1038
Τα 15 υπερσύγχρονα χειρουργεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν με δωρεά της Εθνικής Τράπεζας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, μαστίζονται από την έλλειψη προσωπικού και άλλες κακοδαιμονίες του ελληνικού δημοσίου... | Paleologos Nick / SOOC

Νοσοκομεία: Ψάχνοντας απεγνωσμένα τις δωρεές

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2016, 20:29
Τα 15 υπερσύγχρονα χειρουργεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν με δωρεά της Εθνικής Τράπεζας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, μαστίζονται από την έλλειψη προσωπικού και άλλες κακοδαιμονίες του ελληνικού δημοσίου...
|Paleologos Nick / SOOC

Νοσοκομεία: Ψάχνοντας απεγνωσμένα τις δωρεές

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2016, 20:29

Μια φορά και έναν καιρό, στην ιστορία της ιατρικής, η μόνη μέθοδος για να εξερευνήσουν οι γιατροί το ανθρώπινο σώμα ήταν το νυστέρι. Κάπου στο μέλλον -όχι  πολλά χρόνια μακριά, δεδομένου ότι στο Ισραήλ έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση δοκιμών- οι επεμβάσεις θα γίνονται με οδηγό ένα τρισδιάστατο ολόγραμμα του ανθρώπινου σώματος, το οποίο θα αιωρείται στην χειρουργική αίθουσα.

Οι πιστοί της ιατρικής τηλεοπτικής σειράς «Grey’s anatomy» έχουν ήδη μυηθεί στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όταν παρακολούθησαν τον Δρα Πρέστον Μπουρκ (Αϊζάια Γουάσινγκτον) και την Δρα Κριστίνα Γιανγκ (Σάντρα Ο) να αγγίζουν εκστασιασμένοι το ολόγραμμα μίας ανθρώπινης καρδιάς η οποία παλλόταν σε πραγματικό χρόνο.

Στα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία, τα παραπάνω φαντάζουν με… παραμύθι. Το κράτος, εν μέσω κρίσης, έχει παύσει να επενδύει στην καινοτομία με αποτέλεσμα οι ανακαινίσεις στα επίσης παλαιά κτίρια και η εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού να έχει αφεθεί σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία (ιδρύματα, επιχειρηματικοί όμιλοι, ομογενείς…) και στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που αφορά στο νέο κύκλο δωρεών για τους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας στη χώρα μας, ύψους 2,24 εκατομμυρίων ευρώ, μαρτυρά την ένδεια των δημόσιων νοσοκομείων.

Τμήμα των χρημάτων θα διατεθούν για την αγορά έξι νέων ψηφιακών μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας που θα αντικαταστήσουν «τα παλιά μικροσκόπια, παρωχημένης τεχνολογίας και αποδοτικότητας» στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Aγιος Σάββας». Σημειωτέον δε, ότι το συγκεκριμένο τμήμα Κυτταρολογίας εξυπηρετεί ετησίως 20.000 ασθενείς.

Στο ίδιο αντικαρκινικό νοσοκομείο, όπου οι καρκινοπαθείς εγκλωβίζονται σε αναμονές που αγγίξουν έως και τους 6 μήνες για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, οριστική λύση δίνει και πάλι η ιδιωτική πρωτοβουλία και τα κοινοτικά κονδύλια. Πρόσφατα παραδόθηκε ένας σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής (ραδιοθεραπευτικό μηχάνημα), που αγοράστηκε μέσω ΕΣΠΑ, ενώ διαθέτει ακόμη ένα γραμμικό επιταχυντή τελευταίας τεχνολογίας από δωρεά της οικογένειας Αγγελόπουλου.

Γραμμικοί επιταχυντές θα εγκατασταθούν σε ακόμη επτά νοσοκομεία της χώρας, συνολικού κόστους 16 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο επίσης θα καλύψει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ομως, η  Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής – Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) κάνει λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης, καθώς η Πολιτεία όχι μόνον δεν επενδύει στον τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά αφήνει συχνά τα σύγχρονα μηχανήματα να….αραχνιάζουν.

Μία… στάση στο δεύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, το «Μεταξά», θα πείσει και  τους πλέον δύσπιστους. Εδώ και δύο χρόνια το  νοσηλευτικό ίδρυμα διαθέτει (μέσω ΕΣΠΑ) ένα πανάκριβο μηχάνημα πεζιτρονικής τομογραφίας (PET-CT), που αποτελεί την πιο σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο της Πυρηνικής Ιατρικής με εφαρμογές στην ογκολογία και όχι μόνον.

Κι όμως, το «διαμάντι» αυτό που θα έλυνε τα χέρια των γιατρών δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Αιτία; Το νοσοκομείο δεν είχε προμηθευτεί το αναγκαίο για την διενέργεια εξετάσεων, ραδιοφάρμακο. Ετσι, μετά από δύο χρόνια… αγρανάπαυσης, ο σχετικός διαγωνισμός θα διενεργηθεί την 1η Μαρτίου με ισχύ προσφορών οκτώ μήνες.

Η λίστα με τις χαμένες ευκαιρίες είναι μεγάλη: Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» -δωρεά της Μαριάννας Λάτση- στον «Αγιο Σάββα». Εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο, στοχεύοντας στην συρρίκνωση του χρόνου αναμονής των καρκινοπαθών για θεραπεία, δεν λειτούργησε όμως ούτε μία ημέρα.

