554
Οπαδοί του AKP πανηγυρίζουν στην Αγκυρα | REUTERS/Stoyan Nenov

Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2018, 19:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/06/2018, 22:00
Οπαδοί του AKP πανηγυρίζουν στην Αγκυρα
|REUTERS/Stoyan Nenov

Τουρκία: Θρίαμβος Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2018, 19:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/06/2018, 22:00

Προβάδισμα του Ερντογάν που του εξασφαλίζει τη θριαμβευτική νίκη από τον πρώτο γύρο έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Μετά την άρση απαγόρευσης στη μετάδοση των αποτελεσμάτων και με καταμετρημένο το 92% των ψήφων των προεδρικών εκλογών, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανιζόταν να προηγείται με 53,1% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ να ακολουθεί με 30,5%· ένας θρίαμβος για τον «σουλτάνο» σχεδόν δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του, το καλοκαίρι του 2016.

Κάτω από το 10% κινούνται οι άλλοι υποψήφιοι με πρώτο τον φυλακισμένο στην Αδριανούπολη ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχεντίν Ντεμιρτάς με 7,7%. Μέχρι πριν από λίγη ώρα στην τρίτη θέση ήταν Μεράλ Ακσενέρ που συγκεντρώνει πλέον το 7,5%.

Ωστόσο διεθνείς παρατηρητές αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα ποσοστά του πρακτορείου Anadolu και αμφισβητούν ότι έχει ενσωματωθεί τόσο μεγάλο ποσοστό. Πάντως δεν δείχνουν να αμφισβητούν το προβάδισμα του Ερντογάν ακόμη και πάνω από το 50%.

Επισήμως, δηλαδή από την Εκλογική Επιτροπή, μέχρι και τις 22:00 (ώρα Ελλάδας και Τουρκίας), δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται παράλληλα, το AKP του Ερντογάν προηγείται σαφώς με 42,8% και περίπου 295 έδρες από τις 600 της Εθνοσυνέλευσης, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) είναι στο 21%.

Το AKP και οι σύμμαχοί του στο σκληρό εθνικιστικό MHP εξασφαλίζουν το 54% των ψήφων. Η συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων και του Καλού Κόμματος της Ακσενέρ είναι στο 33,8%. Στην Εθνοσυνέλευση μπαίνει το HDP του Ντεμιρτάς με 10,9%

Τα ποσοστά είναι με καταμετρημένο το 90% των ψήφων.

Η συμμετοχή και στις δύο εκλογές είναι πάνω από 80%, υψηλό ποσοστό, αλλά όχι ασυνήθιστο για την Τουρκία.

Οι χάρτες του Anadolu δείχνουν τη γνώριμη εκλογική γεωγραφία των τελευταίων ετών. Ο Ερντογάν κυριαρχεί στην επαρχία, η αντιπολίτευση στην Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη και τα παράλια του Αιγαίου και οι φιλοκουρδικοί υποψήφιοι στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Ερντογάν: «Πάμε καλά»

Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε προσεκτικός στις πρώτες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, λίγα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες. «Είναι νωρίς να πούμε κάτι, αλλά είμαστε καλά», ανέφερε. Ηξερε ωστόσο ότι κερδίζει ακόμα και τα αστικά κέντρα που στο περυσινό δημοψήφισμα του είχαν γυρίσει την πλάτη.

Εν τω μεταξύ η αντιπολίτευση προειδοποίησε για περιστατικά νοθείας. Στο Διαδίκτυο ήδη από νωρίς, όσο εξελισσόταν η διαδικασία, είχαν κυκλοφορήσει βίντεο με ύποπτες ενέργειες.

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε μάλιστα ότι οι τούρκοι πολίτες θα πρέπει να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ερντογάν. Πρόσθεσε πάντως πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά».

Σε ένα άλλο περιστατικό, μέλη της αντιπροσωπείας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) που βρίσκονταν στη χώρα μετά από πρόσκληση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP συνελήφθησαν στο Αγκρί της ανατολικής Τουρκίας για να αφεθούν ελεύθεροι μερικές ώρες αργότερα.

«Μας συνέλαβαν στις 10:30 και κρατηθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τις 17:00, μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Μας είπαν ότι δεν θα μας ασκηθεί δίωξη διότι η παρουσία μας δεν συνιστά αξιόποινη πράξη», είπε η Ουλιγιά Τουράν, η γραμματέας του PCF στην περιφέρεια Μπα-Ρεν.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν επίσης η γερουσιαστής Κριστίν Πρισνό και ο Πασκάλ Τορ, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε νωρίτερα ότι συνελήφθησαν 10 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί, με την κατηγορία ότι εμφανίζονταν ως παρατηρητές των εκλογών.

Επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών του Ερντογάν και του Ιντζέ εκτυλίχθηκαν σε εκλογικό κέντρο σε περιοχή της Ανατολίας (χωρίς πιο συγκεκριμένα στοιχεία). Επειτα από βροχή πυροβολισμών έπεσαν νεκροί τέσσερα στελέχη του Ιντζέ, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...