274
Εθνοφρουρός μπροστά από ένα τεράστιο πορτρέτο του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες | REUTERS/Marco Bello

Βενεζουέλα: «Πραξικόπημα» Μαδούρο με αφαίρεση εξουσιών από τη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2017, 16:53
Εθνοφρουρός μπροστά από ένα τεράστιο πορτρέτο του πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες
|REUTERS/Marco Bello

Βενεζουέλα: «Πραξικόπημα» Μαδούρο με αφαίρεση εξουσιών από τη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2017, 16:53

Σε ανεξερεύνητα θεσμικά νερά κινείται η Βενεζουέλα μετά την αφαίρεση από τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο των εξουσιών του Κοινοβουλίου και την ανάθεσή τους στη Συντακτική Συνέλευση που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο ίδιος.

Η δικαιολογία της κυβερνητικής πλευράς ήταν ότι οι κοινοβουλευτικοί παραβίαζαν τον νόμο. «Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση απλώς ανέλαβε τις εξουσίες αυτών που ενεργούσαν στο περιθώριο του νόμου», έγραψε ο στενός συνεργάτης του Μαδούρο, Ντιοσντάντο Καμπέλο.

Η αντιπολίτευση, σε κάθε περίπτωση απέρριψε την κίνηση του προέδρου και δηλώνει ότι θα την αγνοήσει και ότι η Βουλή θα συνεχίσει να συνέρχεται. Το ποιες επιπτώσεις θα έχει αυτό μένει να φανεί.

Είναι ένα πραξικόπημα κατά του κράτους, έγραψε στο Twitter o αρχηγός της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Καταδικαστικοί, αν και σε χαμηλότερους τόνους,  ήταν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η περιφερειακή ένωση Mercosur.

Από πρακτική άποψη, γράφει σχετικά ο Guardian, η κίνηση του Μαδούρο δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί η Βουλή, στην οποία κυριαρχεί η αντιπολίτευση, είναι σχεδόν αδρανοποιημένη από το2015, οπότε και εξελέγη, ενώ το νέο σώμα έχει πρακτικά απεριόριστες εξουσίες.

Αντιθέτως, το νέο σώμα είναι ένα αποτελεσματικό «εργαλείο στα χέρια του προέδρου για να επιβεβαιώσει την εξουσία του.

Εν τω μεταξύ, η πρώην γενική εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα Ντίαθ ζήτησε άσυλο στη Κολομβία, επικαλούμενο τον φόβο για τη ζωή της στην Βενεζουέλα. Η Ντίαθ καθαιρέθηκε στις αρχές του μήνα έχοντας νωρίτερα κατακρίνει την εκλογική διαδικασία με την οποία εξελέγη η συντακτική εθνοσυνέλευση.

Ο Guardian σημειώνει ότι η πρώην έμπιστη του καθεστώτος μπορεί να αποδειχτεί σημαντικός αντίπαλος με δεδομένη την πρόσβαση σε πρόσωπα και πληροφορίες που είχε λόγω της προηγούμενης θέσης της. Με την άφιξή της μάλιστα στη Κολομβία κατήγγειλε την εμπλοκή του Μαδούρο σε σκάνδαλο διαφθοράς με την βραζιλιάνικη εταιρεία Odebrecht.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...