792
Ο Αχιλλέας Σούρας επί το έργον. Συνθέτει τα σωσίβια από τη Μυτιλίνη, και τα ενώνει με βέλκρο πάνω στο μέταλλο, για την κατασκευή του περίφημου ιγκλού του | SOS

SOS / Τα 40 σωσίβια του Αχιλλέα

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 19 Αυγούστου 2016, 01:21
Ο Αχιλλέας Σούρας επί το έργον. Συνθέτει τα σωσίβια από τη Μυτιλίνη, και τα ενώνει με βέλκρο πάνω στο μέταλλο, για την κατασκευή του περίφημου ιγκλού του
|SOS

SOS / Τα 40 σωσίβια του Αχιλλέα

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 19 Αυγούστου 2016, 01:21

Ο πατέρας του είναι ελληνοβρετανός και η μητέρα του ιταλοαστριακή. Είναι ένα παιδί, κατά κάποιο τρόπο, διεθνές δηλαδή. Ζει στη Βαρκελώνη, μαζί με τους εργαζόμενους εκεί γονείς του και πηγαίνει σε αμερικανικό σχολείο – προφανώς για να μάθει αγγλικά. Μέχρι εδώ όλα βατά.

Το σχολείο στο οποίο πηγαίνει, ανέθεσε στους μαθητές τον περασμένο Ιούνιο μία καλλιτεχνική εργασία ανθρωπιστικού χαρακτήρα με τίτλο Refuge Art η οποία θα ολοκληρωνόταν (όπως και έγινε) με μία ειδική εκδήλωση. Το θέμα της εργασίας και της εκδήλωσης ήταν οι πρόσφυγες και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στο πρόβλημα. ΟΚ, σ’ όλο τον κόσμο τα ίδια πράγματα και στα τραπέζια των μεγάλων διαπραγματεύσεων παίζεται μονίμως το μεγάλο κρυφτό.

Οι μαθητές πάντως θα έπρεπε στο πλαίσιο αυτής της εργασίας να εμπνευστούν (ο καθένας χωριστά) ένα έργο τέχνης από τα σωσίβια των προσφύγων. Στη διάθεσή τους είχαν συνολικά 300 χρησιμοποιημένα σωσίβια που εστάλησαν στο σχολείο από τη Μυτιλήνη. Παρεμπιτόντως στο νησί τους τελευταίους μήνες έχουν μαζευτεί περισσότερα από 450.000 σωσίβια – και μιλάμε για τους μήνες μετά τη μπάζα του Αϊ Γουέιγουεϊ, ο οποίος είχε πάρει 2-3 χιλιάδες στην αρχή του χρόνου. Τα έργα των μαθητών στο τέλος εκτέθηκαν και δημοπρατήθηκαν (φαντάζομαι για καλό σκοπό, όχι για πενταήμερη).

Save-Our-Souls-Achilleas-Souras-ArchEyes-112
Το έργο “Save our souls” του Αχιλλέα Σούρα που εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης ως τις 28 Σεπτεμβρίου

Οσον αφορά τα ίδια τα έργα, δεν υπήρχαν συγκεκριμένες προδιαγραφές τις οποίες έπρεπε να ακολουθήσουν οι μαθητές – μπορούσαν να ζωγραφίσουν ή να φωτογραφίσουν τα σωσίβια, μπορούσαν να φτιάξουν γλυπτά ή εγκαταστάσεις, μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε.

Ο Αχιλλέας Σκούρας λοιπόν, εμπνεόμενος από τον Αϊ Γουέιγουεϊ αποφάσισε να κατασκευάσει μία εγκατάσταση upcycling. Η εγκατάσταση είναι μια σκηνή, η οποία μοιάζει με παγόσπιτο των Εσκιμώων, μόνο που τα υλικά αντί για πάγος είναι μέταλλο και χρησιμοποιημένα σωσίβια. Τίτλος του έργου είναι «Save Our Souls» ή το αρκτικόλεξο «SOS». Ο Αχιλλέας Σούρας, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, με αυτή την ιδέα δεν είχε στόχο απλώς να φτιάξει ένα έργο εφηβικής τέχνης. Θα μπορούσαν αυτές οι σκηνές-ιγκλού να λειτουργήσουν και ως αληθινά αντίσκηνα, πιο στιβαρά από αυτά που δίνουν στους πρόσφυγες οι διάφορες οργανώσεις, για να μην παγώνουν από το κρύο, τον χειμώνα.

