547
Ο αθυρόστομος, προσβλητικός πρόεδρος των Φιλιππίνων στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής | REUTERS/Lean Daval Jr

Ο άνθρωπος που θέλει να γίνει ο Χίτλερ των Φιλιππίνων

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2016, 11:11
Ο αθυρόστομος, προσβλητικός πρόεδρος των Φιλιππίνων στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής
|REUTERS/Lean Daval Jr

Ο άνθρωπος που θέλει να γίνει ο Χίτλερ των Φιλιππίνων

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2016, 11:11

Αν δεν έγινε γνωστός διεθνώς όταν άρχισε την επιχείρηση «εξολόθρευσης» των εγκληματιών και τοξικοεξαρτημένων στη χώρα του ή όταν αποκάλεσε «π… γιο» τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και «ομοφυλόφιλο π… γιο» τον αμερικανό πρέσβη στη Μανίλα , τώρα πια, δεν μπορεί, τον έχουν μάθει όλοι. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, θα ήθελε να είναι μία εκδοχή του Χίτλερ. Αυτό είπε ο ίδιος! «Αν η Γερμανία είχε τον Χίτλερ, οι Φιλιππίνες θα είχαν…», είπε σε δημοσιογράφους δείχνοντας υπερήφανος τον εαυτό του. «Ο Χίτλερ», είπε –λανθασμένα- «σκότωσε 3 εκατ. Εβραίους… υπάρχουν 3 εκατ. τοξικοεαξαρτημένοι. Ναι, υπάρχουν. Θα τους έσφαζα ευχαρίστως».

Κάπως έτσι κύλησε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, ο 71χρονος δικηγόρος που εξελέγη τον Μάιο στο προεδρικό αξίωμα ύστερα από μια λαϊκιστική προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενος «εθνική ασφάλεια». Ασφάλεια για τον Ντουτέρτε σημαίνει εξολόθρευση ανθρώπων που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών, είτε επειδή διακινούν τις παράνομες ουσίες είτε αν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και εθίζονται σε αυτές τις ουσίες. Ο δικτάτορας της ναζιστικής Γερμανίας οδήγησε στον θάνατο 6 εκατ. Εβραίους σύμφωνα με τους ιστορικούς. Αλλά μία ιστορική ανακρίβεια δεν αλλάζει τη βαρύτητα της δήλωσης που τόλμησε να κάνει ο Ντουτέρτε.

Ασφαλώς τα ανακλαστικά των πολιτικών και εβραϊκών κοινοτήτων έδρασαν άμεσα. «Δεν μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε σύγκριση με τις κτηνωδίες του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ. Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, Ρόναλντ Λόντερ, ζήτησε από τον φιλιππινέζο πρόεδρο να απολογηθεί και να ανακαλέσει τις δηλώσεις του οι οποίες εξέφρασαν μία τρομακτική ασέβεια για την ανθρώπινη ζωή η οποία ραγίζει καρδιές όταν προέρχεται από έναν δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη μίας μεγάλης χώρας».

Το Σάββατο, λοιπόν, ακριβώς μία ημέρα μετά τις επίμαχες δηλώσεις, ήρθε… κάτι σαν μία απολογία, δια στόματος του εκπροσώπου του Ντουτέρτε. «Δεν θέλουμε να μειώσουμε την βαθιά απώλεια έξι εκατομμυρίων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του φιλιππινέζου προέδρου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τόνισε ότι, τελικά, «ο κ. Ντουτέρτε απορρίπτει την ταμπέλα του Χίτλερ και οποιαδήποτε παρομοίωση με τον ηγέτη του Γ’ Ράιχ».

Παρά ταύτα, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο Ντουτέρτε το εννοούσε όταν είπε ότι θα ήθελε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους προκειμένου να πετύχει την εξάλειψη των ναρκωτικών στη χώρα. «Ο Ντουτέρτε αναφερόταν στην “βούλησή του να σκοτώσει” τρία εκατομμύρια εγκληματίες εμπόρους ναρκωτικών – για να σώσει το μέλλον της επόμενης γενιάς και της χώρας», εξήγησε.

Για την ακρίβεια, στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, ο ηγέτης των Φιλιππίνων δήλωσε ότι «θα σκοτωθούν κι άλλοι, πολλοί θα σκοτωθούν μέχρι να μην υπάρχει πια ούτε ένας ντίλερ στον δρόμο. Θα συνεχίσουμε, θα συνεχίσω μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος παραγωγός ναρκωτικών».

Τους τελευταίους δύο μήνες που έχει κλιμακωθεί ο «πόλεμος κατά της εγκληματικότητας» στις Φιλιππίνες, κάθε μέρα σκοτώνονται κατά μέσο όρο 44 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο. Υπολογίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 3.500 έμποροι ναρκωτικών και τοξικομανείς. Μόνο το ένα τρίτο των θυμάτων έχουν εκτελέσει οι αστυνομικές Αρχές τις χώρας, οι υπόλοιποι έχουν σκοτωθεί από παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν αυτόνομα. Ο ίδιος ο Ντουτέρτε έχει καλέσει τους πολίτες να σκοτώσουν εξαρτημένους δηλώνοντας ότι δεν θα ασκήσει δίωξη σε αστυνομικούς που πραγματοποιούν παράνομες εκτελέσεις.

«Ξέρετε τα θύματά μου. Θα ήθελα να είναι όλοι εγκληματίες για να τελειώνω με το πρόβλημα της χώρας μου και να διασώσω την επόμενη γενιά από την Κόλαση», είπε ο ίδιος την Παρασκευή. Αυτό δεν έλεγε με άλλα λόγια και ο ναζιστής δικτάτορας;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...