630
H Ιζαμπέλ Ατζανί στο Φεστιβάλ των Κανών, τον περασμένο Μάιο | Pascal Le Segretain/Getty Images

Panama Papers: Μια offshore για την Ιζαμπέλ Ατζανί

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2018, 17:02
H Ιζαμπέλ Ατζανί στο Φεστιβάλ των Κανών, τον περασμένο Μάιο
|Pascal Le Segretain/Getty Images

Panama Papers: Μια offshore για την Ιζαμπέλ Ατζανί

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2018, 17:02

Μια μυστηριώδης εταιρεία στο όνομα της γαλλίδας ηθοποιού Ιζαμπέλ Ατζανί εμφανίζεται στα Panama Papers, με τις γαλλικές Αρχές να ερευνούν την πιθανότητα ξεπλύματος χρήματος.

Ενώ η πλευρά της ηθοποιού υποστηρίζει ότι η εταιρεία πρακτικά δεν δραστηριοποιήθηκε καθόλου, υπάρχει μια σειρά συμπτώσεων που θέτουν εν αμφιβόλω τους ισχυρισμούς της.

Η υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα από τα έγγραφα της Mossack Fonseca. Είναι η νομική εταιρεία με έδρα τον Παναμά, η οποία διαχειριζόταν χιλιάδες υποθέσεις εξωχώριων εταιρειών πίσω από τις οποίες κρύβονταν επιφανή ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, αλλά και πρόσωπα που ενέχονταν σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Η Ατζανί εμφανίζεται ως ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας Deckert Investments Limited, μιας offshore εταιρείας με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, έναν από τους πλέον δημοφιλείς φορολογικούς παραδείσους.

Η εταιρεία της ηθοποιού ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 2014, με την ευκαιρία της παραγωγής κινηματογραφικής ταινίας, σύμφωνα με έγγραφα που έχει δει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Στα χαρτιά υπάρχουν δύο διαχειριστές που απλώς υπογράφουν έγγραφα και αποφάσεις – αυτό είναι εξάλλου μια διευκόλυνση που παρέχει η Mossack Fonseca στους πελάτες της. Το όλο επενδυτικό σχήμα μοιάζει περίπλοκο, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο· τα γαλλικά μέσα λένε ότι δεν είναι κατ’ανάγκη και παράνομο.

Σκοπός της Ατζανί, δήλωσε στο L’Express ο δικηγόρος της, ήταν «να προστατέψει την ανωνυμία και την ασφάλειά της» – το ίδιο που κάνουν και άλλοι διάσημοι, εξήγησε ο ίδιος.

Επιπλέον τα αρχεία της διαρροής των Panama Papers δείχνουν ότι η Deckert σχετίζεται κατά κάποιο με την Bank of New York Mellon και την θυγατρική της Pershing, η οποία ειδικεύεται σε κερδοσκοπικά προϊόντα.

Πώς όμως βρέθηκε η ηθοποιός, που είναι βραβευμένη με πέντε César (ένα βραβείο υψηλού κύρους για το γαλλικό σινεμά), αναμειγμένη σε αυτό το σύνθετο οικονομικό σχήμα;

Η εφημερίδα προσέγγισε την ηθοποιό, η οποία δεν απάντησε.

Ωστόσο, το περιβάλλον της επιχείρησε να δικαιολογήσει την επιλογή της συνεργασίας με την Bank of New York Mellon λέγοντας ότι το κόστος της συνεργασίας ήταν χαμηλό και ότι «ο γιος της ηθοποιού ζούσε τότε στη Νέα Υόρκη». Αρνείται μάλιστα δια του δικηγόρου της Νταβίντ Λεπιντί ότι είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.

Υπάρχει πάντως μια όχι και τόσο τυχαία σύμπτωση που δείχνει ότι ο Λεπιντί είναι γνώστης της υπόθεσης, ασχέτως των όσων δηλώνει για την πελάτισσά του.

Η Monde αναφέρει ότι και αυτός είχε εταιρεία-βιτρίνα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους την οποία είχε καταχωρίσει στα εταιρικά μητρώα του φορολογικού παραδείσου η Mossack Fonseca. Η εταιρεία λέγεται Dechart Associates Limited (όνομα που ελάχιστα διαφέρει από το Deckert της εταιρείας της Ατζανί) και είχε τραπεζικό λογαριασμό στην Pershing.

Πρόκειται περί σύμπτωσης, αναφέρει ο δικηγόρος που εξηγεί ότι για προσωπικούς λόγους μετακόμισε εκτός Γαλλίας το 2014 και ότι η εταιρεία του δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό: τις δραστηριότητες εκτός Γαλλίας. Το 2014 δεν γνώριζε την ηθοποιό, προσθέτει.

Τελικά η εταιρεία της ηθοποιού παρέμεινε αδρανής, υποστηρίζει ο δικηγόρος, και στο τέλος του 2014 τα σχέδια για την κινηματογραφική παραγωγή εγκαταλείφθηκαν.

Ο δικηγόρος επιχειρεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του μνημονεύοντας έγγραφο της Mossack Fonseca από τον Νοέμβριο του 2015, το οποίο αναφέρει ότι «η εταιρεία δεν είχε ποτέ δραστηριότητα», οικονομική ή άλλη.

Από τη στιγμή που, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος, η εταιρεία δεν είχε δραστηριότητα, θα έπρεπε να καταστεί ανενεργή. Η διαρροή των Panama Papers και η ενημέρωση της Mossack Fonseca από τους δημοσιογράφους που ανέλαβαν την παγκόσμια έρευνα και είχαν στείλει στην εταιρεία ερωτήματα από τον Μάρτιο του 2016, φαίνεται ότι επιτάχυνε τις διαδικασίες για να καταστεί η εταιρεία της Ατζανί ανενεργή, με την Mossack Fonseca να καταχωρεί την καταγγελία την 1η Απριλίου 2016, δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση των Panama Papers.

Η παρουσία του ονόματος της Ατζανί στα Panama Papers οδήγησε στο άνοιγμα έρευνας εναντίον της από τον αρμόδιο εισαγγελέα ήδη από τα τέλη του 2016, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού L’Express. Πριν από κάποιους μήνες κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με τον δικηγόρο της, τον Λεπιντί, ενώ η υπόθεση παραμένει ανοικτή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...