533
Ο μεγάλος νικητής της Κυριακής, Εμανουέλ Μακρόν, πανηγυρίζει | REUTERS/Philippe Wojazer

«Και με τη νίκη», από Τσίπρα προς Μακρόν – με ελαφρά καθυστέρηση

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 16:43
Ο μεγάλος νικητής της Κυριακής, Εμανουέλ Μακρόν, πανηγυρίζει
|REUTERS/Philippe Wojazer

«Και με τη νίκη», από Τσίπρα προς Μακρόν – με ελαφρά καθυστέρηση

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 16:43

Πέρασαν αρκετές ώρες από την ανακοίνωση του αποτελέσματος του α’ γύρου των εκλογών στη Γαλλία μέχρι να κάνει το επίσημο τηλεφώνημα στον νικητή της βραδιάς ο έλληνας πρωθυπουργός. Κατά το διάστημα αυτό, από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ξεχάσει ότι το κόμμα του είχε στηρίξει επισήμως –με επιστολή– τον αριστερό ριζοσπάστη Ζαν-Λυκ Μελανσόν και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γάλλο υποψήφιο, τον «συνεχάρη για το αποτέλεσμα, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη μάχη του β’ γύρου απέναντι στην άκρα Δεξιά και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με την εκλογή του θα υπάρξει συνέχεια στις στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία».

Από την πλευρά του ο κ. Μακρόν φέρεται να επισήμανε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι στήριξε από την αρχή, ως υπουργός του Φρανσουά Ολάντ, τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης ότι υποστήριξε την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Είναι βέβαιο ότι αν εκλεγώ θα δουλέψουμε στενά μαζί να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της γενιάς μας», σημείωσε ο 39χρονος Μακρόν στον 42χρονο Τσίπρα. Αν εκλεγεί την 7η Μαΐου ο κ. Μακρόν θα είναι ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας, μετά τον Ναπολέοντα!

Μόλις λίγες ημέρες πριν, βέβαια, το κόμμα του κ. Τσίπρα είχε πάρει σαφείς αποστάσεις από την υποψηφιότητα του «νεοφιλελεύθερου» Εμανουέλ Μακρόν. Με επιστολή προς το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μελανσόν ως «ελπίδα αλλαγής στη Γαλλία και στην Ευρώπη».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου κεντρώου υποψήφιου Εμμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να είναι το αντίπαλο δέος στην Λεπέν, αφού, σύμφωνα με τις προγραμματικές του διακηρύξεις, θα σημάνει τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που γνωρίσαμε ως σήμερα στη Γαλλία και στην Ευρώπη», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα η επιστολή. «Για μας λοιπόν η πραγματική εναλλακτική επιλογή απέναντι στον εφιάλτη της Λεπέν είναι ο προεδρικός υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, που στηρίζεται, μεταξύ άλλων, τόσο από το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, όσο και από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς», κατέληγε η επιστολή.

Αφού όμως αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο, ο Μελανσόν αρνήθηκε να υποστηρίξει κάποιο από τα δύο εναπομείναντα πρόσωπα και αρνήθηκε να ζητήσει από τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Μακρόν απέναντι στην απειλή της Λεπέν -όπως έκαναν οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Ισως γι’ αυτόν τον λόγο, τις πρώτες ώρες μετά το αποτέλεσμα, τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να κάνουν σαφείς τοποθετήσεις και να στηρίξουν υποψήφιο για τον επόμενο γύρο. Με ένα «ναι μεν αλλά» σχολίασε το αποτέλεσμα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ενώ ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης επέλεξε να «υιοθετήσει τη γραμμή του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος», δηλαδή τη στήριξη προς τον Μακρόν, χωρίς να αναφέρει το όνομά του.

Μόνον ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης επεσήμανε ξεκάθαρα: «Ψηφίζουμε και με τα δύο μας χέρια Μακρόν στον δεύτερο γύρο».

Μέχρις ότου ο πρόεδρος του κόμματος και της κυβέρνησης, με ένα τηλεφώνημα, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον κατά πάσα πιθανότητα μελλοντικό πρόεδρο της Γαλλίας.

Αντιδράσεις

Σκωπτικά σχολίασε τη κίνηση του κ. Τσίπρα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον ακροδεξιό Καμμένο, στηρίζει τον ακροαριστερό Μελανσόν και συγχαίρει τον φιλελεύθερο Μακρόν. O tempora o mores», τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...