776
Μια από τις πρώτες εικόνες από το σημείο της επίθεσης | Reuters

«Σχεδόν σίγουρα» το PKK πίσω από την επίθεση

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2016, 20:07
Μια από τις πρώτες εικόνες από το σημείο της επίθεσης
|Reuters

«Σχεδόν σίγουρα» το PKK πίσω από την επίθεση

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2016, 20:07

Ηταν απόγευμα προς βράδυ Κυριακής όταν μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε σε πάρκο της Αγκυρας. Κάτι που επιβεβαίωσε αμέσως μετά αξιωματικός των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η έκρηξη σημειώθηκε στις 18:41 και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχαν αναφερθεί 35 νεκροί και 125 τραυματίες.

«Ασφαλή στοιχεία» που προέκυψαν από την έρευνα μαρτυρούν ότι «σχεδόν σίγουρα» μαχητές του PKK βρίσκονται πίσω από την επίθεση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οπως πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός, συνολικά έχουν γίνει 11 συλλήψεις και πραγματοποιούνται εξετάσεις DNA, ενώ έχουν αναγνωρισθεί 35 από τους 37 νεκρούς της επίθεσης. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι βέβαιο ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας της επίθεσης στην Αγκυρα ήταν γυναίκα.

Η Σεχέρ Τσαγλά Ντεμίρ είναι η «μαύρη χήρα» που το βράδυ της Κυριακής σκόρπισε τον θάνατο στην Αγκυρα. Μεταδίδεται πως πρόκειται για 24χρονη η οποία σπούδαζε Τουριστικές Επιχειρήσεις και καταγόταν από την πόλη Καρς της ανατολικής Τουρκίας. Η Σεχέρ, μαζί με 4 συμφοιτήτριες της είχαν περάσει από δίκη -δεν έχει ολοκληρωθεί- κατηγορούμενες για συμμετοχή στο PKK, προπαγάνδα και εγκληματικές ενέργειες.

Ο δεύτερος καμικάζι ήταν άνδρας, αλλά δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, πρόσθεσε.

Υπό κράτηση 4 άτομα που φέρονται να σχετίζονται με την επίθεση στην Αγκυρα

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων στη νοτιοανατολική Τουρκία προχώρησαν οι Αρχές, καθώς φέρονται να σχετίζονται με την επίθεση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας σύμφωνα με τις οποίες τα 4 πρόσωπα συνελήφθησαν και κρατούνται στην πόλη Σανλιούρφα, που βρίσκεται βόρεια των συνόρων με τη Συρία, αφού αποκαλύφθηκε ότι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση αγοράστηκε από μία έκθεση αυτοκινήτων εκεί.

Οι 4 συλληφθέντες αναμένεται να μεταχθούν στην Αγκυρα.

Διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης» ζητεί ο Ερντογάν

Τη διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης», προκειμένου αυτός να συμπεριλάβει και τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας, ζήτησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας την επομένη της νέας αιματηρής επίθεσης αυτοκτονίας στο κέντρο της Αγκυρας, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Δεν είναι μόνο το πρόσωπο που τραβάει τη σκανδάλη, αλλά και εκείνοι που το έκαναν δυνατό πρέπει να χαρακτηριστούν τρομοκράτες».

Τι συνέβη την Κυριακή

Η έκρηξη σημειώθηκε στο Πάρκο Γκιουβέν, στη συνοικία Κιζιλάι που είναι ένας βασικός συγκοινωνιακός κόμβος και εμπορικό κέντρο, ενώ γύρω από την περιοχή υπάρχουν πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αμέσως συγκάλεσε σύσκεψη έκτακτης ασφάλειας για την αντιμετώπιση της νέας τρομοκατικής επίθεσης, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, ενημερώθηκε για την επίθεση από τον υπουργό Εσωτερικών και ανακοίνωσε πως θα μετέβαινε στην Αγκυρα. Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση στην Αγκυρα και τα μέχρι τώρα στοιχεία «φωτογραφίζουν» κούρδο μαχητή του PKK ή συνδεόμενης με αυτό οργάνωσης. Αυτό δήλωσε το βράδυ της Κυριακής αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας και συμπλήρωνε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο όχημα με εκρηκτικά. Πάντως καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη.

Βίντεο από την ώρα της έκρηξης, όπως έχουν αναρτηθεί στο Twitter

Σημειώνεται ότι πριν από δύο ημέρες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα είχε εκδώσει προειδοποίηση για πιθανά σχέδια επίθεσης σε κυβερνητικά κτήρια και σπίτια σε γειτονιά της τουρκικής πρωτεύουσας ζητώντας από αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές.

agky

 

Επίσης, πληροφορίες ανέφεραν πως ακούστηκαν πυρά μετά την έκρηξη. Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ασθενοφόρα.

 

 

Το βράδυ της Κυριακής υπήρξε επιβεβαίωση από τον υπουργό Υγείας ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 125, οι οποίοι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Από αυτούς, οι 19 είναι βαριά τραυματισμένοι και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

agky2

Τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι υπάρχουν πολλά απανθρακωμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Κιζιλάι.

Ο 28χρονος Ντογάν Ασίκ βρισκόταν μέσα σε ένα λεωφορείο όταν σημειώθηκε η έκρηξη. «Το ωστικό κύμα μας πέταξε μέσα στο λεωφορείο» δήλωσε στο Associated Press ο 28χρονος ο οποίος υπέστη τραύματα στο πρόσωπο και το χέρι.

ek2_1

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο Πάρκο Γκιουβέν, δίπλα σε μεταφορικό κόμβο της τουρκικής πρωτεύουσας. Η περιοχή εκκενώθηκε αμέσως, καθώς οι Αρχές φοβούνταν ότι υπήρχε περίπτωση να σημειωθεί και δεύτερο χτύπημα.

agky1

Πρόκειται για την τρίτη έκρηξη στην τουρκική πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2015. Πριν από ένα μήνα κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση σε στρατιωτικό κομβόι στην Αγκυρα που προκάλεσε τον θάνατο 28 ανθρώπων. Τον Οκτώβριο 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε πορεία ειρήνης στη φονικότερη επίθεση στην ιστορία της Τουρκίας.

_88754156_ankara_explosions_v2_624map

_88321603_ankaramap
Ο χάρτης της περιοχής που σημειώθηκε η έκρηξη (ΒΒC)

https://www.youtube.com/watch?v=HyOBR-pfVk4

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...