352
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα (αριστερά) και τον Μπόικο Μπορίσοφ (δεξιά) στο περιθώριο της Συνόδου | REUTERS/Yves Herman

Τι συζήτησαν Τσίπρας και Μέρκελ για το Σκοπιανό

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 14:28
Η Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα (αριστερά) και τον Μπόικο Μπορίσοφ (δεξιά) στο περιθώριο της Συνόδου
|REUTERS/Yves Herman

Τι συζήτησαν Τσίπρας και Μέρκελ για το Σκοπιανό

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 14:28

Το Σκοπιανό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πρόσφατη επίσκεψη στο Βερολίνο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει μία «σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση», υπογραμμίζοντας το «erga omnes» («έναντι όλων»).

Από την πλευρά της η καγκελάριος τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ηγεσία της γειτονικής χώρας ώστε να βρεθεί επίλυση, κάτι που είχε επισημάνει και την Τετάρτη στη συνάντησή της με τον Ζόραν Ζάεφ.

Μετά τη διμερή συνάντηση, πραγματοποιήθηκε τετραμερής με τη συμμετοχή, πέραν της Ανγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο  Μπορίσοφ (η χώρα του ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο) και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Κατά τη διάρκεια της συζητήθηκε το μεταναστευτικό και οι διαδικασίες για την χορήγηση ασύλου. Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, αντικείμενο της συνάντησης έγινε αφενός το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και η κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το θέμα του μεταναστευτικού.

Στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Εκείνη, δήλωσε τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, η ύπατη εκπρόσωπος σημείωσε ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κυρία Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.

Η κυρία Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι η «χώρα-κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, οι Γιούνκερ και Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως επισήμανε η κυρία Μογκερίνι, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...