508
|

Οι πλούσιοι Έλληνες

Οι πλούσιοι Έλληνες

Στην ολιγόλεπτη συνάντησή Ολάντ-Τσίπρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Πρέπει να βρεθεί λύση απόψε, Αλέξη». Σ' αυτήν τη φράση επικεντρώθηκαν και όλα τα ειδησεογραφικά ραδιοτηλεοπτικά δελτία και sites. Ωστόσο, η φράση του Γάλλου προέδρου είχε και μια συνέχεια, την οποία ανέφεραν λίγα Μέσα. Ο κ. Ολάντ, είπε ακόμα ότι «δεν σοκάρεται που η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους φτωχούς, αλλά οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν φόρους». Ελπίζω η απουσία αυτής της τελευταίας φράσης από τα ισχυρά μέσα ενημέρωσης, να μην οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες τους ανήκουν κατά βάση στους πλούσιους! Και ας προχωρήσουμε παρακάτω.

Ανάλογες αναφορές για τη μη ή μικρή φορολόγηση των πλούσιων στην Ελλάδα, έχουμε ακούσει πολλές φορές από πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης. Ο κ. Γιούνκερ έχει καλέσει αρκετές φορές τις ελληνικές κυβερνήσεις να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους πλούσιους Έλληνες που φοροδιαφεύγουν, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάινμαν, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, του είπε δημοσίως «να πληρώσουν τους φόρους τους και οι πλούσιοι Έλληνες». Υπάρχουν δεκάδες ανάλογες δηλώσεις από την αρχή της κρίσης έως τώρα.

Το ερώτημα είναι, γιατί επιμένουν σε κάτι τέτοιο οι δανειστές; Προφανώς και μια απάντηση είναι επειδή νιώθουν λίγο… περίεργα να δανείζουν τη χώρα μας οι ίδιοι και εμείς να μη φορολογούμε τους πλούσιους. Μια δεύτερη απάντηση είναι, πως είναι διάχυτη η εντύπωση σε όλη την Ευρώπη, ότι συμβαίνει ακριβώς αυτό, οι Έλληνες πλούσιοι δεν πληρώνουν το βάρος που τους αναλογεί. Και η εντύπωση αυτή, προφανώς, δεν δημιουργήθηκε τυχαία.

Δεν είναι μόνο τα κατά καιρούς περιστατικά που επιβεβαιώνουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης να φορολογηθεί ο πλούτος. Λίστα Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Έλληνες που αγόραζαν μαζικά σπίτια στο εξωτερικό, Έλληνες που μετέφεραν ακριβά σκάφη τους στην Ολλανδία κ.ο.κ. Μόνο η περιπέτεια που ζήσαμε με τη λίστα Λαγκάρντ, είναι ενδεικτική. Σε όλες τις χώρες οι σχετικές λίστες (Φαλτσιάνι) αξιοποιήθηκαν, στη χώρα μας ακόμα περιμένουμε.

Μια πρόσφατη έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler, δείχνει πως στα χρόνια της κρίσης, οι φτωχότεροι Έλληνες φορολογήθηκαν κατά 337% ενώ οι εύποροι μόνο κατά 9%! (την έρευνα επιμελήθηκαν ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σταύρο Ζωγραφάκη).

Βέβαια, για όλα αυτά, η ευθύνη έως τώρα ανήκει στις προηγούμενες κυβερνήσεις που έκλειναν τα μάτια στο πρόβλημα και έκλειναν τ' αυτιά όταν άκουγαν τις παραινέσεις των ξένων. Εδώ και δύο μήνες, η ευθύνη έχει μετατεθεί στη σημερινή συγκυβέρνηση, από την οποία -τουλάχιστον έως τώρα- δεν είδαμε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο, με δεδομένο το αριστερό πρόσημο με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ο μεγάλος εταίρος του κυβερνητικού σχήματος, αυτό θα έπρεπε να αποτελεί βασική του και απόλυτη προτεραιότητα.

Αν υπάρξει η βούληση, πάντως, η κυβέρνηση θα έχει, ως φαίνεται, και τη βοήθεια κάποιων δανειστών. Πολύ πρόσφατα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε πως οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να προχωρήσουν στο πάγωμα των λογαριασμών Ελλήνων φοροφυγάδων στο εξωτερικό, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι έχουν καταβάλει τους φόρους τους. Απάντηση έως τώρα -και αν δεν κάνουμε λάθος- μάλλον δεν πήρε από την ελληνική κυβέρνηση…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News