοπίζουμε κοινά ενδιαφέροντα ή και συμφέροντα και, το κυριότερο, να γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα.

Πώς αντεπεξέρχομαι σε μια συνέντευξη για πρόσληψη

Τέλος, εάν ανήκετε στους ανθρώπους που συνήθως σκέφτεστε… κατόπιν εορτής την καλύτερη απάντηση που θα έπρεπε να είχατε δώσει σε μια συνέντευξη για να σας προσλάβουν, συστήνεται η εγκράτεια. Γιατί αν απαντήσετε σε μια ερώτηση με καθυστέρηση λίγων δευτερολέπτων, ενδεχομένως να μην είναι η καλύτερη απάντηση, ωστόσο είναι πιθανό οι συνομιλητές σας να θεωρήσουν πως είναι μια έξυπνη απάντηση. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί επίσης ότι παρ’ όλο που η ευστροφία και η ετοιμότητα πνεύματος συχνά εντυπωσιάζουν τους συνομιλητές μας, συνήθως δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών προσόντων που ζητούνται από την πλειονότητα των εργοδοτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...