660
|

Τήνος είναι ο δρόμος; Μια διαμάχη στο νησί των Κυκλάδων για την αιολική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 16:52

Τήνος είναι ο δρόμος; Μια διαμάχη στο νησί των Κυκλάδων για την αιολική ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 16:52

Μια (ακόμη) ιστορία επένδυσης που ταλαιπωρείται από τις παλινωδίες δημοτικών αρχών και κρατικών υπηρεσιών, (κατα)διώκεται από τοπικά συμφέροντα και ψηφοθηρικές σχέσεις και δεν βρίσκει πουθενά το «δίκιο» που της έχει αποδώσει η Δικαιοσύνη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια στην Τήνο. Μια επένδυση 20 ετών, που κατάφερε μετά πολλών εμποδίων να φτάσει στο τελικό στάδιο και την ολοκλήρωση, αλλά κινδυνεύει πια να τιναχτεί στον αέρα για 2,6 χλμ χωματόδρομου που έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ του Δήμου Τήνου και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η ιστορία ξεκινάει πριν από 20 χρόνια. Η εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ», μια μικρή εταιρεία του κλάδου με έδρα την Κέα (Τζια), έχει εκδώσει στο διάστημα αυτό όλες τις νόμιμες άδειες από όλες τις αρχές για να κατασκευάσει και να λειτουργήσει Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας στην θέση «Κάμπος Πολέμου» του Δήμου Τήνου. Η άδεια προβλέπει την εγκατάσταση μόλις τριών (3) ανεμογεννητριών.

Μεταξύ των αρχών που έδωσαν την έγκρισή τους ήταν αρχικά και ο Δήμος Τήνου, ο οποίος όμως στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και στάση. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο συμπλέουν πια με συλλογικότητες της Τήνου, που έχουν συγκροτήσει μέτωπο κατά των ανεμογεννητριών και επιδιώκουν να ακυρώσουν την επένδυση. Μάλιστα, ο Δήμος προσέφυγε, όπως είχε δικαίωμα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης. Το ΣτΕ με την απόφαση 1343/2019 έκρινε τους λόγους που επικαλούταν ο Δήμος κατά περίπτωση αβάσιμους και αόριστους. Την ίδια τύχη, με αποφάσεις υπέρ της εταιρείας, είχαν και προσφυγές σε πολιτικά δικαστήρια.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι το έργο θα προχωρήσει, όπως και έγινε έως ένα βαθμό. Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις και για να λειτουργήσει ο αιολικός σταθμός απομένει η μεταφορά και εγκατάσταση απαρτίων των ανεμογεννητριών. Και εδώ (ξανα)αρχίζει ένα θέατρο παραλόγου με εμπλοκή αρμόδιων και αναρμόδιων, υπεύθυνων και ανευθυνοϋπεύθυνων…

Οι ανεμογεννήτριες βρίσκονται στο νησί, αποθηκευμένες σε υπαίθρια τοποθεσία, σε απόσταση περίπου 30 χλμ από το έργο. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εταιρεία, έχουν πληρωθεί και εξοφληθεί. Για να μεταφερθούν στο σημείο του έργου απαιτείται άδεια διέλευσης ειδικών οχημάτων του άρθρου 53 παρ. 2 ΚΟΚ. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εκδώσει τις άδειες διέλευσης για οδικό δίκτυο που έχει χαρακρητιστεί ως αρμοδιότητά της και αφορά τα «πρώτα» 28 χλμ. Η εταιρεία αιτήθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου την έκδοση άδειας για τη διέλευση των οχημάτων αυτών από μη χαρακτηρισμένο οδικό δίκτυο, μήκους 2,6 χλμ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου, όμως, πήρε την υπόθεση από την Τεχνική Υπηρεσία, με μια σίγουρα ασυνήθιστη κίνηση για την αυτοδιοικητική πρακτική. Και με «απόφαση» που θυμίζει περισσότερο πολιτικό μανιφέστο παρά αιτιολογημένη τεχνοκρατική εκτίμηση, έκρινε ότι… δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το αίτημα.

Στη συνέχεια η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ» προσέφυγε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 53 παρ. 2 ΚΟΚ. Με αυτό προβλέπεται η δυνατότητα του υπουργού να εκδώσει την άδεια, κάτι που έχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις. Την εχθροπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης διαδέχθηκε η χρόνια παθογένεια της δημόσιας διοίκησης. Η οποία, με αντιφατικές εισηγήσεις και αλληλοαναιρούμενες τοποθετήσεις επί του αιτήματος έχει στην πράξη παραπέπψει το θέμα στις ελληνικές καλένδες!

Η μια υπηρεσία του υπουργείου ζητεί πράξη χαρακτηρισμού του οδικού δικτύου των 2,6 χλμ ως προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης από τον υπουργό. Προσθέτει, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που δεν εκδοθεί αυτή η απόφαση, η εταιρεία μπορεί να διέλθει χωρίς άδεια…

Η άλλη υπηρεσία του υπουργείου βεβαιώνει ότι αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση άδειας διέλευσης είναι αυτή που επιμελείται της συντήρησης του οδικού δικτύου.

Σουρεαλιστικό αδιέξοδο και επιπλέον χαμένος χρόνος, χωρίς αποτέλεσμα. Η μία υπηρεσία μεταθέτει την ευθύνη στην άλλη, δήμαρχοι και υπουργοί επιλέγουν να κάνουν χρήση εξουσίας κατά το δοκούν και να… απέχουν από τις αρμοδιότητές τους, και όλοι μαζί «παίζουν τένις» με μπαλάκι μια επένδυση 20 ετών και αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Η οποία, μάλιστα, εκτός από απολύτως νόμιμη, θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής και δέσμευσης της χώρας μας για στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε αυτές που, όπως μας θύμισαν οι αρμόδιοι προχθές, Παγκόσμια Ημέρα της Γης, θα σώσουν τον πλανήτη μας από την οικολογική καταστροφή. Προέχει μάλλον να διασώσουμε τη λογική και τη νομιμότητα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...