631
Η στιγμή που ο Κόμεϊ ορκίζεται ενώπιον της Επιτροπής | REUTERS/Jonathan Ernst

Κόμεϊ: «Καμία αμφιβολία για ανάμιξη της Ρωσίας»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 19:52
Η στιγμή που ο Κόμεϊ ορκίζεται ενώπιον της Επιτροπής
|REUTERS/Jonathan Ernst

Κόμεϊ: «Καμία αμφιβολία για ανάμιξη της Ρωσίας»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 19:52

Η ώρα της κατάθεσης ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας για τον πρώην διευθυντή του FBI, έφτασε. Ο εφιάλτης για τον Ντόναλν Τραμπ μόλις ξεκίνησε…

Ο Τζέιμς Κόμεϊ είπε ο πρόεδρος είπε ψέματα για τον ίδιο και το FBI. Διευκρίνισε όμως ότι ο πρόεδρος δεν του ζήτησε ποτέ, ευθέως, να μην κάνει έρευνα για την παρέμβαση των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές. Και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως οι παρεμβάσεις από τη Ρωσία έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και, φυσικά, όχι επί του αποτελέσματος των εκλογών.

Aπαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία είχε ανάμιξη στις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ή ότι υπήρξε ρωσική «εισβολή» σε αμερικανικά συστήματα. Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής του FBI σχολίασε ότι είναι βέβαιος πως δεν υπήρξαν κρούσματα αλλοίωσης ψήφου κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Κόμεϊ, η πρώτη ρωσική κυβερνοεπίθεση υπέπεσε στην αντίληψή του το καλοκαίρι του 2015, ενώ βεβαιώθηκε ότι δεδομένα είχαν διαρρεύσει στα τέλη του ίδιου έτους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το FBI επιχείρησε να ειδοποιήσει τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης σε μία προσπάθεια να εμποδίσει νέες διαρροές.

Εκανε λόγο για «ψέματα» του Λευκού Οίκου και του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ, απέναντι στο πρόσωπό του, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προσπάθησε να τον «δυσφημίσει» μετά την απόλυσή του, διαδίδοντας «ψέματα» σε βάρος του.

Ο Κόμεϊ αποκάλυψε πως κράτησε σημειώσεις για όλες ή τουλάχιστον σχεδόν όλες τις συναντήσεις και επικοινωνίες που είχε με τον κ. Τραμπ μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου καθώς γνώριζε, όπως είπε, ότι κάποτε ίσως χρειαζόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το FBI.

Επεσήμανε δε, ότι κάτι τέτοιο δεν το έκανε με τις προηγούμενες διοικήσεις επί Ομπάμα και Τζορτζ Μπους του νεότερου. Αν και απέφυγε να απαντήσει κατά πόσον η προτροπή του προέδρου Τραμπ να εγκαταλείψει την έρευνα πάνω στις επαφές του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν με τους Ρώσους αποτελεί παρακώλυση δικαιοσύνης, ο πρώην διευθυντής του FBI τόνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν του ζήτησε να διακόψει την έρευνα πάνω στις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Δείτε φωτογραφίες από την κατάθεση (REUTERS/Jonathan Ernst)

Για την τοποθέτησή του και την απάντηση προς τον Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την εξαίρεση Φλιν από τις έρευνες, ο Τζέιμς Κόμεϊ τόνισε πως η απάντηση «θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε» είχε ως στόχο να κερδίσει χρόνο. Ο Κόμεϊ είπε ότι τα σχόλια του αμερικανού προέδρου για τον ίδιο και το FBI είναι «ψέματα, απλά και ξεκάθαρα» και εκτίμησε ότι η απόλυσή του είχε σχέση με την έρευνά του για τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. «Ακουσα τον πρόεδρο να το λέει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση Τραμπ

Πηγές του Λευκού Οίκου κάνουν λόγο για ευθεία αμφισβήτηση από τον πρόεδρο  Τραμπ σε όλα όσα αναφέρει στην εισαγωγική επιστολή του προς τη Γερουσία ο πρώην επικεφαλής του FBI.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ποτέ δεν ζητήθηκε «αφοσίωση» από τον Τζέιμς Κόμεϊ και σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε η εξαίρεση του Μάικ Φλιν από τις έρευνες για τις διαρροές προς τη Ρωσία.

Επίθεση στον πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ -για την παραδοχή του πως διέρρευσε μέσω «φίλου» του σημειώσεις από συνομιλίες που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ- εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του αμερικανού προέδρου.

Ο δικηγόρος Μαρκ Κάσοβιτς κάνει λόγο για «μη εγκεκριμένες αποκαλύψεις» από τον κ. Κόμεϊ, που αφορούσαν προσωπικές συζητήσεις του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην ανακοίνωση, ο συνήγορος του κ. Τραμπ διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Κόμεϊ πως ο πρόεδρος αρχικά του είχε ζητήσει «πίστη» και στη συνέχεια να εγκαταλείψει την έρευνα πάνω στον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν.

Τονίζει δε πως η κατάθεση Κόμεϊ ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας ξεκαθάρισε πως ο κ. Τραμπ δεν ερευνάται για υπόγειες επαφές με τη Ρωσία, ούτε πιστεύεται ότι επιχείρησε να παρακωλύσει τη συνολική έρευνα του FBI σχετικά με τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...