897
Αλέξης Τσίπρας και Εφη Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Ο Τσίπρας εξήγγειλε νέα ρύθμιση για τα μπλοκάκια αλλά δεν… ξέχασε την Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2017, 15:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/07/2017 16:12
Αλέξης Τσίπρας και Εφη Αχτσιόγλου στο υπουργείο Εργασίας
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Ο Τσίπρας εξήγγειλε νέα ρύθμιση για τα μπλοκάκια αλλά δεν… ξέχασε την Δικαιοσύνη

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2017, 15:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/07/2017 16:12

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε πολλή ώρα στο υπουργείο Εργασίας, «το πιο κρίσιμο υπουργείο» στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης όπως είπε, τη Δευτέρα. Ανέδειξε τους… πραγματικούς εχθρούς των εγκλωβισμένων εργαζομένων (είναι η «τακτική Δικαιοσύνη» και όχι η κυβέρνηση), επεσήμανε την πραγματική διαφορά ανάμεσα στο «υποτιθέμενο success story» των προηγούμενων κυβερνήσεων και το «πραγματικό» success story της σημερινής και εξήγγειλε (μία ακόμη) νέα ρύθμιση για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τη σχέση απασχόλησης ενός εργαζομένου με μπλοκάκι σε μισθωτή εργασία. Το μέτρο αυτό, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, δίνει κίνητρο για τη μετατροπή της ψευδούς απασχόλησης σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ένα πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για τους εργαζόμενους που εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, δηλαδή τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους. Οπως είπε το πρόγραμμα αφορά 50.000 εγκλωβισμένους ενώ θα προβλέπει και την επανεκπαίδευσή τους.

Εδώ, σε αυτό το σημείο, βρήκε την αφορμή ο Πρωθυπουργός να εξαπολύσει μία ακόμη επίθεση κατά της Δικαιοσύνης. Τόνισε ότι οι ομάδες των εγκλωβισμένων εργαζομένων, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και «επειδή υπάρχει το φαινόμενο της τακτικής Δικαιοσύνης, που δεν βοηθάει, προστατεύοντας τους εργοδότες, σχεδιάζεται πρόγραμμα για ενίσχυση και επανεκπαίδευσή τους».

Πιθανότατα ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία όταν ένας εργοδότης δεν καταβάλλει τις δεδουλευμένες αποδοχές σε έναν μισθωτό, έστω και μακροχρόνια, αυτή η ενέργεια από μόνη της «δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του μισθωτού, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει αυτόν (τον μισθωτό) σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σ’ αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης».

Αλλά ευτυχώς υπάρχει πολιτική βούληση… «Οταν υπάρχει βούληση δεν φοβάσαι τη σύγκρουση με κακομαθημένους εργοδότες», τόνισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στα πρόστιμα που κλήθηκαν να πληρώσουν οι τράπεζες.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μάλιστα μία έμμεση αναφορά στον θάνατο μίας 42χρονης, απλήρωτης για 15 μήνες, γυναίκας, που αυτοκτόνησε την περασμένη εβδομάδα στα Γιαννιτσά, «υιοθετώντας» τις απόψεις που έχουν εκφράσει τόσο ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Περνώντας σε πιο ευχάριστα νέα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων», υπογραμμίζοντας ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής θα είναι πάνω από 2,5% ετησίως.

Είπε, επίσης, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. «Το 2015 παραλάβαμε ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ», είπε, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.

«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.

«Η σημερινή μου επίσκεψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων», τόνισε.

Απάντηση της ΝΔ σε δέκα σημεία

«Μεγάλο θράσος» καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ και πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι «θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα, τα συντρίμμια και τις πρωτοφανείς πληγές που άνοιξε στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας με θύματα τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

Ο «γαλάζιος» πρώην υπουργός Εργασίας αναφέρει συγκεκριμένα, ότι ο πρωθυπουργός θέλει να δραπετεύσει από την πραγματικότητα που βιώνουν οι έλληνες πολίτες και παραθέτει τις «επιτυχίες» του κ. Τσίπρα την τελευταία τριετία, όπως αναφέρει ειρωνικά, για την πολιτική του υπουργείου Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση για:

«Δραματική μείωση, πάνω από δύο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, μέσα από εξοντωτικούς φόρους (άμεσους και έμμεσους) και εισφορές, καθώς και δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολόγητου.

Απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία έπρεπε να κλείσει το Δεκέμβριο του 2016 στο 19,5% και τελικά έκλεισε στο 23,5%!

Απόλυτη κυριαρχία – για πρώτη φορά – στην αγορά εργασίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, έναντι της πλήρους απασχόλησης.

Πρωτοφανής φυγή των νέων στο εξωτερικό. Η τάση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τριπλασιάστηκε.

Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή τρίμηνη προειδοποίηση

Αθέτηση της υπόσχεσης για επαναφορά σε ισχύ των κλαδικών συμβάσεων. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το αντίθετο.

Εξοντωτικές εισφορές που κυριολεκτικά “διαλύουν” ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Αδικες και αχρείαστες μειώσεις συντάξεων -που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ- σε σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Μειώσεις που μεταφράζονται σε απώλεια, ως και τριών συντάξεων!

Ισχυρό πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και την κατάργηση των συντάξεων χηρείας

Πρωτοφανής “στάση πληρωμών” σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που φθάνει τα 3 δις ευρώ και αφορά 139.000 κύριες συντάξεις, 127.000 επικουρικές και 63.000 εφάπαξ».

Ανακοίνωση Ποταμιού

Την αντίδραση του Ποταμιού προκάλεσε η ομιλία του Πρωθυπουργού. «Ο κ. Τσίπρας δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύσει πυρά κατά της Δικαιοσύνης, την οποία συνεχίζει να θεωρεί “θεσμικό εμπόδιο”. Το ίδιο έκανε και σήμερα. Αντί να αναζητήσει ευθύνες στην πολιτεία για όσα συμβαίνουν σε εργασιακούς χώρους, προσπαθεί να τις ρίξει αλλού. Με τις διαρκείς επιθέσεις του κατά δικαστών δίνει το “πράσινο φως” στους υπουργούς του να συνεχίσουν κι αυτοί σε ακόμη χειρότερο ύφος. Και σε αυτό βοηθούν και πρώην δικαστικοί που έχουν μετακομίσει στην κυβερνητική “αυλή” κι έχουν μετατραπεί σε αιχμή του κυβερνητικού δόρατος κατά συναδέλφων τους».

«Η κυβέρνηση δεν θέλει καμία διάκριση εξουσιών. Θέλει η μόνη εξουσία να είναι αυτή. Αλλά αυτό δεν λέγεται δημοκρατία» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...