Ετσι εξηγείται η αγωνία των ογκολόγων αναφορικά με την πορεία της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα είναι οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού (45 ακτινοθεραπευτές, ακτινοφυσικοί και τεχνολόγοι). Ομως όπως καταγγέλλει το προεδρείο της ΕΕΑΟ, στην οδό Αριστοτέλους δεν έχουν διαθέσιμο χρόνο για να τους δεχτούν.

7e86d006-a5ff-4bd4-b64f-f5ea791b4872

Grey’s anatomy – ΕΣΥ = 2-0

Οι γιατροί του νοσοκομείου Grey’s anatomy, έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα δύσκολο περιστατικό. Συνάδελφός τους διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο. Οι απεικονιστικές εξετάσεις αναπαράγονται στις δεκάδες οθόνες του σκοτεινού δωματίου διάγνωσης.

Κάπως έτσι, οι χειρουργοί της τηλεοπτικής σειράς με την βοήθεια της τεχνολογίας, γράφουν, σβήνουν και ξαναγράφουν την πορεία της επέμβασης, πριν πιάσουν το νυστέρι…

Τα όσα δείχνει η μικρή οθόνη απέχουν μακράν από την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες γιατροί στο ΕΣΥ. Οι ακτινολόγοι αναγκάζονται εν έτη 2016 να κάνουν διάγνωση με το…μάτι, αφού οι οθόνες που έχουν στην διάθεση τους σε αρκετές περιπτώσεις είναι μόλις δύο (2) Mpixels.

Υπό τις συνθήκες αυτές, τα 15 υπερσύγχρονα χειρουργεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν με δωρεά της Εθνικής Τράπεζας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, φαντάζουν με ταξίδι στο μέλλον.

Ο εξοπλισμός τους, με τεχνολογίες αιχμής και μοναδικές δυνατότητες -όπως  αντιβακτηριδιακούς τοίχους corian, χειρουργικούς προβολείς Led και ειδικό κλιματισμό για ασηψία- ανέδειξε τον «Ευαγγελισμό» σε ένα από τα κορυφαία χειρουργικά κέντρα της Ευρώπης.

Το έργο εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2014, δίνοντας νέα πνοή στην «ναυαρχίδα» -όπως συχνά το αποκαλούν- του  ΕΣΥ, εκεί όπου πραγματοποιούνται ετησίως 9.000 επεμβάσεις και γίνονται 55.000 εισαγωγές.

Κι όμως, έως σήμερα διοίκηση και προσωπικό δίνουν καθημερινό αγώνα ενάντια στη κακοδαιμονία του Δημοσίου: και σε αυτή την περίπτωση οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν επιτρέπουν να αξιοποιηθεί το «δώρο» αυτό στο σύνολο του.

«Από τα 15 χειρουργεία λειτουργούν εκ περιτροπής τα 14. Είναι αναγκαία η πρόσληψη τουλάχιστον 30 εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων – από νοσηλευτές και εργαλειοδότριες έως καθαριστές», σημειώνει ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας.

Oσο για την 15η αίθουσα που είχε αρχικά σχεδιαστεί και εξοπλιστεί για να λειτουργεί ως υβριδικό χειρουργείο  –το μοναδικό στη χώρα μας που θα επιτρέπει την μετατροπή μιας ενδοαγγειακής επέμβασης σε ανοιχτή- έχει μετατραπεί σε αίθουσα ανάνηψης.

«Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση του έργου, καθώς αναμένεται να παραδοθούν οχτώ μονάδες και αίθουσες Αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Οπως και στη πρώτη φάση, έτσι και τώρα δεν έχει γίνει πρόβλεψη για προσωπικό. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2016, μόνον οι 15 προορίζονται για τον Ευαγγελισμό. Εως το 2017 που αναμένεται να τοποθετηθούν οι νέοι εργαζόμενοι, ο αριθμός του προσωπικού που θα έχει συνταξιοδοτηθεί θα είναι διπλάσιος», καταλήγει ο κ. Σιώρας.

«Νέα σελίδα» στην περίθαλψη των μικρών ασθενών στη χώρα μας γυρίζει και για τα δύο νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», καθώς η πλήρης ανακαίνιση των χώρων με την χορηγία της ΟΠΑΠ, δίνουν μια νέα, παιχνιδιάρικη, πνοή στις εγκαταστάσεις.

745e0cf9-7cc4-4fff-96d7-9aefb8690221
O διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ στα εγκαίνια της μονάδας μπαρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου

Τα χαρούμενα χρώματα, οι ζωγραφιές στους τοίχους και τους διαδρόμους, ο νέος ξενοδοχειακός εξοπλισμός συνθέτουν ένα φιλικότερο περιβάλλον περίθαλψης για τους μικρούς ασθενείς, με τους χορηγούς να τονίζουν πως το  έργο βρίσκεται υπό εξέλιξη. Οπως σημειώνουν απώτερος στόχος είναι τα δύο δημόσια εξειδικευμένα νοσοκομεία, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των παιδιών από όλη την Ελλάδα, να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε σύγχρονες και υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...