104711862-79c7161d-0453-4c45-9e48-6d6d84c4456d
Ο κινέζος εικαστικός Αϊ Γουέιγουεϊ έστελνε πολιτικά μηνύματα με την τέχνη του όλο τον χειμώνα από τη Μυτιλίνη, το Βερολίνο και τη Βιέννη. Οι εγκαταστάσεις του με πρώτη ύλη τα σωσίβια από το ελληνικό νησί, ενέπνευσαν τον Αχιλλέα για το δικό του έργο

Το έργο που παρουσίασε ο Αχιλλέας Σούρας περιλαμβάνει τη σκηνή, φωτογραφίες προσφύγων καθώς και φωτογραφίες από τη διαδικασία της κατασκευής της σκηνής και επίσης ένα βίντεο, το οποίο παρουσιάζει το φωτογραφικό υλικό με μουσική υπόκρουση το τραγούδι «Atmosphere» του βρετανικού ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του 1970, Joy Division.

095723598-246a416f-4f38-48bb-82a6-19aae4317ab9
Τα σωσίβια από τη Μυτιλίνη συνθέτουν μία εντυπωσιακή εγκατάστση του Αϊ Γουέιγεϊ στο μουσείο Μπελβεντέρε της Βιέννης

Για το έργο «Save Our Souls» του Αχιλλέα χρειάστηκαν 40 σωσίβια. Η κατασκευή άρχισε στο δωμάτιό του αλλά ολοκληρώθηκε στον χώρο που του παραχώρησε ένας γείτονας, επειδή ο όγκος της σκηνής απαιτούσε απλοχωριά.

Ένα πρώτο δείγμα της επιτυχίας του έργου, ήταν η περιέργεια των περαστικών, κατά τη μεταφορά του ημιτελούς του ιγκλού από το ένα σπίτι στο άλλο.

Ένα δεύτερο ήταν, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, όταν ο Αχιλλέας έστησε τη σκηνή στην πλατεία της γειτονιάς. Τότε κατάλαβε, από το ενδιαφέρον που έδειξε ο κόσμος, πως έχει δημιουργήσει κάτι καλό.

Και το καλό βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχολικής έκθεσης και ης δημοπρασίας, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης άρχισαν να δέχονται προτάσεις για περεταίρω παρουσίαση του έργου του Αχιλλέα. Και πλέον το ιγκλού με την ονομασία «Save Our Souls» ή «SOS» άρχισε τη βόλτα του στα μουσεία.

Δείτε το βίντεο του Αχιλλέα που παρουσιάζεται στην γκαλερί Saatchi του Λονδίνου

Αυτές τις μέρες και ως τις 28 Σεπτεμβρίου το έργο θα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης (Museu Maritim). Παράλληλα το καλλιτεχνικό βίντεο της κατασκευής παρουσιάζεται ως βιντεοεγκατάσταση στη διάσημη γκαλερί Saatchi του Λονδίνου. Και μετά, τον Μάιο του 2017, το «Save Our Souls» θα ταξιδέψει στο Μιλάνο, όπου θα παρουσιαστεί στο κοινό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οσο για τον ίδιο τον Αχιλλέα και τα σχέδια για το μέλλον του; Κατ΄αρχάς έχει μια τάση προς τις κατασκευές. Μάλιστα χάρη στη μεγάλη ευχέρεια που έχει στο σχέδιο, έχει ήδη παρακολουθήσει το πρόγραμμα DID (Design Immersion Days) στο διεθνούς φήμης ινστιτούτο SCI-Arc του Λος Αντζελες αλλά και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα αρχιτεκτονικής στο Columbia της Νέας Υόρκης.

Το μέλλον λοιπόν μάλλον διαγράφεται ελπιδοφόρο. Οσο για τους πρόσφυγες; Στις 19 Αυγούστου θα τους γιορτάσουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Από έργα (τέχνης) και ημέρες (γιορτής) πάμε καλά.

Δείτε εικόνες από την την κατασκευή του «Save Our Souls»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...