275
Ο γάλλος πρόεδρος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Βεντέτα Πολωνίας και Ουγγαρίας με τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 14:16
Ο γάλλος πρόεδρος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Βεντέτα Πολωνίας και Ουγγαρίας με τον Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2017, 14:16

Η Ουγγαρία και η Πολωνία πέρασαν στην αντεπίθεση κατά του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις κατηγόρησε εμμέσως για το ότι επιλέγουν μόνο τα κομμάτια της συμμετοχής στην ΕΕ που θέλουν, χωρίς να σέβονται τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν είπε ότι «ο γάλλος πρόεδρος είναι πολύ νέος, έρχεται εδώ για πρώτη φορά».

Πρόσθεσε ότι η αρχή που έκανε ο γάλλος πρόεδρος δεν είναι ενθαρρυντική: «Νόμιζε ότι θα μπορούσε να κλοτσήσει τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν πάνε έτσι αυτά τα πράγματα».

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο κατηγόρησε τον Μακρόν ότι προβάλει στα μέσα ενημέρωσης την αντιπάθειά του προς τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης. Επισήμανε μάλιστα ότι «καλό να μιλάμε με γεγονότα και να μην χρησιμοποιούμε στερεότυπα».

Στο πλευρό του γάλλου προέδρου στάθηκε πάντως η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι «είναι σημαντικό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε αυτές τις δηλώσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία συμβαδίζουν απολύτως».

Σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει -σε έμμεση αναφορά σε αυτές τις χώρες- ότι η ΕΕ δεν είναι «σουπερμάρκετ» από το οποίο κάποιες χώρες μπορούν να επιλέγουν τα κομμάτια που θέλουν, διαφορετικά θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

Η Κομισιόν έχει προχωρήσει σε σειρά καταγγελιών κατά των δύο χωρών για την πολιτική τους σε θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου, η δικαστική ανεξαρτησία και, για την περίπτωση της Ουγγαρίας, η μη αποδοχή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, παρά τις ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Κράτη-μέλη της Ενωσης έχουν μάλιστα εκφράσει την επιθυμία να μειωθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς αυτές τις χώρες σαν τιμωρία για τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...