269
Η πρώτη συνάντηση -και χειραψία- στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Μάιο | REUTERS/Peter Dejong/Pool

Μακρόν – Τραμπ: στο Παρίσι την Ημέρα της Βαστίλης η ρεβάνς της δυνατής χειραψίας

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 19:06
Η πρώτη συνάντηση -και χειραψία- στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Μάιο
|REUTERS/Peter Dejong/Pool

Μακρόν – Τραμπ: στο Παρίσι την Ημέρα της Βαστίλης η ρεβάνς της δυνατής χειραψίας

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2017, 19:06

Η πρώτη φορά που συναντήθηκαν ήταν υπέροχη. Ο Αμερικανός κάλεσε τον συνομιλητή του σε ένα άτυπο, αυθόρμητο μπρα ντε φερ, προσαρμοσμένο στον κόσμο της διπλωματίας: Ποιος θα σφίξει περισσότερο το χέρι του κατά τη διάρκεια της χειραψίας. Νίκησε ο Γάλλος. Και τώρα θα υπάρξει δεύτερη, πιο επίσημη συνάντηση, η ρεβάνς!

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε την πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί τη Γαλλία τη 14η Ιουλίου για τους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης. Η φετινή γιορτή θα είναι διπλή. Η χώρα θα γιορτάσει όπως κάθε χρονιά την επανάσταση του 1789 και συγκεκριμένα την ημέρα που σημειώθηκε η εισβολή στη φυλακή της Βαστίλης, ένα σημείο καμπής για την γαλλική ιστορία και Δημοκρατία.

Παράλληλα η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη στιγμή που εισήλθαν οι ΗΠΑ στον Μεγάλο Πόλεμο (πλέον γνωστό ως Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο), στο πλευρό των Ενωμένων Δυνάμεων. «Τιμής ένεκεν, αμερικανοί στρατιώτες θα συμμετέχουν στην παρέλαση, στο πλευρό των Γάλλων», τόνισε ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης.

Και μαζί τους θα γιορτάσει και το ζεύγος Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι με την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο αμερικανός πρόεδρος προσβλέπει στην επιβεβαίωση τον καλών γαλλοαμερικανικών σχέσεων. «Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα συμφωνήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας και της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ θα συζητήσουν για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μακρόν προσκάλεσε τον κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Τρίτη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη Συρία και όπως ανακοίνωσε αργότερα η γαλλική κυβέρνηση, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που το καθεστώς του Ασαντ διαπράξει επίθεση με χημικά όπλα, οι δύο χώρες «θα αντιδράσουν από κοινού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...