254
Παρά την έντονη δυσοσμία του το Durian είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο στην Ασία | shutterstock

Φως στα γονιδιακά μυστικά του πιο δύσοσμου φρούτου στη Γη

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2017, 10:20
Παρά την έντονη δυσοσμία του το Durian είναι ιδιαίτερα δημοφιλές φρούτο στην Ασία
|shutterstock

Φως στα γονιδιακά μυστικά του πιο δύσοσμου φρούτου στη Γη

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2017, 10:20

Το τροπικό φρούτο Durian που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές περιοχές της Νοτιοανατολικές Ασίας έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό μια μπάλας του ράγκμπι και μοιάζει με ένα πελώριο βελανίδι. Η σάρκα του είναι πλούσια και κατακίτρινη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έντονη άσχημη μυρωδιά που έχει ο καρπός του φρούτου.

Η οσμή του μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε σκουπίδια, βρώμικα πόδια και ψόφια ζώα! Για αυτόν τον λόγο έχει απαγορευτεί η παρουσία του φρούτου σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ξενοδοχεία σε εστιατόρια και σε σημεία που συγκεντρώνονται τουρίστες οι οποίοι δεν μπορούν φυσικά να αντέξουν την μυρωδιά του.

Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας της Ινδονησίας, της Κίνας και άλλων περιοχών της νοτιοανατολικής Ασίας καταναλώνουν το Durian σε μεγάλες ποσότητες είτε ωμό, είτε τηγανητό ακόμη και βραστό.

Δείτε ένα βίντεο για την αποκωδικοποίηση του DNA του Durian:

https://www.youtube.com/watch?v=5VXaOEdkJTU

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian ομάδα ερευνητών από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα του Durian. Βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να μάθουν οι επιστήμονες όσο το δυνατόν περισσότερα για το φρούτο το οποίο διαθέτει 30 είδη και ορισμένα από αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Ομως σε δεύτερο επίπεδο η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών κάποιες από τις οποίες πιθανώς δεν θα διαθέτουν την δυσάρεστη οσμή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στην Κίνα οι εισαγωγές του Durian από τις χώρες παραγωγής του αγγίζουν αυτή την στιγμή τα 600 εκατ. δολάρια. Αρα η αποκωδικοποίηση του DNA του φρούτου, η οποία θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Nature Genetics, έχει πολύπλευρο ενδιαφέρον.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...