394
Εικόνα από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο | INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι αρχαιοφύλακες στο πλευρό του ΚΑΣ για το «όχι» στο BBC για το Σούνιο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 19:00
Εικόνα από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
|INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι αρχαιοφύλακες στο πλευρό του ΚΑΣ για το «όχι» στο BBC για το Σούνιο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 19:00

«Γνώμην δύναται να έχουν άπαντες. Γνώσιν διά να έχουν γνώμην έχουν;». Με το ρητό αυτό του Πλάτωνα η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) εξέφρασε τις ενστάσεις της σχετικά με τη χρήση αρχαιολογικών χώρων, μετά τις έντονες αντιδράσεις που πυροδότησε το «όχι» του ΚΑΣ  στην παραχώρηση άδειας για γυρίσματα της σειράς του BBC «The Little Drummer Girl» στο Σούνιο.

«Ως εργαζόμενοι στους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία, θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι είμαστε υπέρ στο να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους δράσεις, αλλά με έναν απαράβατο όρο. Να μη δημιουργείται πρόβλημα στην ασφάλεια του χώρου ή του μουσείου και στην ομαλή πρόσβαση των τουριστών» σημείωσαν με ανακοίνωσή τους οι αρχαιοφύλακες.

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πάρα πολλές φορές οι παραγωγές αυτές μικρές ή μεγάλες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του αιτήματος. Με λίγα λόγια, άλλα αιτούνται στο ΚΑΣ και άλλα συμβαίνουν στην πράξη και αυτό έχει να κάνει με το ωράριο εργασίας, με την απασχόληση των εργαζομένων και κυρίως με την παρεμπόδιση των επισκεπτών επειδή αποκλείονται μεγάλα κομμάτια του χώρου με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να διαμαρτύρονται εντονότατα» τόνισαν ακόμη.

Οι αρχαιοφύλακες ζήτησαν, επίσης, να μάθουν «το τίμημα που καταβάλλεται για τη χρήση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και την πληρωμή των εργαζομένων, όταν πρόκειται να εργαστούν υπερωριακά».

Η ανακοίνωσή τους καταλήγει ως εξής: «Το ΚΑΣ είναι ένας επιστημονικός θεσμός του υπουργείου Πολιτισμού ο οποίος προσπαθεί να διαφυλάξει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Επειδή όμως “κληθήκαμε” να εκφράσουμε τη γνώμη μας και πιστεύαμε πως θα το κάνουνε και άλλοι πολλοί, θέλουμε να πούμε το εξής ρητό του Πλάτωνα: Γνώμην δύναται να έχουν άπαντες. Γνώσιν διά να έχουν γνώμην έχουν;».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα την Παρασκευή το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του ΚΑΣ.

«Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Hellenic Film Commission, από το καλοκαίρι του 2017, έχει εισηγηθεί προς τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού τις προτάσεις του, για μια νέα διαδικασία αδειοδότησης κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μια νέα λογική στον καθορισμό των αντίστοιχων τελών, σεβόμενοι τόσο το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, όσο και τις δυνατότητες που παρέχονται για την προβολή και αξιοποίησή του, μέσω των οπτικοακουστικών παραγωγών, στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανάπτυξης της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Εν κατακλείδι, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναμένει την επικείμενη οριστικοποίηση και υπογραφή των Υ.Α. και Κ.Υ.Α. (αδειοδότησης και καθορισμού των τελών κινηματογράφησης αντίστοιχα) συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...