368
Το έργο σχεδιάζεται να έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα | Artume

Παγώνει η επένδυση για το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 13:45
Το έργο σχεδιάζεται να έχει βιοκλιματικό χαρακτήρα
|Artume

Παγώνει η επένδυση για το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 13:45

Κωλυσιεργία άνευ προηγουμένου από την πλευρά του Δημοσίου καταλογίζουν οι επενδυτές που κατέχουν έκταση στην Ακαδημία Πλάτωνος και στην οποία σχεδιάζουν τη δημιουργία πολυχώρου με καταστήματα και ψυχαγωγικές χρήσεις.

Επειτα από 10 χρόνια, δεν έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα μπορεί να γίνει η έκδοση της οικοδομικής άδειας και έτσι το διεθνές επενδυτικό fund που κατέχει τον χώρο βάζει το έργο στο συρτάρι.

Πρόκειται για το σχέδιο κατασκευής εμπορικού πολυχώρου στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, επί της λεωφόρου Κηφισού. Την έκταση αυτή πούλησε το 2007 η εταιρεία στην εταιρεία Artume.

Εκτοτε το έργο, που περιλαμβάνει εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις με μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών μέτρων, παραμένει ακόμη στη φάση του σχεδιασμού και της μακέτας.

Τώρα, ωστόσο, όπως αναφέρει το capital.gr, το BlackRock Europe Property Fund III, που ελέγχει την Artume, αποφάσισε να αναστείλει την επένδυσή του στον Κηφισό.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σταματά κάθε είδους ενέργεια, όπως είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης με στόχο την έναρξη του έργου.

Οι επενδυτές δηλώνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται «γιατί η ελληνική πολιτεία δεν πραγματοποιεί όσα προβλέπει ο νόμος προκειμένου να ξεκινήσει το έργο» για το οποίο έχουν δαπανηθεί, έως σήμερα, 130 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου 35 εκατ. σε φόρους ακίνητης περιουσίας.

Η όλη διαδικασία σκοντάφτει στην έκδοση του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Το διάταγμα, που έχει εγκριθεί από το ΣτΕ, θα προσδιορίζει τους όρους δόμησης στην έκταση του έργου, όπως και στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα ακολουθήσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Ωστόσο, η διαδικασία των υπογραφών του Διατάγματος δεν προχωρά και έτσι πηγές των επενδυτών κάνουν λόγο για κωλυσιεργία άνευ προηγουμένου, που σχετίζεται, όπως λένε, με την απόπειρα ικανοποίησης μίας μικρής αριστερής συνιστώσας που τάσσεται κατά της επένδυσης.

Σημειώνεται ακόμη ότι τον περασμένο Μάιο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε την εισήγηση του κ. Σταθάκη για την τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Βάσει της απόφασης του Συμβουλίου, θα πρέπει να ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Artume.

Το capital.gr αναφέρει ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και των επενδυτών πραγματοποιήθηκαν σε εχθρικό κλίμα και οι συνομιλίες έχουν ναυαγήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...